ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ | Σύσκεψη για τους βασικούς άξονες του νέου εκλογικού νόμου για Δήμους-Περιφέρειες

ΝΔ | Σύσκεψη για τους βασικούς άξονες του νέου εκλογικού νόμου για Δήμους-Περιφέρειες

Τηλεδιάσκεψη με θέμα τον νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση πραγματοποιήθηκε εχθές, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ο οποίος επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, καθώς και τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής με τους επικεφαλής των Γραμματειών του κόμματος.

Η ψηφιακή συνάντηση -σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος- έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων που διεξάγονται με πρωτοβουλία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργου Στεργίου και έχουν ως αντικείμενο τη διαβούλευση νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης με το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος.

Ο κ. Στεργίου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το σχέδιο νόμου έρχεται να θεραπεύσει τις πληγές στην κυβερνησιμότητα των Περιφερειών και των Δήμων που άνοιξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν ως αποτέλεσμα την υπονόμευση του ουσιαστικού τους ρόλου».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι με τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης καταργείται ο “νόμος Σκουρλέτη”, και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής: Δυνατότητα εκλογής από τον πρώτο γύρο των συνδυασμών με ποσοστό άνω του 43%, όριο εισόδου 3%, πενταετή θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών, εξορθολογισμό του αριθμού των μελών των συμβουλίων, τεχνική βοήθεια προς τους Δήμους για την καλύτερη αξιοποίηση του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”.

Ο κ.Πέτσας είπε επίσης ότι «υλοποιείται μια δέσμευση του πρωθυπουργού και το νομοθέτημα φαίνεται να αγκαλιάζεται στις βασικές του πτυχές από όλες τις παρατάξεις της Αυτοδιοίκησης».

Επίσης, προσέθεσε σχετικά με τη διαχείριση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών, όπως του “Ιανού”, ότι για πρώτη ίσως φορά το κράτος ήταν τόσο κοντά στον πολίτη και η διαδικασία που εφαρμόστηκε πρόκειται να συστηματοποιηθεί ώστε να έχουμε γρήγορη καταγραφή ζημιών, καλό συντονισμό και άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε τυχόν αντίστοιχες περιπτώσεις.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα