ΠΟΛΙΤΙΚΗ

NAI από Μητσοτάκη σε διάλογο με Τουρκία: “Μην παίζουμε τις κουμπάρες”

NAI από Μητσοτάκη σε διάλογο με Τουρκία: "Μην παίζουμε τις κουμπάρες"

«Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο» τόνισε από την Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει στις διερευνητικές, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Μοναδικό αγκάθι φαίνεται να αποτελεί το γεγονός ότι ο Cavusoglu μίλησε για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης χωρίς προϋποθέσεις, σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά που διαμηνύει ότι τα θέματα που είναι προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και σε μια τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, όπου η Αθήνα υποστήριξε ότι οι διερευνητικές επαφές θα μπορούσαν να αρχίσουν στις 11 Ιανουαρίου, ενώ σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα επεσήμανε το γεγονός ότι το Oruc Reis έχει απομακρυνθεί από την Ανατολική Μεσόγειο.

Μητσοτάκης: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες

Την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, όταν υποβληθεί επίσημη πρόσκληση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.
Ειδικότερα, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Πορτογάλο ομόλογό του, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος με βάση το διεθνές δίκαιο και τους άγραφους κανόνες της καλής γειτονίας, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα αναμένει την επίσημη πρόσκληση της Τουρκίας για το 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, με βασικό θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
«Όταν οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη ημερομηνία η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές και εκφράζω την ελπίδα να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει, δηλαδή τον Μάρτιο του 2016.
Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το 2021 θα γραφτεί ο πρόλογος επιστροφής στην ομαλότητα, ενώ αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρχει κοινή στάση των κρατών – μελών.
«Μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες, έχουμε αντίστοιχα βιώματα με τον Costa.
Έχουμε διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες, αλλά συναντιώμαστε με βάση την αποτελεσματικότητα των επιλογών μας».
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, απηυθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς την Αθήνα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με τη μόνη διαφορά ότι η Άγκυρα θέλει διάλογο για όλα τα θέματα και χωρίς προϋποθέσεις.

Η ανοιχτή πρόσκληση Cavusoglu για τις διερευνητικές επαφές

«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου.
Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση.
Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, και συνέχισε λέγοντας «εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα.
Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα».
«Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Edi Rama είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια σταΤίρανα.
Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί» πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προσπαθώντας να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόσκληση, συμπλήρωσε ότι «μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές όσο το Oruc Reis βρίσκεται στην περιοχή.
Το πλοίο έφυγε απο εκεί και για περίπου 6 μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή.
Έτσι η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία.
Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές η ατζέντα είναι γνωστή».
O Cavusoglu αναφέρθηκε και σε μια τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας λέγοντας χαρακτηριστικά «όταν το 2016 ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν ήθελε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.
Μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνομιλίες επέστρεψαν στην ατζέντα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές.
Η Ελλάδα είπε ότι θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο καθεστώς της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Τουρκίας και του Recep Tayyip Erdogan, για δύο κράτη στο νησί.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα