ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την άλλη εβδομάδα η επιστροφή του 50% για τα μειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου

Την άλλη εβδομάδα θα πιστωθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων με μειωμένα ενοίκια η επιστροφή του 50% της απώλειας εισοδήματος από τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια για τον Νοέμβριο. 

Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι τώρα συγκεντρώνονται τα στοιχεία ώστε να πληρωθούν οι επιστροφές για το 50% της απώλειας εισοδήματος προς τους ιδιοκτήτες και για τον Δεκέμβριο.

Η διαδικασία συλλογής στοιχείων Ιανουαρίου θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο ώστε να πληρωθεί εντός του μήνα και η επιστροφή του 80% του ενοικίου για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν θα εισπράξουν ενοίκιο για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή. 

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στον τζίρο των εορτών και στο μέτρο του click away τo οποίο, όπως είπε, μπορεί να μην αναπλήρωσε πλήρως τον τζίρο των επιχειρήσεων αλλά περιόρισε την πτώση του από το 59% σε σύγκριση με το Νοέμβριο, στο 40%. Τόνισε ότι η απόφαση να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία και τα καταστήματα παιχνιδιών αύξησε σημαντικά τον τζίρο τους. Επίσης, υπογράμμισε πως κατά την περίοδο των εορτών αυξήθηκαν σημαντικά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν κλάδοι όπως πχ η εστίαση (με εξαίρεση τα καταστήματα γρήγορου φαγητού) αλλά και τα καταστήματα ανδρικών και γυναικείων ενδυμάτων τα οποία υπέστησαν σοβαρό πλήγμα λόγω της πανδημίας. 

Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε όσο χρειαστεί 

Αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι θα συνεχίσουν να στηρίζονται για όσο χρειαστεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά. “Έχουμε τα πολεμοφόδια να συνεχίσουμε να στηρίζουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για όσο χρειαστεί” είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι ήδη, το 2020 οι επιχειρήσεις έχουν στηριχτεί μέσω του ΤΕΠΙΧ, του εγγυοδοτικού μηχανισμού και της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με 12,2 δισ. Από αυτά τα 5,6 δισ. προήλθαν μόνο από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Μαζί με 1,5 δισ. που αναμένεται να δοθεί από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, για την οποία τρέχει ήδη η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, η συνολική ενίσχυση από το μέτρο ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ. Είπε ακόμη ότι οι πληρωμές για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θα γίνουν μέσα στον Ιανουάριο και αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 400.000 επιχειρήσεις. 

Σχετικά με τη συζήτηση να γίνει μη επιστρεπτέο το 50% της ενίσχυσης για τους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής παρέπεμψε τη συζήτηση για το 2022 όταν θα αρχίσουν να αποπληρώνονται ενισχύσεις. “Οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τις οικονομικές συνθήκες που θα επικρατούν τότε για όσους πήραν την ενίσχυση” είπε. 

Εκτίμησε ότι οι επόμενοι δύο – τρεις μήνες θα είναι δύσκολοι, με την οικονομία να επανέρχεται σταδιακά με αργούς ρυθμούς σε ομαλή λειτουργία, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι η πλήρης επαναλειτουργία θα πρέπει να αναμένεται μετά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου.

Τόνισε πάντως ότι με τη σταδιακή επάνοδο της ομαλής λειτουργίας της αγοράς θα πρέπει να περιμένουμε μια καταναλωτική έκρηξη. Όπως είπε με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ μέχρι τώρα παρατηρείται μια προληπτική αποταμίευση σε νοικοκυριά λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία. “Μόλις όμως οι συνθήκες ομαλοποιηθούν θα πρέπει να περιμένουμε μια έκρηξη κατανάλωσης” κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: Capital

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα