ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντ’ Εστέν | Ο φίλος του Καραμανλή, που στήριξε ”σκανδαλωδώς” την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

Ο Γάλλος πολιτικός, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη, ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981, ενώ για χατήρι του ασφαλτοστρώθηκε η Συγγρού

Ντ' Εστέν | Ο φίλος του Καραμανλή, που στήριξε ''σκανδαλωδώς'' την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών, έχει συνδέσει το όνομα του με κρίσιμες στιγμές της ελληνικής νεότερης ιστορίας.

Ο ντ’ Εστέν ήταν αυτός που διέθεσε το αεροσκάφος, το μικρό προεδρικό Μυστέρ, το οποίο μετέφερε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από το Παρίσι στο Ελληνικό τα ξημερώματα της 23ης Ιουλίου του 1974. Ο τότε Γάλλος πρόεδρος συνέχιζε στη γραμμή Ντε Γκωλ (και Πομπιντού) στην εξωτερική πολιτική της Γαλλίας. Μάλιστα υποσχέθηκε το 1974 να βοηθήσει την Ελλάδα με έκτακτη και άμεση αποστολή του αναγκαίου αριθμού Μιράζ σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία. Και η Ελλάδα προμηθεύτηκε αργότερα Μιράζ.

Διαβάστε το αφιέρωμα στο news247.gr >>

Γραπτή δήλωση Κώστα Καραμανλή για το θάνατο του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν

Αποχαιρετούμε έναν ειλικρινή φίλο της Ελλάδας

Γραπτή δήλωση, μέσω της οποίας εκφράζει την οδύνη του για το θάνατο του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, πραγματοποίησε την Πέμπτη ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

“Με συγκίνηση αποχαιρετούμε τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Valery Giscard D’ Estaing. Αποχαιρετούμε έναν κορυφαίο Ευρωπαίο ηγέτη, έναν υπέρμαχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έναν ειλικρινή φίλο της Ελλάδας”, αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Καραμανλής.

Και προσθέτει: “Η συμβολή του στην μεταπολιτευτική πορεία της χώρας μας υπήρξε καθοριστική, καθώς συνέδεσε το όνομά του με ιστορικά επιτεύγματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή: την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, την οικοδόμηση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Γαλλίας-Ελλάδας”.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας