ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίου-Ολύμπου | Δημόπουλος: Επιτέλους ξανά αμμουδιά στον Πλαταμώνα – Ξεκίνησε το έργο “Προστασία των Ακτών από τη Διάβρωση”

Δίου-Ολύμπου | Δημόπουλος: Επιτέλους ξανά αμμουδιά στον Πλαταμώνα - Ξεκίνησε το έργο "Προστασία των Ακτών από τη Διάβρωση"


Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η εκτέλεση του έργου «Αντιμετώπιση Διάβρωσης Ακτών Δ.Κ. Πλαταμώνα», προϋπολογισμού 3.526.000 € με ΦΠΑ, μια προεκλογική δέσμευση από τις «δύσκολα» υλοποιήσιμες του απελθόντος δημάρχου Κώστα Δημόπουλου στο λαό του Πλαταμώνα, ο οποίος θα αποκτήσει ξανά την «χαμένη» αμμουδιά μέσα στον οικισμό.

Το έργο αυτό αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα σπουδαιότερα και ακριβότερα έργα στην αυτοδιοικητική ιστορία της Πιερίας

Για την ολοκλήρωση της μελέτης, που βρέθηκε «ξεχασμένη» στα συρτάρια του Δήμου μόλις ανέλαβε την δημοτική αρχή η «Ολύμπια Συμμαχία», διανύθηκε ένας δύσκολος αγώνας δρόμου. Με διαρκείς ενέργειες, πέραν αυτών του απελθόντος δημάρχου, τις οποίες επιφορτίστηκε και έφερε σε πέρας η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου υπό την καθοδήγηση του Προϊσταμένου της Πολιτικού Μηχανικού Ηρακλή Χατζημήτρου, τον οποίο και δια του παρόντος τιμούμε, εκπονήθηκαν τα τελευταία τμήματα της μελέτης κατασκευής του έργου, συγκεντρώθηκαν από τους συναρμόδιους φορείς (Κτηματική Υπηρεσία, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Κεντρικό Λιμεναρχείο, Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, κλπ) το σύνολο των απαιτούμενων εγκρίσεων και έτσι κατέστη ο φάκελος ώριμος για χρηματοδότηση.

Στη συνέχεια, ο απελθών δήμαρχος Κώστας Δημόπουλος εξασφάλισε στις 2-8-2018 για τη χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 3.526.000 € από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), μέσων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Προώθηση της Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, της Πρόληψης και της Διαχείρισης Κινδύνων» (αριθ. πρωτ. 4404/2-8-2018 ένταξη της πράξης όπως τροποποιήθηκε με την 3931/3-7-2019 απόφαση του Π.Κ.Μ).

Λίγο πριν τη λήξη της θητείας του, στις 14-8-2019, ο απελθών Δήμαρχος υπέγραψε τη διακήρυξη κατασκευής του έργου «Αντιμετώπιση της διάβρωσης της ακτής του Δ.Δ. Πλαταμώνα», αποχωρώντας με ικανοποίηση για την μεγάλη προσφορά του στον Τόπο στη θητεία του αυτή.

Ταυτόχρονα δικαίωσε του καλούς του φίλους από τον Πλαταμώνα και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Στέλιο Μπόζα, τον Αντιπρόεδρο Μάκη Μπουτόλα, αλλά και, ασφαλώς, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάση Παπαμιχαήλ που υποστήριζαν σε όλη τη διάρκεια της θητείας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, το έργο του συνδυασμού, παρ’ όλες τις αντιξοότητες.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 7 υποθαλάσσιων κυματοθραυστών μήκους 90 μέτρων ο καθένας, σε απόσταση 85 μέτρων περίπου από την ακτή, καθαίρεση των παλαιών προβόλων και επαναπλήρωση της ακτής με άμμο σε μήκος 1.150 μέτρων. Το τελικό πλάτος της ακτής μετά από την υλοποίηση των παρεμβάσεων υπολογίζεται σε 12μ ενώ η συνολική διάρκεια εκτέλεσης του έργου, υπολογίζεται σε ενάμισι έτος από την έναρξη.

Η εκπόνηση της μελέτης ξεκίνησε το 2003 επί δημαρχίας Ιωάννη Τσαρούχα και συνεχίστηκε από την επόμενη δημοτική αρχή, με δήμαρχο τον Στέλιο Χονδρόπουλο, όπως είχαμε τονίσει και στο σχετικό δελτίο τύπου της έγκρισης του έργου τον Αύγουστο του 2018. Μελετητές ήταν τα μέλη της ομάδας του Δρ. Σπύρου Χριστόπουλου, πολιτικού μηχανικού – ακτομηχανικού.

Με τον ίδιο μηχανικό προβήκαμε σε αυτοψία της ακτής της Πλάκας Λιτοχώρου, το Σεπτέμβριο του 2018, προκειμένου να προετοιμαστεί η τεχνική περιγραφή για την ανάθεση μελέτης με σκοπό την προστασία της από την υφιστάμενη επί πολλά χρόνια διάβρωση.

Και δεν είναι το μοναδικό έργο που εκτελείται και θα εκτελεστεί, που για την μελέτη και τη χρηματοδότηση φρόντισε εξ ολοκλήρου η απελθούσα δημοτική αρχή. Θα τα υπενθυμίζουμε, γιατί έχουμε καθήκον απέναντι στον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε επί πέντε έτη.

Η διοίκηση έχει συνέχεια, και δεν είναι κακό να λέγεται στον κόσμο όλη η αλήθεια, όπως έπραττε επί πενταετία η Ολύμπια Συμμαχία, έστω κι αν επευφημούσε προηγούμενους δημοτικούς άρχοντες.

Λιτόχωρο, 16 Νοεμβρίου 2020.-

Το γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα