ΠΟΛΙΤΙΚΗ MEDIA

Lockdown 2 | Τσίπρας: “Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα – Υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής”

Lockdown 2 | Τσίπρας: "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα - Υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής"

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία δεν ήταν αναπόφευκτη, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις εξελίξεις στην Πανδημία, ( με τη συμμετοχή του Ανδρέα Ξανθού), ψέγοντας προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση για τη διαχείρισή της. 

Στο ίδιο πλαίσιο ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε ως λύση για την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων αυτή την ώρα σε ένα κοινό σχέδιο, τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής. 

“Αν ο κος Μητσοτάκης δεν μπορεί, αν τον υπερβαίνει η πραγματικότητα, να το δηλώσει ανοιχτά. Να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας Και να  ζητήσει τη βοήθεια όλων μας”, ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Όρο πάντως για να “βάλει πλάτη” και να υπάρξει εθνική συνεννόηση για την πανδημία , έβαλε το “πάγωμα” της εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου και του επικείμενου εργασιακού νομοσχεδίου.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στον κάθε Πολίτη: “να δείξει ψυχραιμία και δύναμη στις δύσκολες μέρες που έρχονται. Να τηρεί όλες εκείνες τις οδηγίες με τις οποίες είμαστε πλέον όλοι εξοικειωμένοι και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφεύγουμε”.

Επιμένοντας στο αίτημα για δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της επιστημονικής επιτροπής, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τροπολογία ώστε να καταστεί υποχρεωτική η δημοσιοποίησή τους. 

Ερωτηθείς για τον Σωτήρη Τσιόδρα και την επιτροπή λοιμωξιολόγων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι “εμείς εμπιστευόμαστε, σεβόμαστε και τιμούμε τους επιστήμονες και δεν τους εργαλειοποιούμε” και πως δεν τίθεται “θέμα προσώπων”, αλλά πολιτικών επιλογών, “αδειάζοντας” έστω και με “γάντι” τον Παύλο Πολάκη, έστω και χωρίς να τον κατονομάσει.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για ματαίωση εφέτος της πορείας του Πολυτεχνείου, ο κ. Τσίπρας, δεν εμφανίστηκε αρνητικός.

Μεταξύ άλλων, ο Α. Τσίπρας είπε για 

Κυβέρνηση – Μητσοτάκη:

“Η ασφυξία του συστήματος υγείας, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εγκληματική αδράνεια, στον εγκληματικό εφησυχασμό του κου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης. Το δεύτερο lockdown φέρει την υπογραφή του. Και αποτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Η χώρα είχε μια μοναδική ευκαιρία όταν άρθηκαν οι περιορισμοί του 1ουlockdown, τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας, επέλεξε να θριαμβολογεί και να αυτοαποθεώνεται.

* Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως διαρκώς η κυβέρνηση καυχιέται. Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες τα πάει εξαιρετικά άσχημα.

ΕΣΥ 

Η σύγκριση με τις άλλες χώρες, στο τι έχουν κάνει για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, μετά την έναρξη της πανδημίας.
Η σύγκριση είναι αποκαρδιωτική.
Πρώτα απ’ όλα στους πόρους για τη στήριξη του ΕΣΥ. 

Η Ελλάδα έδωσε μόλις 233 εκατομμύρια, τη στιγμή που η Ισπανία έδωσε 5,3 δις και η Ιταλία 3,3 δις. 


Οικονομία 

*Ο μέσος όρος της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται στο 7,4% ενώ για την Ελλάδα προβλέπεται στο 9%, κι αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το νέο lockdown. 
Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση σε σύνολο 27 χωρών, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εισήλθε στην πανδημική κρίση αργότερα από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης.
 

*Παρ’ όλες τις μεγάλες δυνατότητες που είχαμε έδωσαν μέχρι τέλος Σεπτέμβρη μόλις 5,3 δισ. σε άμεσες δαπάνες (2,9% του ΑΕΠ) για τη στήριξη της οικονομίας, γεγονός που μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις της ευρωζώνης, ενώ και τα μέτρα αναβολών πληρωμών που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα, δημοσιονομικά δεν ξεπερνούν τα 1,2 δισ. (0,7% του ΑΕΠ).
Η περίφημη επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων.
Και μάλιστα δίνεται με παρακράτηση των επιδομάτων αναστολής εργασίας, πράγμα που εξαφανίζει ολοσχερώς σε πολλές περιπτώσεις την ενίσχυση.
Και χθές ο κος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα ίδια οικονομικά μέτρα που έχουν ήδη οδηγήσει σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο.

Μέτρα 


Χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία ΤΩΡΑ.
Με επέκταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού.
Με αναμόρφωση μισθολογίου.
Με επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων.
Με δωρεάν τεστ για το σύνολο του πληθυσμού.

*Άμεση ενίσχυση όλων των νοικοκυριών που πλήττονται, με 400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικα, 200 για τον δεύτερο και 100 για το κάθε παιδί. (το εισόδημα έκτακτης ανάγκης).
*Μη επιστρεπτέα ενίσχυση – απευθείας επιχορήγηση των επιχειρήσεων. 

*Επιδότηση της εργασίας.

*’Αμεση απαγόρευση εξώσεων και ρευστοποιήσεων.
Να μη τεθεί σε ισχύ ο πτωχευτικός νόμος. 

ΜΜΜ

*Η χθεσινή τοποθέτηση Μητσοτάκη ότι “δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία”, είναι επιεικώς απαράδεκτη. Να τα γεννήσει προφανώς δε μπορεί, όμως να ακυρώσει με το που εξελέγη τον διαγωνισμό που είχαμε προχωρήσει εμείς για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορούσε και με το παραπάνω. Όπως μπόρεσε και ο κ. Πατούλης της Περιφέρειας Αττικής, με την ακύρωση προμήθειας 92 λεωφορείων νέας τεχνολογίας, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

*Υπάρχουν πάνω από 200 οχήματα, τα οποία παραμένουν παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια.
Μπορούν να βγουν άμεσα στον δρόμο, αρκεί να προχωρήσει η επισκευή μικρών βλαβών που παρουσιάζουν, καθώς και η τοποθέτηση οδηγών, πολλοί εκ των οποίων σήμερα βρίσκονται αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις και υπηρεσίες.
Αρκετοί δε ακόμη και σε γραφεία υπουργών.

Σχολεία


*Και εκεί εφησυχασμός. 
Αδιανόητες δηλώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το συνωστισμό 25, 26, 27 μαθητών σε μια τάξη. Εμείς φωνάζαμε, προτείναμε. 
Αυξήστε τις δαπάνες, προχωρήστε στις απαραίτητες προσλήψεις, βρείτε αίθουσες. Προτείναμε ακόμα και την αλλαγή του ωραρίου για να έχουμε τμήματα σε λιγότερους μαθητές. 
Δεν άκουσαν ούτε εμάς, ούτε τους δασκάλους, τους καθηγητές, κανέναν. 
Παρά μόνον επαναλάμβαναν διαρκώς τη θεωρία ότι οι μαθητές δεν κολλάνε.
Το αποτέλεσμα; 
Τη προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν πάνω από 700 κρούσματα σε μαθητές.
Και σήμερα, στη χώρα υπάρχουν πάνω από 500 κλειστά τμήματα σχολείων λόγω κορωνοϊού. 


Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Capital.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας