ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανικές εκλογές | Η κούρσα γίνεται ολοένα πιο αμφίρροπη στις πολιτείες-κλειδιά

Μια ανάσα από τους 270 εκλέκτορες ο Μπάιντεν

Αμερικανικές εκλογές | Η κούρσα γίνεται ολοένα πιο αμφίρροπη στις πολιτείες-κλειδιά

Συνεχίζεται η αμφίρροπη κούρσα στις Αμερικανικές εκλογές, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων σε πολιτείες-κλειδιά των ΗΠΑ συνεχίζεται, οι διαφορές μικραίνουν.

Κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος χάνει έδαφος στην Πενσιλβάνια, πολιτεία με μεγάλο πληθυσμό και έπαθλο 20 εκλέκτορες. Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με λιγότερες από 50.000 ψήφους και κάθε νέα ψήφος που προστίθεται μοιάζει να μειώνει κι άλλο τη διαφορά. Σύμφωνα με το CNN με καταμετρημένο το 95% των ψήφων ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει το 49,5% και ο Τζο Μπάιντεν το 49,2%. Σε περίπτωση που ο Μπάιντεν επικρατήσει στην Πενσιλβάνια τότε η νίκη του θεωρείται βέβαιη αφού ήδη διαθέτει 253 εκλέκτορες και σε αυτούς θα προστεθούν και οι 20 της Πενσυλβάνια. 

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετά διεθνή μέσα “δίνουν” την Αριζόνα στον Δημοκρατικό Υποψήφιο και αναφέρουν πως έχει συγκεντρώσεις 264 εκλέκτορες. Ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο έως και αυτή την ώρα διότι ο Τζο Μπάιντεν βλέπει το προβάδισμα του να συρρικνώνεται, αν και όχι τόσο δραστικά. Στην πολιτεία αυτή (11 εκλέκτορες), ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με περίπου 46.000 ψήφους. Σύμφωνα με το CNN, και με καταμετρημένο το 90% των ψήφων ο Δημοκρατικός υποψήφιος συγκεντρώνει το 50,1% και ο Ρεπουμπλικανός το 48,5%.  

Στην Τζόρτζια, το αποτέλεσμα μοιάζει περισσότερο με στρίψιμο νομίσματος: τους δύο αντιπάλους χωρίζουν 2.500 ψήφοι. Μάλιστα με καταμετρημένο το 99%, σύμφωνα με το CNN, και οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν το 49,4%. 

Στη Νεβάδα, όπου τα δεδομένα δεν ανανεώνονται συνεχώς, ο Μπάιντεν προηγείται με 11.400 ψήφους. Στην πολιτεία αυτή διακυβεύονται 6 εκλέκτορες, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει το 49,4% και ο Τράμπ το 48,5%.

Το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου, έχει κινήσει νομικές διαδικασίες προκειμένου να σταματήσει η καταμέτρηση σε Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν, Τζόρτζια και Μίσιγκαν. 

Το αίτημα που αφορούσε την πολιτεία του Μίσιγκαν, έχει απορριφθεί βάση δικαστικής απόφασης, ενώ στην Τζόρτζια, δικαστής απέρριψε το επιχείρημα της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ, ότι δεκάδες καθυστερημένες ψήφοι συγχωνεύτηκαν με τις έγκυρες, μετά το κλείσιμο της κάλπης.


Με πληροφορίες από CNN, AΠΕ – ΜΠΕ

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας