ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown 2 | Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις – Ανοιχτά αυτό το Σ/K κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Lockdown 2 | Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις - Ανοιχτά αυτό το Σ/K κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Στην εξειδίκευση της εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων που τίθεται σε ισχύ από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου στο πλαίσιο του νέου lockdown που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

“Βρισκόμαστε σήμερα σε άλλη μια δύσκολη συγκυρία, σε μια νέα δοκιμασία, σε μια νέα μάχη, στον νέο πόλεμο που δίνουμε. Μια δοκιμασία που όλοι έχουμε ξαναζήσει και θα θέλαμε να μην ξαναζήσουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, απευθύνοντας έκκληση σε όλους “να προστατεύσουμε όσους αγαπάμε, το εθνικό σύστημα υγείας, την ίδια μας την πατρίδα”.

“Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να επαναλάβουμε όλα τα σημαντικά, τα ξεχωριστά”, πρόσθεσε ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, καθώς όπως τόνισε η εξέλιξη της πανδημίας παρουσιάζει εκθετική αύξηση τις τελευταίες ημέρες.

“Σε μόλις 5 ημέρες είχαμε αύξηση κρουσμάτων κατά 20%” ενώ οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται αυξήθηκαν κατά 36%, οι διασωληνωμένοι κατά 34%, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και ΜΑΘ κατά 33%, ενώ τις τελευταίες 5 ημέρες χρειάστηκαν ακόμα 55 ΜΕΘ.

“Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι” γι’ αυτό όπως τόνισε τίθεται σε εφαρμογή μια οριζόντια διαδικασία αναστολής δραστηριοτήτων, που μοιάζει πολύ με αυτήν της άνοιξης, με δύο όμως διαφορές. Όπως εξήγησε οι δύο αυτές βασικές διαφορές σε σχέση με το πρώτο lockdown είναι: πρώτον η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και δεύτερον ότι τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής παραμένουν ανοιχτά. 

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις από το πρωί του Σαββάτου

Πιο αναλυτικά, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, από το πρωί του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες, θα τεθούν σε ισχύ περιορισμοί στις μετακινήσεις όλων μας. 

Πιο συγκεκριμένα, για τις μετακινήσεις τόνισε επιτρέπονται από και προς εργασία με σχετική βεβαίωση εργοδότη που εκδίδεται μέσω ΕΡΓΑΝΗ και για τους αυτοαπασχολούμενους, από τους ίδιους.

Για τις μετακίνηση από και προς το σχολείο, εκδίδεται έντυπο από τον διευθυντή του σχολείου. Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις απαραίτητη είνια η αποστολή SMS με τους αντίστοιχους κωδικούς για γιατρούς, δημόσιες υπηρεσίες, αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή συνοδεία μαθητού, μετάβαση σε κηδεία ή μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση, και για σωματική άσκηση ή κινηση με κατοικίδιο ζώο.

Όλα τα σχετικά έντυπα καθώς και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα forma.gov.gr.

Ο κ. Χαρδαλιάς μάλιστα απηύθυνε έκκληση προς όλους οι μετακινήσεις να είναι περιορισμένες και λελογισμένες.

Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων, με ορισμένες εξαιρέσεις όπως για λόγους υγείας ή μετάβασης στον τόπο κύριας κατοικίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ακόμη ότι από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR έως και 48 ώρες πριν, ενώ από τα χερσαία σύνορα θα απαιτείται PCR 72 ωρών, με μια περίοδο προσαρμογής 5 ημερών για τις εισόδους από τα χερσαία σύνορα.

Τι θα ισχύσει για εστίαση, σχολεία, αθλητικές δραστηριότητες

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, τόνισε ότι κλείνουν τα καταστήματα αλλά επιτρέπεται το delivery και το take away, στο πλαίσιο των μετακινήσεων με SMS, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί αυτό τον μόνο λόγο εξόδου.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων διευκρίνισε ότι σε ότι αφορά τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής δίνεται παράταση δύο ημερών στη λειτουργία του, και μπορούν να είναι ανοιχτά και το Σάββατο 7/11 και την Κυριακή 8/11, αλλά από τη Δευτέρα αναστέλλεται η λειτουργία τους.

Στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ισχύει η τηλεργασία στο 50%.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τερματίζονται οι αθλητικές δραστηριότητες και επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση, ενώ εξαιρούνται από το μέτρο της απαγόρευσης τα πρωταθλήματα της Super League και της Basket League, τα οποία συνεχίζουν κανονικά, όπως και οι ευρωπαϊκοί αγώνες.

Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα σχολεία ειδικής αγωγής, ενώ τα γυμνάσια και τα λύκεια περνούν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης, όπως ισχύει και για τα πανεπιστήμια.

Καταλήγοντας, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση σε όλους λέγοντας χαρακτηριστικά: “Όλοι μαζί μπορούσε να ξεπεράσουμε κι αυτόν τον σκόπελο με υπομονή και υπομονή. Σας καλώ να δώσουμε όλοι μαζί και αυτήν τη μάχη”.


Με πληροφορίες από το capital.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας