ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οριστικό | Lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Οριστικό | Lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Lockdown ξανά στην Ελλάδα από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2020.

Ο πρωθυπουργός και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας περιέγραψαν τα νέα μέτρα και απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Επισημαίνοντας ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης και του ιδίου είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την είσοδο της χώρας σε ένα νέο γενικευμένο lockdown, χρονικής διάρκειας τριών εβδομάδων.

“Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτήν τη νέα μεγάλη προσπάθεια, την οποία καλούμαστε να κάνουμε. Αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης που έχουμε δείξει στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά και μέχρι σήμερα πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε. Τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης. Τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα επάνω στα οποία στηρίζονται οι αποφάσεις είναι αδιαπραγμάτευτα”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του:

– Από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου θα μπούμε σε ένα οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για ολόκληρη τη χώρα, το οποίο θα κρατήσει για τρεις εβδομάδες. Δηλαδή, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

– Ενεργοποιούνται τα SMS.

– Ανοιχτά παραμένουν σουπερμάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας, η διανομή του έτοιμου φαγητού.

– Μία σημαντική διαφορά σε σχέση με αυτό που συνέβη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ότι τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, αλλά και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες θα παραμείνουν ανοιχτά. Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα οποία θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Οριστικό | Lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε γιορτές με αυξημένους περιορισμούς. “Η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που επιλέγουμε να πάρουμε τα μέτρα αυτά τώρα… Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία. Ήταν χρέος μας να κρατήσουμε εφεδρείες. Γιατί δεν γνωρίζαμε πώς θα εξελιχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας και αυτό έγινε πράξη. Η χώρα έχει παραπάνω από 37 δισεκατομμύρια σε διαθέσιμα και για αυτό έχουμε τη δυνατότητα και πάλι να στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας. Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω και για αυτό το πρώτο μέλημά μας είναι οι πολίτες που θα χτυπηθούν περισσότερο από τα μέτρα που λαμβάνουμε…”, ανέφερε.

Τρία πρόσθετα μέτρα στήριξης

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρία πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Ειδικότερα:

– Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για το Νοέμβριο θα λάβουν για το Νοέμβριο 800 ευρώ, αντί για 534 που ήταν η αρχική αποζημίωση και αυτό πέραν του δώρου Χριστουγέννων.

– Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

– Θα χορηγηθεί αμέσως μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους. Πρόκειται για 130.000 συμπολίτες μας.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα