ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμος Κατερίνης | Μετά την απαξίωση, ξαναστρέφει το βλέμμα στο δημοτικό πάρκο

Την εικόνα εγκατάλειψης των τελευταίων μηνών στο δημοτικό πάρκο της Κατερίνης προσπαθεί να αλλάξει η δημοτική αρχή Κατερίνης ξεκινώντας από το εμβληματικό συντριβάνι.

Η απομάκρυνση των ζώων, κάποια από τα οποία υπέστησαν βίαιο θάνατο από σκυλιά (σ.σ. τα ελάφια ) τους πρώτους κιόλας μήνες της νέας διοίκησης, οι πρόσφατες εικόνες με τα νεκρά ψάρια μέσα στο συντριβάνι που ήρθαν πριν από λίγες μέρς στο φως της δημοσιότητας, ήταν μόνο η μία όψη της απαξίωσης που βίωσε το τελευταίο διάστημα το δημοτικό πάρκο.

Ήταν δε τόσο χαρακτηριστική η αποστροφή της νέας διοίκησης προς το δημοτικό πάρκο που στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, που αντικατέστησαν το Πάρκο των Χρωμάτων, το πάρκο ήταν μία έκταση “φάντασμα” στην καρδιά της πόλης.

Προφανώς η δημοτική αρχή κατανοώντας την έντονη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η υποβάθμιση του πάρκου από την έναρξη της δικής της θητείας και μετά, αποφάσισε να ασχοληθεί, ξεκινώντας από τον καθαρισμό του εμβληματικού συντριβανιού.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του δήμου Κατερίνης, στην καθημερινότητά μας ανανεωμένο και καθαρό επιστρέφει το σιντριβάνι – τοπόσημο του δημοτικού πάρκου. Προηγήθηκε στην καρδιά του καλοκαιριού ο καθαρισμός από χημικές, οργανικές ρυπάνσεις των γύρω μαρμάρινων δαπέδων και του κυρίως σιντριβανιού. Αμέσως μετά, έγινε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η συντήρηση και όπου απαιτήθηκε η αντικατάσταση του εξοπλισμού και των συστημάτων του, καθώς και εργασίες εξωραϊσμού, προκειμένου να λειτουργήσει κανονικά.

Στο αναβρυτήριο – όπως το αναφέρουν οι εφημερίδες της περιόδου (1957) κατασκευής – εξαιτίας της επί σειράς ετών ελλιπούς συντήρησης και λάσπης, που είχε συσσωρευτεί ήταν πρακτικά ανέφικτο να φιλοξενούνται χρυσόψαρα, τα οποία για το διάστημα των παρεμβάσεων καθαρισμού μεταφέρθηκαν σε ειδικό ενυδρείο. Με το πέρας των εργασιών, τις επόμενες κιόλας ημέρες θα επιστρέψουν στα πεντακάθαρα νερά του σιντριβανιού, σημειώνει στην ανακοίνωση του ο δήμος.

Αυτοψία στην τελική φάση των εργασιών πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος. «Στην πρωτοβουλία ευαισθησίας που αναλάβαμε για το αστικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της καθημερινότητας, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ορατά πλέον από όλους δεν μπορούσε να λείπει το σιντριβάνι, σήμα ίσως κατατεθέν του πάρκου και της πόλης. Είμαι βέβαιος, το τοπόσημο αυτό,  θαγίνει και πάλι πόλος έλξης για δημότες και επισκέπτες».

Σιντριβάνι (αναβρυτήριο)…. μία ιστορία, μία αφήγηση – από το αρχείο του Γραφείου τύπου του Δήμου 

Ο θεμέλιος λίθος του τοποθετήθηκε από τον Δήμαρχο Σολομώντα Παπαδόπουλο, το 1957, όπως μας πληροφορεί η επιγραφή στη βάση του σιντριβανιού. Σύμφωνα μάλιστα με τον Δημήτριο Στ. Παπαδόπουλο εγγονό του αείμνηστου Δημάρχου «την ιδέα για την κατασκευή του σιντριβανιού,  στην Κατερίνη, ο παππούς μου την είχε από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, όταν επισκεπτόμενος ένα πάρκο στην Κωνσταντινούπολη – πριν ακόμη γίνει δήμαρχος – είχε αναφέρει στους οικείους του,  ότι αν εκλεγεί δήμαρχος θα κατασκευάσει ένα όμοιο στην Κατερίνη,  όπως και τελικά έγινε». 

Όπως παρατηρεί σχετικά ο Παρασκευάς Καλπατσόγλου, στο συγγραφικό του έργο με τίτλο «Το σπίτι μου….. Η γειτονιά μου….Η πόλη μου» (Κατερίνη 2015), ο δήμαρχος (Σ.Παπαδόπουλος), « […] επέβλεψε προσωπικά για την κατασκευή του. Για την εποχή του θεωρήθηκε πρωτοπόρο έργο, διότι διέθετε έγχρωμους προβολείς, που το φώτιζαν όταν λειτουργούσε το βράδυ. Στη δεξαμενή του υπήρχαν και μεγάλα χρυσόψαρα που προκαλούσαν το θαυμασμό όλων των επισκεπτών».

Πηγή ασπρόμαυρης φωτογραφίας (κατασκευή συντριβανιού): Αρχείο Π. Καλπατσόγλου

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα