ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ώρα των ποινών για την εγκληματική οργάνωση Χ.Α.

Η ώρα των ποινών για την εγκληματική οργάνωση Χ.Α.

Αντιμέτωπα με ποινές κάθειρξης που κυμαίνονται από 5 έως 15 έτη (με ελαφρυντικό από δύο έως οκτώ χρόνια) βρίσκονται πλέον τα επτά ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, με βάση το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Στις 12:30 το μεσημέρι της Τετάρτης συνεδριάζει εκ νέου το δικαστήριο, το οποίο θα ξεκινήσει με την αγόρευση της εισαγγελέως, Αδαμαντίας Οικονόμου, επί των αιτημάτων ελαφρυντικών των ενόχων, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.

Αμέσως μετά και αφού αποσυρθεί, το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν.

Αντίστοιχη διαδικασία, με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθήσει και για τις ποινές που θα επιβάλλει το δικαστήριο. Πιθανολογείται ότι σήμερα το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η προσαγωγή στο δικαστήριο των κατηγορουμένων.

Σημειώνεται ότι η ελληνική Δικαιοσύνη ομόφωνα αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης.

Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της.

Ειδικότερα, με μια ιστορική απόφαση, το δικαστήριο απεφάνθη την Τετάρτη ότι τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής είναι ένοχα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, την οποία διεύθυναν οι επτά: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Γιώργος Γερμενής.

Έτσι η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, εφόσον το δικαστήριο επιβάλει τελικά άμεσα εκτελεστές ποινές φυλάκισης θα οδηγηθεί σε ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει να μην χορηγήσει αναστολές στην εκτέλεση των ποινών, τότε για τους καταδικασθέντες που δεν θα παραβρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την βίαιη προσαγωγή τους ή τη σύλληψή τους.

Εν τω μεταξύ, η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκπονήσει σχέδιο για τις συλλήψεις.

Διαβάστε περισσότερα στο CNN.gr >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα