ΠΟΛΙΤΙΚΗ MEDIA

Δήμος Κατερίνης | Οι ΙΚΕ, οι Τούρκοι ιδιοκτήτες και τα μπετόν που… ανεβαίνουν ορόφους!

Σε μια σειρά από στοιχεία που αφορούν ΙΚΕ (Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες) στις οποίες τον τελευταίο χρόνο γίνονται δεκάδες απευθείας αναθέσεις αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής 27/09/20 ο Σάββας Χιονίδης.

Στο πλαίσιο του απολογισμού που πραγματοποίησε ο κ. Χιονίδης, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πολίτες σε Δράση”, με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου της διοίκησης Κουκοδήμου -Νταντάμη, αναφέρθηκε σε ενδεικτικές περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων σε νεοσύστατες ΙΚΕ οι οποίες, λίγες μόνο μέρες μετά την σύσταση τους, εμφανίζονται να λαμβάνουν απευθείας αναθέσεις από το δήμο της Κατερίνης και μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σάββας Χιονίδης, χωρίς να έχουν πρότερη εμπειρία.

Οι αναθέσεις μόλις στον έναν χρόνο της διοίκησης Κουκοδήμου-Νταντάμη ξεπερνούν το εκκωφαντικό ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο για το δήμο Κατερίνης, χωρίς τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις, όταν, όπως συγκεκριμένα επισήμανε ο πρώην δήμαρχος και νυν βουλευτής, ο κ. Κουκοδήμος υποστήριζε προεκλογικά ότι δεν θα ξαναγίνουν αναθέσεις. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο κ. Χιονίδης, από το συνολικό ποσό των 2,5 εκατομμυρίων μόλις οι 100 χιλιάδες αφορούν τις έκτακτες ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι ενδεικτικές περιπτώσεις που ανέφερε ο πρώην δήμαρχος αφορούν είτε εταιρείες που έχουν Τούρκους ιδιοκτήτες, είτε πρόκειται για εταιρείες που εμφανίζουν ως έδρα υψηλούς ορόφους πολυκατοικιών στο κέντρο της πόλης και εμπορεύονται μπετόν! “Δηλαδή το μπετόν ανέβηκε κάποιους ορόφους γραφείων” σχολίασε σκωπτικά ο κ. Χιονίδης ενώ αναφέρθηκε και σε περίπτωση όπου σε νεοσύστατη ΙΚΕ εμφανίζονται στοιχεία “που ξεχάστηκαν” και τα οποία “συνδέονται με ανθρώπους του δήμου”.

“Εγώ δεν είμαι κατά των απευθείας αναθέσεων ή των διαγωνισμών εκεί όπου χρειάζεται ή των πρόχειρων διαγωνισμών. Πρόκειται για νόμιμες διαδικασίες. Αυτοί λέγανε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ποτέ απευθείας αναθέσεις” υποστήριξε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος Κατερίνης.  

“Οι απευθείας αναθέσεις του δήμου Κατερίνης χωρίς τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 2.5 εκατομμύρια. Για την υπόθεση covid ήταν μόνο το ποσό των 100.159.000 ευρω” τόνισε ο κ. Χιονίδης.

Αναλυτικά ο κ. Χιονίδης ανέφερε:

” Υπήρξε το εξής παράδοξο: Ιδρύθηκαν τέτοιες εταιρείες ΙΚΕ οι οποίες, ενώ δεν είχαν κάποια άλλη εμπειρία, ξαφνικά βρέθηκαν να παίρνουν αναθέσεις από το δήμο. Η πρώτη έγινε 16 Αυγούστου του 2019 και πήρε την πρώτη ανάθεση και θα θυμάστε όλοι ότι από κάτω είχαν ξεχαστεί κάποια στοιχεία από ανθρώπους του δήμου. Όλα τα στοιχεία που παρουσιάζουμε είναι δημόσια από τη Διαύγεια.

Υπάρχουν επίσης ΙΚΕ που βρίσκονται στον 4ο όροφο στην κεντρική πλατεία (σ.σ. της Κατερίνης) οι οποίες αναλαμβάνουν προμήθειες μπετόν και προμήθειες φωτιστικών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται ανάθεση στις 10 Δεκεμβρίου του 2019 για να κάνουν υδραυλικές εργασίες 18.000 ευρώ και μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου έγινε και η παραλαβή και πληρώθηκαν (στις 18.12.19). Τα στοιχεία είναι όλα εδώ. 

Θα αναφέρω μόνο ενδεικτικά. 

Υπάρχουν ΙΚΕ οι οποίες έγιναν από γνωστά καταστήματα της περιοχής και δημιούργησαν ΙΚΕ όπου εκεί γίνονται οι αναθέσεις. Εγώ τα αναφέρω ως στοιχεία. Δε λέω ότι υποκρύπτεται κάτι. Όπως επίσης μας έκανε εντύπωση ότι υπάρχουν δύο εταιρείες με έδρα το 1ο χιλιόμετρο της Π.Ε.Ο Κατερίνης-Θεσσαλονίκης οι οποίες έχουν τουρκικά ονόματα ως ιδιοκτήτες. Δεν ξέρω τι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Είναι μουσουλμάνοι της Θράκης; Είναι Τούρκοι εισαγωγείς; Εμείς τα καταθέτουμε με ονόματα. Το ΓΕΜΗ που έχουν και τα υπόλοιπα στοιχεία”. 

Ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε και σε μία εταιρεία που στο Δελτίο Αποστολής φαίνεται ότι παραδίδει μπετόν-σκυρόδεμα στην έδρα του δήμου Κατερίνης με έδρα της εταιρείας όροφο πολυκατοικίας. “Δηλαδή το μπετόν ανέβηκε στους ορόφους κάποιων γραφείων; Δεν γίνεται αυτό” είπε συγκεκριμένα.  

“Εμείς πιστεύαμε ότι μπορεί να κάνει κανείς στο δήμο και αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς και διαγωνισμούς. Ο κ. Κουκοδήμος έλεγε δεν θα κάνουμε ξανά αναθέσεις” επανέλαβε με νόημα ο πρώην δήμαρχος Κατερίνης.

Τα όσα είπε ο Σάββας Χιονίδης για τις απευθείας αναθέσεις ξεκινούν στο 13:38 λεπτό του Α΄μέρους του απολογισμού.

Ακολουθούν το δεύτερο και το τρίτο με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Τα στοιχεία των ΙΚΕ που δίνει στη δημοσιότητα ο συνδυασμός “Πολίτες σε Δράση” :

About the author

Ελίνα Διαμαντόπουλου

Η Ελίνα Διαμαντοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη.
Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε αθλητική εφημερίδα της συμπρωτεύουσας. Θα συνεχίσει θα εργάζεται σε αθλητικά έντυπα, αθλητικά ραδιόφωνα και γραφεία Τύπου στη Θεσσαλονίκη για περίπου μία δεκαετία.
Το 2008 επιστρέφει στην Κατερίνη όπου δημιουργεί την οικογένειά της και συνεχίζει να εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τοπικό Τύπο και την τηλεόραση. Σήμερα εργάζεται ως ανταποκρίτρια της TV100 στην Πιερία, ενώ παρουσιαζει την εκπομπή “Καθημερινά” που προβάλλεται Δευτέρα με Παρασκευή στις 16:00, στη DION τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας
Αγαπημένα της θέματα όσα αφορούν τον πολιτισμό, όχι μόνο γιατί σχετίζονται με τις σπουδές της αλλά κυρίως γιατί θεωρεί ότι στα θέματα του πολιτισμού “κρύβονται” οι σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής μας αλλά και γιατί κάθε θέμα, όπως η ίδια λέει, έχει με έναν διαφορετικό τρόπο και μία πολιτισμική διάσταση. Οι ανησυχίες της αυτές γύρω από τα θέματα του πολιτισμού την οδήγησαν σε πιο εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα σχετικά με τη διοίκηση των πολιτισμικών μονάδων....
Είναι παντρεμένη με το Χάρη και είναι μητέρα της Όλγας και του Γιώργου.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα