Το ρόλο των ΜΚΟ ετοιμάζεται, απ’ οτι φαίνεται, να παίξει ο δήμος Κατερίνης ο οποίος μέσω της ΔΗ.ΠΑ.Κ (Δημοτικά Πάρκινγκ Κατερίνης) πρόκειται να υλοποιήσει τη δεύτερη φάση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων-αιτούντων άσυλο “ESTIA”.
Την απόφαση αυτή έλαβε κατά πλειοψηφία το Δ.Σ της ΔΗ.ΠΑ.Κ σήμερα στο πλαίσιο της τακτικής της συνεδρίασης.
Η εν λόγω απόφαση προκαλεί, ασφαλώς, ιδιαίτερη έκπληξη με δεδομένη τη, δημοσίως, διατυπωμένη άποψη του δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου για την μεγάλη, χρονικά, παραμονή των προσφύγων που φιλοξενούνται στο δημο Κατερίνης και έρχεται σε αντίθεση με τον προβληματισμό που, κατά το παρελθόν, έχει εκφράσει για το πότε θα αποχωρήσουν οριστικά από το δήμο Κατερίνης.
Είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ:
“Σε μένα στο δήμο Κατερίνης υπάρχει ήδη μία δομή. Είναι περίπου 1000 άνθρωποι μέσα στη δομή και περίπου 120 οικογένειες οι οποίοι μέσω της ΠΕΡΙΧΩΡΗΣΙΣ μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης νοικιάζουν σπίτια στην Κατερίνη. Είναι φιλήσυχοι άνθρωποι, δεν δημιουργούν προβλήματα, δεν βλέπω καμία πρόθεση όμως από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν πάρει άσυλο να θέλουν να φύγουν προς την Ευρώπη.
Έχει αρχίσει και τους αρέσει η ιδέα να μείνουν στην Κατερίνη, γιατί είναι ένας πλούσιος δήμος, βουνό, θάλασσα… Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση που θελήσουν να μείνουν; Θα τους έχουμε μόνιμα, θα μείνουν μόνιμα; Δεν θα φύγουν σε κάποια φάση; Τελειώνει ο πόλεμος. Θα τελειώσει ο πόλεμος κάποια στιγμή. Θα γυρίσουν πίσω; Ή θα μείνουν; Αυτό είναι το ερώτημα της τοπικής κοινωνίας”.
Άραγε πλέον δεν υπάρχει αυτός ο προβληματισμός από τον δήμαρχο Κατερίνης; Γιατί, πώς είναι δυνατόν, από τη μία να προβληματίζει κάποιον η παραμονή προσφύγων στην περιοχή του και από την άλλη να επιτρέπει να γίνει ο δήμος του ο κύριος διαχειριστής ενός προγράμματος για φιλοξενία προσφύγων;
Ουσιαστικά με αυτή την απόφαση ο δήμος, παίρνει τη σκυτάλη διαχειρίσης του προγράμματος από την ΜΚΟ “Περιχώρισις” που εδρεύει στην Κατερίνη και η οποία υλοποίησε την πρώτη φάση με το όνομα “ESTIA I” νοικιάζοντας διαμερίσματα για πρόσφυγες στο κέντρο της πόλης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την απόφαση καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Νίκος Παπαζιώγας και Γιώργος Ίτσιος. Υπέρ της υλοποίησης του προγράμματος ψήφισαν οι: Κώστας Φιλοκώστας, Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, Στέλλα Μουζούρη, Νίκος Κατανάς και Ευαγγελία Παλαγκα. Απουσίαζε ο Γ. Στίκος.
Οι όροι λειτουργίας του προγράμματος φιλοξενίας «ESTIA II»
Η απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μετανάστευσης και Ασύλου προβλέπει τον καθορισμό του κόστους στέγασης ανά άτομο ημερησίως, τις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος “ESTIA II” και τους δυνητικούς δικαιούχους που μπορούν να συμμετέχουν, δηλαδή εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Όπως επισημαίνεται, την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος φέρει η Διεύθυνση Προστασίας Αιτούντων ‘Ασυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ υπεύθυνη αρχή για την αξιολόγηση, ένταξη και διαχείριση των προτάσεων είναι η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Μέχρι σήμερα την ευθύνη του προγράμματος είχε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζει να έχει αυτό το ρόλο μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση της αρμοδιότητας στο υπουργείο, ως το τέλος του έτους.
Ο προϋπολογισμός του ESTIA II ανέρχεται σε 20.852.887,81 ευρώ τα οποία καλύπτονται από τον Μηχανισμό Έκτακτης Στήριξης του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Το πρόγραμμα, όπως ίσχυε και μέχρι σήμερα, δεν αφορά μόνο στην παροχή στέγασης στους αιτούντες άσυλο, αλλά και σε υποστηρικτικές υπηρεσίες με τη συνδρομή νομικών, κοινωνικών λειτουργών, διερμηνέων και διοικητικού προσωπικού.
Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται η 1η Ιουνίου 2020 και ως ημερομηνία λήξης η 31η Δεκεμβρίου 2020.
Στην κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται το κόστος των δαπανών ανά ημέρα και ανά θέση και το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με την κατηγορία των μονάδων στέγασης (διαμερίσματα, κτίρια ως 20 θέσεων και κτίρια άνω των 20 θέσεων) και την περιοχή που αυτές βρίσκονται. Για παράδειγμα για νέα διαμερίσματα που βρίσκονται στην Αττική το κόστος ανά θέση και ανά ημέρα για φορείς με επιλέξιμο ΦΠΑ διαμορφώνεται σε 7,66 ευρώ, για κτίριο 20 θέσεων σε 12,73 ευρώ και για κτίριο 24 θέσεων σε 14,60 ευρώ. Η υψηλότερη τιμή ορίζεται στα Ιόνια νησιά, όπου για διαμέρισμα διαμορφώνεται σε 8,69 ευρώ, για κτίριο 20 θέσεων σε 13,75 ευρώ και για κτίριο 24 θέσεων σε 15,64 ευρώ.
Διαφορετικές είναι οι τιμές για υφιστάμενα διαμερίσματα και κτίρια. Για παράδειγμα το κόστος για φορείς με επιλέξιμο ΦΠΑ στην Αττική διαμορφώνεται σε 6,19 ευρώ για διαμερίσματα, 11,26 ευρώ για κτίρια 20 θέσεων και 13,14 ευρώ για κτίρια 24 θέσεων.
Το παραπάνω κόστος περιλαμβάνει όχι μόνο τη διαμονή αλλά και όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που παρέχονται, καθώς και τις δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας των μονάδων (κτιριακές διαρρυθμίσεις, υλικοτεχνικός εξοπλισμός, λογαριασμοί ΔΕΚΟ). Χωριστά λογίζονται μόνο τα κόστη έκτακτων δαπανών, οι οποίες ωστόσο είναι επιλέξιμες εφόσον ληφθεί έγκριση της αρμόδιας Αρχής Υποδοχής. Οι έκτακτες δαπάνες αφορούν στην αντιμετώπιση επείγουσας ανάγκης ευάλωτου ωφελούμενου, όπως εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια, αναπηρικά βοηθήματα ή δικαστικά έξοδα.
Σχολιάστε το άρθρο