ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oruc Reis | Παρατείνεται μέχρι τις 27 Αυγούστου η τουρκική NAVTEX

Oruc Reis | Παρατείνεται μέχρι τις 27 Αυγούστου η τουρκική NAVTEX

Επιτείνει την επεκτατική της πολιτική η Τουρκία, παρατείνοντας την παράνομη ΝΑVTEX για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έως τις 27 Αυγούστου 2020.
Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan προανήγγειλε μακροπρόθεσμη ενίσχυση του τουρκικού στόλου με υποβρύχια και φρεγάτες, θέτοντας εκ νέου στο στόχαστρό του την Ελλάδα. 
Τη «βεντάλια» όλων των τουρκικών διεκδικήσεων ανέλαβε να ανοίξει ο Hulusi Akar, ο οποίος έθεσε μεταξύ άλλων θέμα Καστελορίζου και αποστρατικοποίησης των νησιών.

Οι προκλήσεις  συμπίτουν χρονικά με τις παρασκηνιακές  διεργασίες για την έναρξη επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την εκτόνωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με τη Γερμανία να κατέχει κομβικό ρόλο στις διπλωματικές αυτές κινήσεις.

Επέκταση της παράνομης NAVTEX έως 27/8

Λίγο πριν την εκπνοή, η Τουρκία ανακοίνωσε έως τις 27 Αυγούστου την επέκταση της παράνομης NAVTEX με την οποία το Oruc Reis παραβιάζει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας εκ νέου επικίνδυνη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Νωρίτερα την Κυριακή (23/8), στα  όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έπλεε το τουρκικό ερευνητικό συνεχίζοντας για 14η μέρα να βρίσκεται εντός των ορίων της παράνομης NAVTEX.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνοδεύουν πολεμικά σκάφη της Τουρκίας, που συνεχίζουν να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.
Η κίνηση αυτή της Τουρκίας μεταξύ άλλων «αδειάζει» τη Γερμανία, που προσπαθούσε να καλλιεργήσει κλίμα για απευθείας διάλογο μεταξύ Αθήνας και α Άγκυρας.

Η Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis έληγε τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα