ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκούφα: “Παντελής κυβερνητική αδιαφορία προς όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Β. Ελλάδας”

Σκούφα: "Παντελής κυβερνητική αδιαφορία προς όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Β. Ελλάδας"

«Αντί να παίρνουμε τα απαραίτητα μαθήματα από τη ραγδαία ταχύτητα εξάπλωσής του, από το ιστορικό φαινόμενο της σύγχρονης αυτής πανδημίας, κωφεύουμε. Κωφεύουμε ως κοινωνίες, αλλά πολύ περισσότερο κωφεύουν οι κυβερνήσεις. Και συγκεκριμένα κωφεύει η κυβέρνηση της ΝΔ» δηλώνει μεταξύ άλλων στη «ΜτΚ» η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μπέττυ Σκούφα, αναφερόμενη στη δεύτερη υγειονομική μάχη που καλείται να δώσει το σύστημα υγείας.

Βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση της πανδημίας του κορονοϊού, με το τέλος του… διαδρόμου να φαντάζει μακρινό. Είστε αισιόδοξη για τη δεύτερη υγειονομική μάχη που καλείται να δώσει το σύστημα υγείας, αλλά και η κοινωνία;

Ο κορονοϊός ήρθε δυστυχώς για να μείνει. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πότε θα βγει ένα δραστικό μέσο προφύλαξης του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στον κορονοϊό, πόσος καιρός πρέπει να περάσει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κ.λπ.

Όμως, αντί να παίρνουμε τα απαραίτητα μαθήματα από τη ραγδαία ταχύτητα εξάπλωσής του, από το ιστορικό φαινόμενο της σύγχρονης αυτής πανδημίας, κωφεύουμε. Κωφεύουμε ως κοινωνίες, αλλά πολύ περισσότερο κωφεύουν οι κυβερνήσεις. Και συγκεκριμένα κωφεύει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Δεν γίνονται οι απαραίτητοι στρατηγικοί σχεδιασμοί αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος εμφάνισης της πανδημίας. Δεν γίνονται οι απαραίτητες δημόσιες δαπάνες σε νευραλγικούς τομείς, όπως για παράδειγμα την Οικονομία, τη Δημόσια Παιδεία και τη δημόσια υγεία. Πόσες προσλήψεις μόνιμων ή έστω και επικουρικών γιατρών έκανε μέχρι τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ; Στελέχωσε ΜΕΘ, άνοιξε περισσότερες κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, προσέλαβε γιατρούς για τη δημόσια και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Τι ύψος κονδυλίων έχει σκοπό η κυβέρνηση ΝΔ να επενδύσει για το σύστημα δημόσιας υγείας, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει απόφαση της ΕΕ να μην ισχύουν οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος ούτε το 2020 ούτε το 2021, και τη στιγμή που υπάρχει το γνωστό «μαξιλάρι» των 37 δισ. που της «κληροδότησε» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Όσον αφορά την κοινωνία. Οι πολίτες επέδειξαν μεγίστη αυτοπειθαρχία μένοντας κλεισμένοι στα σπίτια τους για ενάμιση μήνα την περίοδο του γενικευμένου lockdown. Φτάνει όμως αυτό, όταν μάλιστα οι ίδιοι οι κυβερνητικοί μας βομβαρδίζουν με ετερόκλητες εικόνες; Θυμίζω για παράδειγμα την επίσημη εκδήλωση εγκαινίων της πλατείας Ομονοίας ή το «αυτοσχέδιο» πάρτι που διοργανώθηκε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, με συμμετοχή του ίδιου του πρωθυπουργού και χωρίς κανένα απολύτως μέτρο προφύλαξης.

Όλα αυτά, και πολύ περισσότερα, έχουν δημιουργήσει δυσπιστία και τεράστια σύγχυση στην κοινωνία. Δυσπιστία πρωτίστως απέναντι στην κυβέρνηση. Και η δυσπιστία είναι πολύ κακός σύμβουλος σε σχέση τουλάχιστον με το βαθμό κοινωνικής ετοιμότητας για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας.

Η οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός επηρέασε στο μέγιστο βαθμό τον τομέα του τουρισμού. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τον τουριστικό κλάδο της Πιερίας, που κατά κύριο λόγο δέχεται τουρίστες από τα Βαλκάνια; Θεωρείτε αυστηρά τα μέτρα που επεβλήθησαν για όσους εισέρχονται οδικώς στη χώρα μας;

Θα απαντήσω με μία χαρακτηριστική φράση των ίδιων των τουριστικών φορέων της Πιερίας: «Ο τουρισμός για φέτος έχει πεθάνει». Η πληρότητα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια κυμαίνεται μεταξύ 0 και 5 %! Κανένα αποτελεσματικό μέτρο μέχρι τώρα αντιμετώπισης της κρίσης δεν έλαβε η κυβέρνηση, τα υγειονομικά πρωτόκολλα βγήκαν εξαιρετικά αργά, τα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι στο 85-90% με τη μορφή δανείων, οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες για το 80% της ραχοκοκαλιάς της εθνικής μας οικονομίας. Το 800άρι δεν αρκεί.

Οι ίδιοι οι τουριστικοί φορείς υψώνουν κραυγή αγωνίας για την επιβίωση των ίδιων, των οικογενειών τους, των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων τους, κραυγή αγωνίας για την επιβίωσή τους και το καλοκαίρι του 2021, τη στιγμή που μέχρι να βγει το εμβόλιο οι πληθυσμοί και οι τουρίστες που προέρχονται από τα Βαλκάνια δεν θα αισθάνονται ασφαλείς για ταξίδια στη χώρα μας.

Και μιας και μιλάω για τα Βαλκάνια: ο οδικός τουρισμός υπέστη ανεπανόρθωτο πλήγμα. Με το αλλοπρόσαλλο ανοιγοκλείσιμο των σημείων εισόδου στα βόρεια σύνορα, με ΚΥΑ που έβγαιναν στο «και πέντε», με την παντελή κυβερνητική αδιαφορία προς όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Όλα αυτά με αποκλειστική ευθύνη και υπογραφή του υπουργού Τουρισμού και του πρωθυπουργού.

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr > >

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα