ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται… ξεκαθάρισμα στις αρμοδιότητες κράτους – ΟΤΑ

Έρχεται… ξεκαθάρισμα στις αρμοδιότητες κράτους - ΟΤΑ

Επιπρόσθετους πόρους και νέο προσωπικό στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) φέρνει η διοικητική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο του νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δομών του κράτους, των δήμων και των περιφερειών.

Ήδη η ηγεσία του ΥΠΕΣ περιμένει να παραλάβει το πόρισμα της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Θεσμών Κοινωνικής Προστασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, που συστάθηκε με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συνέχεια, θα κατατεθεί στη βουλή, σχετικό νομοσχέδιο, ενώ τους επόμενους μήνες θα αρχίσει διάλογος και διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται τέλη του χρόνου, ενώ εκτός από το ζήτημα του διαχωρισμού αρμοδιοτήτων θα θεσπίζει και το νέο εκλογικό σύστημα των δημοτικών εκλογών.

Πρόκειται για μια πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΣ θα ενισχύσει τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης περαιτέρω, διαμορφώνοντας το νέο χάρτη για το διαχωρισμό με το κράτος.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η Αυτοδιοίκηση να μετατραπεί σε πόλο κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας μάλιστα ενώπιον των δημάρχων στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός ξεκαθάρισε στους αιρετούς ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μια μεταρρύθμιση, που θα γίνει, όπως είπε, μαζί με την αυτοδιοίκηση για το καλό της ελληνικής κοινωνίας.

«Εξυπακούεται ότι η μεταφορά την αρμοδιοτήτων θα οδηγεί κατευθείαν σε μεταφορά του αντίστοιχου προσωπικού και των αντίστοιχων οικονομικών πόρων που σήμερα πηγαίνουν στους Οργανισμούς που ασκούν αυτές τις αρμοδιότητες» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει από πέρυσι το νέοχάρτη των αρμοδιοτήτων που σχηματίζεται ανάμεσα σε δομές του κράτους, των περιφερειών και των δήμων. Τη σχετική μάλιστα δέσμευση είχε αναλάβει ο υπουργός, κ. Θεοδωρικάκος, υλοποιώντας βήμα – βήμα τον προγραμματισμό του ΥΠΕΣ που άρχισε με τη νομοθετική ρύθμιση, την οποία ζητούσαν επιμόνως οι αιρετοί, για να αντιμετωπιστούν συνολικά τα σημαντικά προβλήματα που εισήγαγε ο «Κλεισθένης» και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των δήμων.

Ανασυγκροτείται το κράτος, ενισχύεται η Αυτοδιοίκηση

Το νέο βήμα στο οποίο προχωρά η ηγεσία του ΥΠΕΣ, για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, Αυτοδιοίκησης και Περιφερειών, στοχεύει να μεταφερθούν αρμοδιότητες από τα υπουργεία στις περιφέρειες, μαζί με τους απαραίτητους πόρους. Πρώτη προτεραιότητα είναι να εντοπιστούν οι αρμοδιότητες που δεν δύνανται να μεταφερθούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς προσκρούουν στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Ειδικότερα, θα διευκρινίζει τι παραμένει στην κεντρική εξουσία, τι στην αποκεντρωμένη διοίκηση του κράτους και τι μεταφέρεται περαιτέρω στην Τοπική και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

«Με τη ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες, θα υπάρξει ενίσχυση της και με νέους πόρους και με νέο προσωπικό, καθώς θα μεταφερθεί προσωπικό που σήμερα βρίσκεται σε υπηρεσίες που ασκούν κρατικές αρμοδιότητες» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών για να προσθέσει πως «θέλουμε καθαρές αρμοδιότητες, αυτή είναι η βασική μας αρχή».

Για τη νέα αρχιτεκτονική μιας ευέλικτης και πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στην κεντρική διοίκηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε και προ ημερών σε συνέδριο με θέμα «Σύγχρονο, Αναπτυξιακό και Φιλικό Κράτος», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), στο ΕΒΕΑ. Τόνισε την ανάγκη ανασυγκρότησης του κράτους, ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης με πρόσθετες αρμοδιότητες και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων «που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε το κράτος να γίνει πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό, πιο παραγωγικό, πιο αναπτυξιακό». Αναφέρθηκε στις τομές που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά και εκείνες που έχουν προγραμματισθεί, σημειώνοντας παράλληλα πως «καμία μεταρρύθμιση δεν έχει νόημα αν δεν έχει μακρόχρονο ορίζοντα και βεβαιότητα εφαρμογής της ανεξάρτητα από την κυβέρνηση».

Στόχος, είπε ο υπουργός, πέρα από τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης. Έτσι θα στηρίξουμε την πολιτική απόφαση για πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, η οποία θα βοηθήσει τους δήμους και τις περιφέρειες να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και να αναπτύσσουν περαιτέρω θεσμούς της συμμετοχικής δημοκρατίας, φέρνοντας εγγύτερα τους πολίτες στο κέντρο λήψης των αποφάσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα