ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ Πιερίας | Το περιβάλλον θυσία στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος θα συνοδευτεί ξανά απ’ τις υποκριτικές δηλώσεις ανησυχίας των αστικών πολιτικών δυνάμεων (…) Αυτές οι υποκριτικές δηλώσεις, που ενοχοποιούν γενικά και αόριστα την επίδραση του ανθρώπου στη φύση και τη βιομηχανική ανάπτυξη, προσπαθούν να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο, το καπιταλιστικό σύστημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αυτή η υποκρισία γιγαντώνεται  όταν εμφανίζουν τον ένοχο ως σύγχρονο σωτήρα, με τις προτάσεις της “πράσινης” καπιταλιστικής ανάπτυξης, δήθεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», όταν το μόνο που ενδιαφέρει τις αστικές κυβερνήσεις «είναι να βρουν διέξοδο για κερδοφόρες επενδύσεις στο υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο.

Γι’ αυτό  σήμερα φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις προωθούν αποφασιστικά τις κατευθύνσεις της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, αλλά και «στηρίζουν με κάθε τρόπο τα σχέδια των “πράσινων επενδυτών” που καταστρέφουν δάση και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα σε ορεινούς όγκους για να εγκαταστήσουν θηριώδη αιολικά πάρκα.

«Την ίδια ώρα που διοχετεύουν πακτωλούς χρηματοδοτήσεων στις επενδύσεις της “πράσινης” οικονομίας, συνεχίζουν την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των αναγκαίων υποδομών και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας. 

Τα αθώα θύματα απ’ τις πλημμύρες, από τις πυρκαγιές, από τα ατυχήματα μεγάλης έκτασης, δεν βαραίνουν γενικά κι αφηρημένα τη φύση ή την τεχνολογία. Βαραίνουν το ίδιο το σύστημα, την εμπορευματοποίηση των πάντων, πρώτα και κύρια της ίδιας της ανθρώπινης ζωής

Η στήριξη στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αναδεικνύει με ξεκάθαρο τρόπο το πραγματικό αντιδραστικό πρόσωπο που κρύβεται πίσω απ’ τον “πράσινο μανδύα” και των ελληνικών κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ)», επισημαίνεται.

Πρόσφατα, μάλιστα, κι ενώ η προσοχή του λαού ήταν στραμμένη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ με την ουσιαστική ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε το νόμο για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», που αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι κέρδη και ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος δεν συμβαδίζουν.

 Στηλιτεύεται και η στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που αποκαλύπτεται με την από κοινού: Στήριξη της ευρωενωσιακής αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», δηλαδή της ασυδοσίας του κεφαλαίου να ρυπαίνει, προώθηση της καρκινογόνας καύσης των απορριμμάτων στη βιομηχανία, μεταφορά με νέα «περιβαλλοντικά» χαράτσια στις πλάτες των εργαζομένων ολοένα και μεγαλύτερων βαρών. «Είναι “συν-δημιουργοί” του νομοθετικού πλαισίου που εκχωρεί στο μεγάλο κεφάλαιο θάλασσες και παραλίες μετατρέποντάς τες σε πανάκριβα εμπορεύματα», τονίζεται.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει πως «διέξοδος για τους λαούς είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου κριτήριο της κοινωνικής παραγωγής θα είναι η διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είναι ο δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της παραγωγής, ο δρόμος της εργατικής εξουσίας. Μόνο αυτό το πλαίσιο επιτρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού (…) Μόνο ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στο σοσιαλισμό μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη σχέση ανθρώπου και φύσης, να συνυπολογίσει τις ανάγκες του εργαζόμενου ανθρώπου, τις δυνατότητες της κοινωνικής παραγωγής και την ανάγκη φιλολαϊκής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος υλοποιώντας τις βέλτιστες λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΕ σήμερα οργανώνει την πάλη του λαού και καλεί τους εργαζόμενους να συγκρουστούν συνολικά με την κυρίαρχη πολιτική, όπως εκφράζεται και στη σχέση του εργαζόμενου ανθρώπου με το περιβάλλον. Να απαιτήσουν κατάργηση όλου του δασοκτόνου νομικού πλαισίου, φτηνό, ποιοτικό νερό για το λαό, ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, κατάργηση του σημερινού νομοθετικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, μέτρα πολιτικής προστασίας κ.ά.

ΤΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΚΕ

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα