ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας | Ψευδής ο ισχυρισμός για κατάληψη εδάφους

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι παρατηρήθηκε τουρκική κινητικότητα σε σημείο των έργων για τον φράχτη στα σύνορα στον Έβρο, αλλά χαρακτήρισε απολύτως ψευδή και ανοησίες τον ισχυρισμό για κατάληψη ελληνικού εδάφους.  

Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει εξελιχθεί σε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία 24ωρα. Το Σάββατο, η Τουρκία εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, ζητώντας σύγκληση της επιτροπής για τα σύνορα.  

«Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές ενέργειες- μετρήσεις- για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Η Τουρκία μας επέδωσε διακοίνωση με την οποία μας ζητούσε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες κατασκευής αυτού του φράχτη και η Ελλάδα απάντησε αρνητικά. Είπαμε ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους και κατά συνέπεια δεν έχουμε κανένα λόγο να της γνωρίσουμε οτιδήποτε», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

  «Κατόπιν, παρατηρήθηκε κινητικότητα από τουρκικής πλευράς, σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή αυτού του φράχτη. Το ΥΠΕΞ έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον πρέσβη της Τουρκίας, απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού. Αυτή είναι η πραγματικότητα», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.  

Σε ερώτηση για το αν πάτησαν επί ελληνικού εδάφους οι τουρκικές δυνάμεις, ο Νίκος Δένδιας παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. «Oυδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους», ανέφερε η εν λόγω ανακοίνωση.  

«Ψευδής ισχυρισμός τα περί κατάληψη εδάφους»  

Σε ό,τι αφορά τα περί κατάληψης ελληνικού εδάφους, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για ψευδή ισχυρισμό.   «Η Sun υιοθέτησε ισχυρισμό περί κατάληψης από Τούρκους 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους. Το χειρότερο είναι ότι αυτό τον απολύτως ψευδή ισχυρισμό τον υιοθέτησε ακροδεξιό ελληνικό κόμμα και μετετράπη σε στοιχείο διαλόγου στην ελληνική δημόσια ζωή. Υπερακόντισε την ανοησία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ, που σε ανακοίνωσή του με ερώτησε αν ο ελληνικός στρατός υπεχώρησε από το ελληνικό έδαφος ενόψει της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Σε αυτά δεν παίζει κανείς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

  «Δεν είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων. Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι στις υπαρξιακές ανησυχίες ενός ακροδεξιού κόμματος και στις δημοσκοπικές ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οφείλουμε να είμαστε μετρημένοι. Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ», τονισε ο κ. Δένδιας.  

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, είπε ότι προχωρά κανονικά. «Δεν υπόκειται στον έλεγχο της Τουρκίας η ενέργεια της Ελλάδας στο έδαφός της. Δεν θα τους δώσουμε λογαριασμό για το τι κάνουμε στο έδαφός μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα