ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάγγελμα Μητσοτάκη και προγραμματική πρόταση Τσίπρα

Την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα

Διάγγελμα Μητσοτάκη και προγραμματική πρόταση Τσίπρα

Το σχέδιο για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό ανακοινώνει το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να εξειδικευτεί αμέσως μετά από τους αρμόδιους υπουργούς.

Η κυβέρνηση κάνει αγώνα… δρόμου για τη διάσωση της τουριστικής σεζόν, που ήδη έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση του κορωνοϊού.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Στέλιος Πέτσας είπε σχετικά:

«Θα είναι συνολικό πακέτο που θα εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα, για να νιώσουν ασφαλείς οι επιχειρηματίες», τόνισε.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας με μειώσεις φόρων, το οποίο αναμένεται να ξεδιπλωθεί σε δύο φάσεις.

Οι πρώτες στοχευμένες μειώσεις φόρων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η μείωση ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, θα γίνουν άμεσα και θα αφορούν τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών.

Στις άμεσες φορολογικές ανάσες που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται:

• Η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.
• Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και στα αεροπορικά εισιτήρια.
• Η προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.

Την Πέμπτη στο Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία.

Μολονότι, η πρόταση που θα παρουσιαστεί, συνιστά ως ένα βαθμό επικαιροποίηση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», εντούτοις, φορτίζεται με μεγαλύτερη σημασία λόγω της πολιτικής συγκυρίας. Από τη στιγμή που είναι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με ερώτημα την πολιτική για την έξοδο από την κρίση, το «Μένουμε Όρθιοι 2» αποκτά χαρακτήρα οιονεί προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι άλλωστε συμπτωματικό ότι η παρουσίασή του συμπίπτει με μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, για να πέσουν οι τόνοι στο εσωκομματικό πεδίο.

Οι άξονες

Στους άξονες του «Μένουμε όρθιοι 2» αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής στον Άγγελο Τσέκερη. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το πρόγραμμα θα κινείται πάνω κάτω στους ίδιους άξονες της εμπροσθοβαρούς ενίσχυσης της εργασίας και των επιχειρήσεων προκειμένου να αντέξουν στη κρίση, έστω και τώρα, παρά την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης. Με επιπρόσθετο ίσως στοιχείο ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας που είναι απαραίτητο για τις συνθήκες που δημιουργούνται

Γιατί η μέχρι στιγμής αδράνεια της κυβέρνησης που δεν στήριξε ούτε την εργασία ούτε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τη περίοδο της καραντίνας, έχει ήδη δημιουργήσει μη αναστρέψιμες συνέπειες».

Πηγή της Κουμουνδούρου είπε στο CNN Greece ότι το νέο «Ζάππειο» του κ. Τσίπρα θα δώσει έμφαση στην άμεση στήριξη μικρομεσαίων και εργαζομένων, την εκμετάλλευση πόρων εθνικών και κοινοτικών όπως το πρόγραμμα SURE, για συμπλήρωση μισθού και εισφορών ώστε οι επιχειρήσεις να ελαφρύνονται αλλά οι εργαζόμενοι να μη χάσουν ούτε ευρώ, με απαραίτητο όρο να μη γίνονται απολύσεις ή δυσμενής μεταβολή συμβάσεων εργασίας. Θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους εποχικά εργαζόμενους, τους ανέργους, καθώς και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Με πληροφορίες από το CNN.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα