ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής και ευρωομόλογο | Βέτο από Ιταλία και Ισπανία κατά της Μέρκελ

«Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας, τότε θα προχωρήσουμε μόνοι μας» διεμήνυσε η Ρώμη προς το Βερολίνο, συνεπικουρούμενη από τη Μαδρίτη.

Μπροστά στην πανδημία του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφάνισε το γνωστό της υποκείμενο νόσημα, δηλαδή τον διχασμό μεταξύ του πλούσιου βορρά και του λιγότερο πλούσιου νότου.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κορονο-ομολόγου ώστε να αντιμετωπιστούν οι κατακλυσμιαίες οικονομικές συνέπειες των lockdown, η Ανγκελα Μέρκελ επέμεινε ότι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. «Ο ESM είναι το κατάλληλο εργαλείο» είπε η γερμανίδα καγκελάριος, έχοντας και τη στήριξη των Ολλανδών, προκαλώντας την οργή της δοκιμαζόμενης Ιταλίας και όχι μόνο.

Οπως μετέδωσε η ιταλική Rai, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. «Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη “βοηθήσει” όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Τα ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης ότι η κίνηση Κόντε έγινε σε συνεργασία με την ισπανική κυβέρνηση και τον Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος και αυτός ανέμενε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής. Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε στους ευρωπαίους ηγέτες λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή. Σε μια πρώτη αντίδραση του, ο ιταλός πρωθυπουργός δεν δίστασε να σηκώσει τους τόνους δείχνοντας εμμέσως την Γερμανία. «Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας, που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, τότε αφήστε το. Θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε» τόνισε ο Κόντε, η χώρα του οποίου έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού και μέχρι την Πέμπτη είχε μετρήσει περισσότερους από 8.000 νεκρούς.

Αλλά πώς προέκυψε αυτή η άνευ προηγουμένου σύγκρουση στη χειρότερη στιγμή για την Ιταλία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, αναρωτιέται η εφημερίδα Repubblica. «Η συζήτηση ξεκίνησε αφότου η Ιταλία και η Ισπανία θεώρησαν ότι η προσέγγιση της ΕΕ είναι ανεπαρκής όσον αφορά τη χρήση νέων χρηματοδοτικών μέσων. Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για ένα «κορονο-ομόλογο», αλλά η ιδέα έχει απορριφθεί από τη Γερμανία και το σκανδιναβικό μέτωπο. Ο Κόντε και ο Σάντσεθ, μαζί με τον Mακρόν και έξι άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων, πιέζουν το θεσμικό όργανο της ΕΕ να εκδώσει έναν τέτοιο τίτλο, όπως σκοντάφτουν πάνω στην γερμανική αδιαλλαξία», αναφέρει το άρθρο.

Πηγή: Protagon.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα