ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομόφωνα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Από τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους των 27 κρατών – μελών

Ο πρώτος Έλληνας που καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) στα 26 χρόνια από την ίδρυσή της, είναι από σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, διαδεχόμενος τον Βέλγο Καρλ-Χάιντ Λάμπερτς.

Η υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα υποστηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών μετά την πολιτική συμφωνία τους για τις προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθηθούν στη νέα θητεία του οργανισμού

Απ. Τζιτζικώστας: Στόχος να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες

«Στόχος μας είναι να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, και αυτό θα το πετύχουμε μόνον ενδυναμώνοντας τον ρόλο των περιφερειών και των δήμων και στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ» προέταξε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αμέσως μετά την εκλογή στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. 

Ταυτόχρονα, επισήμανε, «είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία να προβάλουμε τα ζητήματα που απασχολούν τον Νότο της Ευρώπης, χώρες όπως τη δική μας, και φυσικά την Περιφέρειά μου, την Κεντρική Μακεδονία, την οποία υπηρέτησα, υπηρετώ και θα συνεχίσω να υπηρετώ, γιατί ήταν και θα είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητά μου».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε περαιτέρω πως με την εμπειρία του ως περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας, θα φέρει στις Βρυξέλλες μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση και την ανάγκη να δει η Ευρώπη η ίδια, διαφορετικά τον ρόλο των περιφερειών και των δήμων, που έχουν εγγύτητα στους πολίτες, βρίσκονται πολύ κοντά στα ζητήματα και στα προβλήματα των πολιτών, και άρα έχουν και τους τρόπους να τα λύνουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

Αναφερόμενος στην ομόφωνη εκλογή του από τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, είπε ότι «είναι τεράστια η τιμή, αλλά και πολύ μεγάλη η ευθύνη». Ταυτόχρονα, ανέδειξε πως είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα το γεγονός ότι κατέχει πια την προεδρία ενός από τα πιο σημαντικά επίσημα θεσμικά όργανα της ΕΕ, της Επιτροπής των Περιφερειών.

Ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Αυτοδιοίκησης, ποια είναι η πρώτη προτεραιότητα σας; «Πρώτη προτεραιότητα είναι να αντιληφθούν όλοι ότι αυτή η πολύ σημαντική Επιτροπή θα συνεχίσει να συμμετέχει στη νομοθεσία της ΕΕ σε όλα τα αντικείμενα που αφορούν στους συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους» απάντησε ο κ. Τζιτζικώστας. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η οικονομία και η ανάπτυξη, το εμπόριο, η καινοτομία, η δημιουργία καλών θέσεων εργασίας, η πράσινη και η κυκλική οικονομία, τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, «τα οποία πρέπει να έρχονται στις περιφέρειες και στους δήμους για να μπορούν να δημιουργούν μετά τις υποδομές που χρειάζονται σε κάθε περιοχή». Καταληκτικά, προσδιόρισε πως αυτές είναι μερικές από τις προτεραιότητές του, τις οποίες θα προωθήσει το επόμενο διάστημα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

logo podas

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας