ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρό μπρα ντε φερ Κουκοδήμου-Χιονίδη με φόντο τον προϋπολογισμό

Σε μία-επί προσωπικού-κόντρα μεταξύ του δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σάββα Χιονίδη , εξελίχθηκε η συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το απόγευμα της Τρίτης.

Με τη συζήτηση να ξεφεύγει εκτός θέματος, σταδιακά άρχισαν να αποχωρούν οι δημοτικοί σύμβουλοι του Σ. Χιονίδη εκτός του Λάζαρου Ντόντη

Στην αρχική εισήγηση του δημάρχου τίποτα δεν προμήνυε το ακατάσχετο παραλήρημα -χωρίς αρχή, μέση και τέλος -στο οποίο ξέσπασε στη συνέχεια της συζήτησης και το οποίο ουσιαστικά “πυροδοτήθηκε” από τα όσα είπε ο Σάββας Χιονίδης για την υλοποίηση των σχεδιασμένων και ενταγμένων σε προγράμματα έργων της δικής του διοίκησης. “Χαίρομαι που βλέπω (σ.σ. στον προϋπολογισμό) όλα τα έργα που εντάξαμε στο Πρόγραμμα ΦιλόΔημος, τις παιδικές χαρές, τις συντηρήσεις σχολείων, την προμήθεια μηχανημάτων” ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες σε Δράση”.

Επιπλέον, αναφερόμενος στη σύναψη του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε στα όσα αναφέρει στην απόφαση του το Δ.Σ του Ταμείου κάνοντας δεκτό το αίτημα του δήμου Κατερίνης για δανεισμό. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο πρακτικό της απόφασης αυτής, ελήφθη, μεταξύ άλλων, υπόψη “η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας, της βιωσιμότητας και της ορθολογικής οργάνωσης του Δήμου, η δανειοληπτική ικανότητα βάσει του ύψους των διερχόμενων εσόδων ΚΑΠ του έτους 2019 καθώς και η κανονική εξυπηρέτηση των ήδη χορηγηθέντων δανείων του δήμου.

“Ένας που είναι χρεωμένος έχει πιστοληπτική ικανότητα; Άρα προκύπτει από τα στοιχεία για την πιστοληπτική ικανότητα ότι ο δήμος έχει για να παίρνει δάνεια. Έχει τη δυνατότητα να δανείζεται, όπως και να αναπτύσσεται. Επιτέλους ας σταματήσουν αυτά. Φτάνει. Καταλάβαμε γιατί τα λέγατε και με τόση έμφαση. Και μάλιστα ήταν πάρα πολλοί που τα πίστεψαν περί δήθεν χρεών και χρεωμένου δήμου”, σημείωσε ο Σάββας Χιονίδης για να εισπράξει μία, άνευ προηγουμένου, επίθεση από τον δήμαρχο.

“Αφήστε τα σάπια, παραδώσατε ένα δήμο χρεωμένο, τόσο χρεωμένο που θα πρέπει τώρα να γίνει αποτίμηση της περιουσίας του δήμου για να έχουμε πιστοληπτική ικανότητα, αν χρειαστεί… ” του απάντησε ο κ. Κουκοδήμος και συνέχισε ” Όλα τα έργα σας πήγαιναν για απένταξη…. Ήταν ρημαδιό τα έργα σας” άρχισε να φωνάζει ο δήμαρχος και κάπου εκεί ξεκίνησε ένας παραληρηματικός μονόλογος εκτός θέματος! “Να πάτε στη Βουλή, γιατί μουγκοθόδωρος και στη Βουλή, δύο ομιλίες σε έξι μήνες. εκεί να πάτε και εκεί να δούμε αν θα πάτε άλλη φορά…. Αλλά αυτοί είστε με τα πλασματικά 10 εκατομμύρια που αφήσατε στα ταμεία. Αλλά αυτοί είστε και γι’ αυτό θα κάθεστε εκεί για τα επόμενα 12 χρόνια” συνέχισε, εκτός ελέγχου, ο δήμαρχος.

Τα βίντεο που ακολουθούν είναι αποκαλυπτικά της εξέλιξης της “συζήτησης”.

Νταντάμης | Τέτοιο δάνειο για ισολογισμό κανείς δεν δίνει

“Και αυτοί (σ.σ. στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) έχουν ένα διοικητικό συμβούλιο κ. Χιονίδη. Για να εγκρίνουν ένα δάνειο πρέπει να γράψουν ότι είναι αξιόπιστος ο πελάτης. Είναι χρεωκοπημένος ο δήμος και είναι γνωστό. Και είναι χρεωκοπημένη η ΔΕΥΑΚ και η Ολυμπιάδα” ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Νταντάμης ισχυριζόμενος ότι η πολιτική παρέμβαση Κουκοδήμου ήταν αυτή που έδωσε τη δυνατότητα στο δήμο Κατερίνης να πάρει το δάνειο και όχι η οικονομική του κατάσταση. Υπαινίχθηκε δε ότι η “αξιοπιστία του πελάτη” καταγράφηκε από το Δ.Σ του Ταμείου απλώς και μόνο για να “δικαιολογήσει” την έγκριση του δανείου.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας