ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ Β. Πιερίας | Στον “αέρα” τα έργα Πύδνας- Κολινδρού από τον “ΦιλόΔημο”

Στον “αέρα” βρίσκονται τα χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” έργα, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Β. Πιερίας που επικαλείται σχετική τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου.

Διαβάστε την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Β. Πιερίας:

Ο «ΦιλόΔημος» είναι ένα ολοκληρωμένο και ευέλικτο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για να καλύψει ζωτικές ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017 (νόμος 4509/2017). Οι πόροι του προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δίνονται με μορφή δανείου, ενώ την πληρωμή των δόσεων αναλαμβάνει εξολοκλήρου το κράτος μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Άρα οι Δήμοι δεν καλούνται να πληρώσουν.

Με τον «ΦιλόΔημο» μπορούν οι Δήμοι να καλύψουν βασικές ανάγκες σε υποδομές στην ύδρευση, στην αποχέτευση, στην αγροτική οδοποιία, στην αντιπλημμυρική προστασία και την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, στην ανέγερση δημοτικών παιδικών σταθμών, στην  επανάχρηση δημοτικών κτιρίων και την κατασκευή νέων δημοτικών και σχολικών κτιρίων.

Περιλαμβάνονται ακόμη η προμήθεια μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού, η επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων και η προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών  χαρών. Οι υποδομές αυτές είναι απολύτως κρίσιμες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών κοινωνιών και θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες.

Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι απολύτως εναρμονισμένα με αυτά του ΕΣΠΑ, δηλαδή είναι αντικειμενικά και ίδια για όλους τους δήμους, μικρούς και μεγάλους. Εντάσσονται μόνο έργα ουσίας και ανάγκης για τις τοπικές κοινωνίες.

Η ανταπόκριση των Δήμων και των Περιφερειών έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και σήμερα τα ποσά που είναι διαθέσιμα για τους ΟΤΑ έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Τόσους πολλούς και στοχευμένους σε πραγματικές ανάγκες πόρους η Αυτοδιοίκηση δεν έχει δει ποτέ ξανά. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ πριν λίγες μέρες εξέφρασε θετικά σχόλια για τον Φιλόδημο, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι ήταν πετυχημένο και από κοινού σχεδιασμένο με την ΚΕΔΕ, καθώς υπήρξε το μόνο πρόγραμμα που μπορούσε να καλύψει ανάγκες των δήμων εκτός του ΕΣΠΑ και είχε εξειδικευμένες δράσεις, ιδιαίτερα για τους μικρούς δήμους. Αυτός είναι ο λόγος που ο «ΦιλόΔημος» έχει τύχει καθολικής αποδοχής από τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης. Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα αντισταθμίστηκε η συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ στα χρόνια των μνημονίων.

Ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού ενέταξε στο πρόγραμμα έργα που υπερβαίνουν τα 4.000.000 ευρώ. Ειδικότερα:

ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ – ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

Φιλόδημος Ι

Έτος Κατηγορία Σύνολο
2018 ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ 993.984,00 €
2018 ΥΔΡΕΥΣΗ 1.325.820,40 €
2018 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ 721.350,00 €

ΣΥΝΟΛΟ 3.041.154,40 €

Φιλόδημος ΙΙ

Έτος Κατηγορία Σύνολο
2019 ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 228.700,00 €
2018 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ 150.000,00 €
2018
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΛΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ 62.999,54 €
2018 ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ 215.000,00 €
2019 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 230.000,00 €
2019 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 168.839,61 €

ΣΥΝΟΛΟ 1.055.539,15 €

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 4.096.693,55 €

Επιπλέον των παραπάνω εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης για μηχανήματα έργου ύψους 150.000 € καθώς και πρόταση για χρηματοδότηση μελετών για την πυροπροστασία και την βελτίωση της πρόσβασης των ΑΜΕΑ για όλα τα σχολεία του δήμου.

Αυτό το πρόγραμμα σε ομιλία του στην ΚΕΔΕ, ο υπουργός Εσωτερικών κος Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι θα το καταργήσει. Έτσι, 502 έργα όλων των δήμων προϋπολογισμού 1,235 δις ευρώ βρίσκονται στον αέρα. Μαζί φυσικά και τα δικά μας. Προφανώς ενοχλούν οι διαφανείς διαδικασίες και η ισονομία. Μάλλον, επιθυμούν να επιστρέψουμε στο παρελθόν, με μακρές ουρές δημάρχων έξω από το υπουργικό γραφείο, να ζητιανεύουν, προκειμένου να πάρουν την έγκριση του υπουργού για το οποιοδήποτε έργο στον δήμο τους. Ντροπιαστικές εικόνες, «κανονικές» όμως για την πολιτική φιλοσοφία των κυβερνώντων.

Οι τοπικοί μας άρχοντες πρέπει να αντιδράσουν στα σχέδια αυτά. Η επιστροφή στο παρελθόν μπορεί να επιδιώκεται για μικροκομματικούς λόγους, αλλά δεν είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα και τις επιθυμίες του λαού μας.

Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Πιερίας

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα