ΑΠΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε κι αποφασίζουμε. Στις 22 Μαΐου συνεχίζουμε να προχωράμε ΣΤΑΘΕΡΑ, ΤΟΛΜΗΡΑ, ΜΠΡΟΣΤΑ”

Το εκλογικό δικαίωμα που έχουν οι πολίτες μιας χώρας (τόσο το “εκλέγειν” όσο και το “εκλέγεσθαι“) αποτελεί την πιο θεμελιώδη έκφραση της Δημοκρατίας. Οι πολίτες, δια της ψήφου τους, έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την προτίμησή τους για την αντιπροσώπευσή τους στο Κοινοβούλιο και έτσι να επηρεάσουν το πολιτικό τοπίο της περιοχής τους και της χώρας τους γενικότερα.

Η 21η Μαΐου έφτασε, και αυτές οι εθνικές εκλογές αποτελούν μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλαδα. Η απόφαση που θα πάρουν το επόμενο εικοσιτετράωρο οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον της χώρας. Γυρνάμε πίσω ή συνεχίζουμε αποφασιστικά προς τα μπροστά;

Μπροστά στην κρίσιμη κάλπη της 21ης Μαΐου, ο Έλληνας καλείται να σκεφτεί τα πεπραγμένα της τετραετίας (2019-2023) που μας πέρασε. Να σκεφτεί ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε όλες τις μάχες για την πατρίδα. και μάλιστα, κανείς δεν μπορούσε να περιμένει ότι θα έπρεπε να τις δώσει μαζί. Τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και το Αιγαίο, την παγκόσμια πανδημία του Covid-19, την παγκόσμια πληθωριστική κρίση που προκλήθηκε λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και παρά τις μαζικές αυτές κρίσεις, άντεξε.

Και όχι μόνο άντεξε, αλλά τήρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και με το παραπάνω, προχώρησε μπροστά, ακόμα πιο δυναμικά με πολλές επιτυχίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας. Στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη μείωση της ανεργίας, κυρίως στους νέους, στη μείωση φόρων και εισφορών αλλά παράλληλα στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, στη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας αλλά και των ανθρώπων με αναπηρία, στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και στη θωράκιση των συνόρων μας από στεριά και θάλασσα, στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας μας παγκοσμίως, κ.ά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύναψε το 2019 μια «Συμφωνία Αλήθειας» με όλους τους Έλληνες πολίτες. Τηρώντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια χώρα ισχυρή που μπορεί να πρωτοπορεί σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά το γεγονός ότι οι υποσχέσεις του προεκλογικά, εμπαίζονταν όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά κι από ένα πολύ μεγάλο μέρος του λαού. «Λάθη δεν έγιναν;», θα αναρωτηθεί κανείς. Αναπόφευκτα, όταν το έργο μιας Κυβέρνησης είναι τόσο πλούσιο θα γίνουν και λάθη, όπως και πράγματι έγιναν. Ωστόσο, αυτή η Κυβέρνηση δείχνει να μαθαίνει από τα λάθη της και να τα αντιμετωπίζει ως εφαλτήριο για ακόμα πιο υψηλά και τολμηρά άλματα προς τα πάνω, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι πέρα από την αποτυχία στη διακυβέρνηση της χώρας, στάθηκε ανάξιος και στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες σε μια προεκλογική περίοδο, ιδίως πριν από μια τόσο κρίσιμη εκλογική μάχη, με τη δυσκολία της απλής αναλογικής και τον κίνδυνο ακυβερνησίας που εγκυμονεί. Σημασία έχει ποιος μπορεί, ποιος έχει τη θέληση, το πρόγραμμα και τις ικανότητες να τα καταφέρει. Ποιος είναι ο εκφραστής των πολλών, ο εκφραστής μίας νέας γενιάς που δεν θέλει να δει την Ελλάδα να γυρίζει πίσω, αλλά να κάνει βήματα προόδου, να γίνεται μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική και δίκαιη, ψηφιακή και πράσινη, ισχυρή και κυρίαρχη. Μια Ελλάδα στην οποία θα αξίζει και θα θέλεις να μείνεις, να εργάζεσαι και να δημιουργείς.

Το δίλημμα, λοιπόν, είναι σαφές: Θέλουμε με ορμή να προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά ή να κάνουμε πτώση προς τα πίσω, στην αβεβαιότητα και στην ανασφάλεια, με κυβερνήσεις συνεργασίας ηττημένων, ειδικού σκοπού ή όπως αλλιώς θέλουν να τις κατονομάζουν οι δυνάμεις οπισθοδρόμησης της χώρας.

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Στις 21 Μαΐου οι Έλληνες πολίτες έχουμε μόνο μία επιλογή. Δίνουμε το μήνυμα για μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, με Πρωθυπουργό όλων των Ελλήνων τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γράφει ο Γιάννης Ζάχος

Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Πιερίας, Δικηγόρος

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα