ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Μετωπική” επιχειρηματιών- δήμου Κατερίνης για τα αναδρομικά τέλη πολλών χιλιάδων ευρώ

Ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕ με αφορμή “σημειώματα” που έστειλε η νέα διοίκηση σε επιχειρήσεις (βιοτεχνίες και βιομηχανίες στην πλειοψηφία τους μικρομεσαίες) απαιτώντας την καταβολή αναδρομικών δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, τα μέλη του Δ.Σ του ΕΒΕ, ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιώργο Κυριακίδη, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ και της Εγνατία Α.Ε Γιώργος Κωνσταντόπουλος και δεκάδες επιχειρηματίες στους οποίους βεβαιώθηκαν οι αναδρομικές χρεώσεις.

Τα ποσά που απαιτεί η νέα διοίκηση είναι εκκωφαντικά αγγίζοντας ακόμη και τις 100 χιλιάδες ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις για επιχειρήσεις οι οποίες ωστόσο με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης έχουν απαλλαγεί από τα συγκεκριμένα ανταποδοτικά τέλη. Πρόκειται για επιχειρήσεις από τις οποίες δεν περνούν τα απορριμματοφόρα του δήμου ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις που πωλούν σε ιδιωτικές εταιρείες τα ανακυκλώσιμα απορρίμματά τους γεγονός που αποδεικνύεται, όπως επισημαίνουν, μέσω παραστατικών. 

“Δεν μπήκες στην πολιτική ως δημόσιος υπάλληλος αλλά ως επιχειρηματίας και ξέρεις τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και σήμερα η επιχειρηματικότητα. Οι περισσότερες πληρώνουν ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία και στις τράπεζες παλεύοντας να σταθούν όρθιες. Εδώ δε βλέπεις βιομηχάνους αλλά μικρομεσαίους επιχειρηματίες που στηρίζουν την ελληνική οικονομία. Με αυτές τις χρεώσεις βάζετε το κερασάκι στην τούρτα και να ξέρετε ότι αυτά τα ποσά 30, 50 και 100 χιλιάδων δεν μπορεί να τα αντέξει κανένας” ανέφερε στη εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλίας Χατζηχριστοδούλου απευθυνόμενος στον δήμαρχο Κατερίνης.

Χατζηχριστοδούλου | “Δεν θέλω να λαϊκίσω αλλά κάποιοι έχασαν τον ύπνο τους βλέποντας τις χρεώσεις μίας δεκαετίας κ. δήμαρχε”

Αποδέκτης του προβληματισμού και της έντονης δυσαρέσκειας των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος ο οποίος συνοδευόταν από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας Γιώργο Κυριακίδη. Θέλοντας να υπεραμυνθεί της απόφασης της διοίκησής του, όχι μόνο για τις αναδρομικές απαιτήσεις αλλά και για την αύξηση των δημοτικών τελών, έκανε λόγο για ένα μέτρο προσωρινού χαρακτήρα διάρκειας ενός έτους. Ωστόσο με δεδομένο ότι ο δήμος προσανατολίζεται στη λήψη δανείου που θα δεσμεύσει τον δήμο για περισσότερα από ένα έτη και μάλιστα με εγγυήσεις τα έσοδα από τα αυξημένα τέλη, οι επιχειρηματίες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο θα είναι προσωρινές αυτές οι αυξήσεις. 

“Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού” ανέφερε ο πρόεδρος της Εγνατίας ΑΕ και πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος ο οποίος μάλιστα κάλεσε για να παραστεί στη σύσκεψη ο οικονομικός επόπτης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλαδος Σίμος Διαμαντίδης προκειμένου να μοιραστεί την εμπειρία του από αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές.

Οι επιχειρηματίες εμφανίζονται ανυποχώρητοι ζητώντας από τη νέα διοίκηση να πάρει πίσω ένα παράλογο, όπως χαρακτηρίζουν, μέτρο σε μία εποχή που η επιχειρηματικότητα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και που σε άλλες περιοχές γίνονται μειώσεις τελών και ελαφρύνσεις στους επιχεριηματίες. 

‘Οπως ανέφερε το πρωί στο Ράδιο Ενημέρωση 92,2 και στην εκπομπή Coffee Paste με την Ευτυχία Χρυσικού και την Ελίνα Διαμαντοπούλου ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ και της Εγνατία Α.Ε Γιώργος Κωνσταντόπουλος, οι επιχειρηματίες δεν πρόκειται να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ και θα προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια όπου, όπως είπε, αν και αργά, θα δικαιωθούν .

“Δεν μας ενδιαφέρει αν η απαλλακτική απόφαση που έχουμε στα χέρια μας έχει περάσει ή όχι από δημοτικό συμβούλιο. Έχουμε μία επίσημη απόφαση από το δήμο Κατερίνης που απαλλάσσει από το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού επιχειρήσεις από τις οποίες δεν περνάει καν το απορριμματοφόρο του δήμου”, ανέφερε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλίας Χατζηχριστοδούλου μιλώντας το πρωί στο Ράδιο Ενημέρωση.

Ακούστε τα αποσπάσματα από τις εκπομπές

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

Γιώργος Κωνσταντόπουλος

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα