ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατώτατος μισθός: Έως τρεις μισθοί το κέρδος από την αύξηση στα 780 ευρώ

Στα 1.014 ο μισθός με τρεις τριετίες – Ποια επιδόματα αυξάνονται – Χατζηδάκης: Ισχύει η δέσμευση για μείωση των εισφορών.

Στα 780 ευρώ, αύξηση 67 ευρώ, από 713 ευρώ θα διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου 2023 για περίπου 600.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τα κατώτατα όρια ενώ στα 34,84 ευρώ θα ανέλθει το κατώτατο ημερομίσθιο.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η καθαρή αύξηση είναι 57,7 ευρώ καθώς ο καθαρός μισθός αυξάνεται από τα 614,1 στα 667 ευρώ.

Όσον αφορά τους εργοδότες η συνολική επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 953,8 ευρώ από 872 ευρώ, δηλαδή η συνολική επιβάρυνση για τον εργοδότη είναι 81,8 ευρώ.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας τoν νέο κατώτατο μισθό πρόκειται για αύξηση κατά 9,4%, την τρίτη διαδοχική που γίνεται κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αφού υπενθύμισε ότι το 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ «κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον μισθοί για 600.000 εργαζομένους».

«Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές ενώ πιέζονται περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Το ακούω συνέχεια ειδικά από νέους και νέες που τα βγάζουν δύσκολα πέρα» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυξήση 20% στον κατώτατο μισθό τα τελευταία δύο χρόνια

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού από 832 στα 910 ευρώ σε 12μηνη βάση (αν συνυπολογιστούν και τα δώρα), η Ελλάδα μεταξύ των 22 μελών της ΕΕ που διέπονται από το καθεστώς του κατώτατου μισθού, θα ανέβει στη 10η από την 13η θέση που είναι σήμερα ενώ άνοδος καταγράφεται και σε σχέση με την αγοραστική δύναμη με την Ελλάδα να ανεβαίνει στην 13η από την 18η θέση της σχετικής λίστας

«Είναι κάτι για το οποίο δεν πανηγυρίζουμε αλλά δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ανέβει σκαλοπάτια» σχολίασε ο Κωστής Χατζηδάκης

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη οι εξής παράγοντες: η ανεργία, η οποία από 17,5 % το 2019 έπεσε στο 10,8 % τον Ιανουάριο, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που προκύπτει από την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, η ανάκαμψη της οικονομίας που αναμένεται να συνεχιστεί εφέτος, η πορεία του πληθωρισμού ο οποίος αν και αποκλιμακώνεται θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κριτήριο το ΑΕΠ και το ύψος του κατώτατου μισθού.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα