ΠΡΟΣΩΠΑ

Αθηνά Κρικέλη, η κυρία του Ολύμπου

Αθηνά Κρικέλη, η κυρία του Ολύμπου

«H Aθηνά Κρικέλη είναι η κυρία του Ολύμπου. Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη, αφιέρωσε την ζωή της κάνοντας διεθνή καριέρα στη δημοσιογραφία στις ΗΠΑ. Ο Ολυμπος όμως πάντοτε την καλεί πίσω στον τόπο της».

Ετσι περιέγραψε την πολυβραβευμένη δημοσιογράφο/σκηνοθέτη Αθηνά Κρικέλη, η Δρ Annie Rassios (Ανι Ράσιος) η Αμερικανίδα γεωλόγος που έχει αφιερώσει τα τελευταία σαράντα χρόνια στη μελέτη των γεωλογικών θαυμάτων της Ελλάδας.

Η Αθηνά Κρικέλη προτού ακόμη χαρακτηριστεί ως η κυρία του Ολύμπου ήταν γνωστή στην Ομογένεια. Χρόνια πριν, ήταν μία εργατικότατη μελισσούλα που δούλευε αδιάκοπα, τρέχοντας από το ένα γεγονός στο άλλο, μέχρι που ήρθε το περιοδικό «Ελλοπία», οι μεγάλες ιδέες και η αποφασιστικότητά της και να αρχίσει τις παραγωγές των ντοκιμαντέρ και να φτάσει πλέον τα τελευταία χρόνια να έχει εξελιχθεί σε μία κυρία όχι μόνο του Ολύμπου για όσους την παρακολουθούμε αλλά σε μία δημοσιογράφο που καταγράφει στον τηλεοπτικό φακό ό,τι ενδιαφέρει τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στα πέρατα της Γης.

Το κυπριακό δράμα, η Ορθοδοξία στην Αϊτή, καθώς και στην Κούβα, είναι ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που έχει δημιουργήσει με ένα πάθος διερεύνησης, προκειμένου να αποκαλύπτει κάθε λεπτομέρεια του καμβά που απλώνει στον κινηματογραφικό φακό.

Η μεγάλη της όμως δράση, το γιγαντιαίο όραμα, είναι ο Ολυμπος.

Η Αθηνά Κρικέλη δέχεται δύο δώρα συμβολικά για το έργο της από τον υποστράτηγο Ειδικών Δυνάμεων, Ευθύμιο Μπούνα

Εναυσμα υπήρξε η δεκάχρονη έρευνα της Δρα Ανι Ράσιος (Annie Rassios) για τον Όλυμπο που αποτέλεσε έτσι τον θεμέλιο λίθο του ντοκιμαντέρ «Mt Olympus the creation».

Η Δρ Annie Rassios ήρθε στην Ελλάδα από το Τέξας, για τη μελέτη των βουνών τη δεκαετία του 1970 και ζει στα Γρεβενά από τότε σε σπίτι με θέα τον Ολυμπο.

Από κει και πέρα το πρώτο ντοκιμαντέρ για τον Ολυμπο λειτούργησε σαν εφαλτήριο. Και δημιουργήθηκαν και άλλα. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται τα γυρίσματα του 7ου και 8ου ντοκιμαντέρ της σειράς, με τίτλους αντίστοιχα «Τhe ancient skies of Mt Olympus» και «Ossa: The lost child of Mt Olympus».

Με όλα αυτά τα ντοκιμαντέρ η κα Κρικέλη θριαμβεύει στα διεθνή φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, έχοντας αποσπάσει τρεις παγκόσμιες πρωτιές σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και με τον αριθμό βραβείων και διακρίσεων για τη συγκεκριμένη σειρά να ανέρχεται στα τριάντα δύο (32) αγαλματίδια.

Τελευταία φορά που την είδαμε από κοντά στην Αθήνα, ήταν η παγκόσμια πρώτη, υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, του ντοκιμαντέρ για τους Φύλακες του Ολύμπου, δηλαδή τους άνδρες Ειδικών Δυνάμεων του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρομιών (ΚΕΟΑΧ) το Νοέμβριο του 2017, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Το ίδιο ντοκιμαντέρ λίγο μετά προβλήθηκε και στο δημόσιο «Κανάλι 13» της Νέας Υόρκης.

Το ντοκιμαντέρ «KEOAX οι φύλακες του Ολύμπου» είναι το τέταρτο κατά σειρά τεκμηριογράφημα της αμερικανικής σειράς «Mt Olympus the Creation». Είναι στην αγγλική γλώσσα και είναι μία καταγραφή των ανθρώπων των Ειδικών Ελληνικών Δυνάμεων που ζουν, εξασκούνται και εκπαιδεύονται στα σπλάχνα του Ολύμπου.

Τώρα, όπως όπως αναφέρει η δημιουργός Αθηνά Κρικέλη -και επιβεβαιώνουν οι στενοί συνεργάτες Δημήτρης Ζησόπουλος, Γιώργος Ζιώγας, Νικόλας Ευαγγελόπουλος, Νικόλαος Μαυρόπουλος, Βυζαντινός Ρεπάντης, Αργυρώ Κόκκινου, Λία Δελκοτζάκη, Κώστας Κρικέλης- «είναι θέμα χρόνου να τα εκατοστήσουμε. Φυσικά αυτό δεν μεταφράζεται σε οικονομική ενίσχυση απλά όταν τοποθετήσουμε όλα τα αγαλματίδια στο Πάνθεον, το εναέριο βίντεο που θα τραβήξουμε, θα κάνει τον γύρο του Κόσμου, και μαζί του η Ελλάδα και ο Ολυμπος. Τα γυρίσματα συνεχίζονται ασταμάτητα όσο επιτρέπει ο καιρός ο Ολυμπος και η Οσσα».

Ομως η προβολή της Ελλάδας και της μοναδικότητάς της δεν σταματά μόνο στις τηλεοπτικές παραγωγές. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται ένα σημαντικότατο άρθρο που θα φιλοξενηθεί στο επιστημονικό γεωλογικό περιοδικό της Αμερικής «Geoheritage» το ίδιο που έχει δημοσιεύσει ακόμα μια έρευνα της Δρ Annie Rassios με θέμα τα Μετέωρα. Το άρθρο έχει τίτλο «The Geoheritage of Mount Olympus» και το υπογράφουν A. Rassios, A. Krikeli, Dilek Y, C. Ghikas, A. Batsi, P. Koutsovitis.

Αξίζει να πούμε ότι η κα Αθηνά Κρικέλη, είναι η μοναδική Ελληνίδα της Αμερικής που από το 1992 ψηφίζει στα Emmy, NY Festivals και στα προκαταρκτικά των Οσκαρ, ενώ οι εκπομπές της φιλοξενούνται στο Μουσείο Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες) ως οι πιο αντιπροσωπευτικές ελληνικές στον αμερικανικό χώρο.


Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα