ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ηλίας Γκογκίδης | Όταν οι νέοι παράγουν πολιτισμό…

Από το Αιγίνιο στην Κέρκυρα με τα ακούσματα του Μίκη!

Ηλία Γκογκίδης

Όταν οι νέοι παράγουν πολιτισμό, μπορούμε να έχουμε ελπίδα για το μέλλον. Μία από αυτές τις περιπτώσεις των νέων, είναι και ο 20χρονος Ηλίας Γκογκίδης με καταγωγή από το Αιγίνιο, ο οποίος σπουδάζει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Υπερδραστήριος και παθιασμένος με τη μουσική, είναι από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της Συμφωνικής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» στην Κέρκυρα.

Το OlympusMera.gr είχε τη χαρά να μιλήσει με Ηλία ώστε να μάθουμε για την ιδέα και το όραμα της Συμφωνικής Ορχήστρας, που φέρει το όνομα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

  • Πες μας λίγα λόγια για τη γνωριμία και τη σχέση σου με τη μουσική;

Η επαφή μου με τη μουσική ξεκίνησε το 2007 περίπου, όταν και ξεκίνησα μαθήματα βιολιού στην Αθήνα. Αντικειμενικά, είναι κάτι το οποίο το οφείλω κυρίως στον πατέρα μου, διότι εγώ, όντας μικρό  παιδί, δεν είχα την επιθυμία να ασχοληθώ με τη μουσική σοβαρά, το αντιμετώπιζα ως μια απλή ενασχόληση, όπως ήταν το φροντιστήριο για παράδειγμα. Στη συνέχεια, με το πέρας του χρόνου και την συμμετοχή μου σε διάφορα σύνολα (φιλαρμονικές – χορωδίες – ορχήστρες), συνειδητοποίησα ότι η μουσική με έκανε ευτυχισμένο, και έτσι, αποφάσισα να το ακολουθήσω μελλοντικά ως επάγγελμα. Πειραματίζομουν για αρκετό καιρό, με ενορχηστρώσεις για διάφορα σύνολα, με την ίδρυση μικρών συνόλων, ώσπου το τελευταίο διάστημα ανέλαβα την ίδρυση της Συμφωνικής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης.

  • Γιατί επιλέξατε το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη για τη Συμφωνική Ορχήστρα;

Οι λόγοι είναι δύο. Ο βασικός λόγος, ήταν η πρόταση μου στον συνθέτη, για την ίδρυση μιας ορχήστρας όπου θα ήταν φορέας του έργο του. Μια ορχήστρα συνεπώς στην Ελλάδα, που θα προωθούσε έργα Ελλήνων συνθετών. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η ορχήστρα φέρει το όνομά του, είναι η αγάπη και η αφοσίωσή μου στο έργο του δασκάλου. Ένα έργο που δεν είναι μόνο μουσικό, αλλά και κοινωνικό. Και όχι, δεν αναφέρομαι στους πολιτικούς αγώνες του κ.Θεοδωράκη. Άλλωστε, ποιος μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια; Ο Θεοδωράκης έκανε μουσική την πολιτική που επικρατούσε ή έκανε πολιτική με τη μουσική του;

  • Είσαι από τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος, ποιοι είναι οι συμπαραστάτες σου στην προσπάθεια αυτή;

Χωρίς να θέλω να μπω στη σφαίρα του παλιμπαιδισμού, οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους γονείς μου, χωρίς τη στήριξη των οποίων, δεν θα μπορούσα να προχωρήσω. Σίγουρα μεγάλο ρόλο στη προσπάθεια αυτή, έπαιξε το παρελθόν μου, και λέγοντας το παρελθόν εννοώ όλους τους ανθρώπους – φίλους – συνεργάτες, που αγκάλιασαν αυτό το εγχείρημα από τη πρώτη στιγμή. Ο μέγας υποστηρικτής αυτού του εγχειρήματος, είναι η Φιλαρμονική Ένωση Καποδίστριας, η οποία φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της την Συμφωνική. Η συνεισφορά της, είναι πραγματικά τεράστια, διότι όχι μόνο μας λύνει το θέμα του χώρου, αλλά μας καλύπτει με όλο τον μουσικό εξοπλισμό τον οποίο χρειαζόμαστε.

  • Ποιοι είναι οι στόχοι και το όραμά σας για την Συμφωνική Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης;

Στόχοι σίγουρα πολλοί. Αρχικά η διάδοση και η διάσωση του ρεπερτορίου Ελλήνων συνθετών, η καλλιτεχνική ωρίμανση των εκτελεστών της, καθώς επίσης, και η διεύρυνση της μουσικής παιδείας του ευρύτερου κοινού.

Αναφορικά με το όραμα, προσωπικά ευελπιστώ αυτή η ορχήστρα να αγκαλιαστεί σε πανελλαδικό πλαίσιο, διότι δεν μιλάμε για μια, αν θέλετε ΄΄ συνηθισμένη ΄΄ ορχήστρα, χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να υποβιβάσω καμία άλλη ορχήστρα. Η ιδιαιτερότητα της ορχήστρας, είναι ότι είναι αφιερωμένη στο μουσικό έργο της χώρας μας. Είναι κάτι από εμάς, για εμάς.

  • Έχεις γνωρίσει προσωπικά τον Μίκη Θεοδωράκη. Ποια είναι η άποψη που σχημάτισες για τον μεγάλο αυτό μουσικοσυνθέτη;

Είχα τη τιμή να τον γνωρίσω προσωπικά, σε μια περίοδο όχι τόσο «ευνοϊκή», ούτε για τον ίδιο αλλά ούτε και για εμένα. Είναι ένας άνθρωπος, διότι πρώτα τον αγάπησα ως άνθρωπο και μετά ως συνθέτη, ο οποίος αφιέρωσε όλη του τη ζωή για τη χώρα μας, με πολλούς τρόπους. Είναι ένας άνθρωπους που επιτρέψτε μου να πω, είτε τον αγαπάς, είτε τον «μισείς». Νομίζω δεν χωράει η μεσότητα στη μορφή του Μίκη Θεοδωράκη. Είναι ο Μίκης.

  • Ποια από τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη ξεχωρίζεις ως τα αγαπημένα σου;

Θα έβαζα ως βάση το «Άξιον Εστί», έργο που συνετέθη πριν 60 περίπου χρόνια, και μέσα του φανερώνει κομμάτια της ιστορίας μας. Ένα έργο τόσο δωρικό, που η αλήθεια είναι δεν έπαψα ποτέ να ανατριχιάζω όταν το ακούω.

  • Το 2020 ο Μίκης Θεοδωράκης γιορτάζει τα 95α γενέθλιά του και το Υπουργείο Πολιτισμού τον τιμά με μία σειρά εκδηλώσεων. Μίλησέ μας για τις εκδηλώσεις αυτές.

Φέτος, με αφορμή την συμπλήρωση των 95 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη, στις 29 Ιουλίου, το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, τιμά τον συνθέτη με μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνεται από τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», αξιοποιώντας το πλήρες αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη.

Το πλήρες αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο έχει ψηφιοποιηθεί, αποτελείται από 100.000 φύλλα και περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, έντυπα, αφίσες, μετάλλια, οπτικοακουστικό υλικό. Στο παρελθόν έχουν παραχωρηθεί αντίγραφα αυτού του υλικού. Στην έκθεση που διοργανώνεται από τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του αρχείου.

H έκθεση θα τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την διοργάνωσή της, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα και ψηφιακές εφαρμογές, όπως και την περιοδεία της, από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2020, με δέκα συνολικά επισκέψεις ανά την επικράτεια. Τέλος, μέσα στον επόμενο μήνα, συγκεκριμένα 5 με 9 Φεβρουαρίου, θα παίζεται από τη «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η  «Όμορφη Πόλη» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη, μια πραγματικά εκπληκτική διοργάνωση, όπου ερμηνεύουν οι: Γιάννης Κότσιρας & Δημήτρης Μπάσης, με τη συμμετοχή της Σελίνας Γαβαλά.

Επικοινωνία με την Συμφωνική Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»:

About the author

Ηλίας Τοπτσής

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αιγίνιο Πιερίας.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (Msc) στα «Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών» με κατεύθυνση στις «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ήχου και της Εικόνας για την Εκπαίδευση και την Παραγωγή», από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
Στα φοιτητικά του χρόνια συνεργάστηκε με εφημερίδες της Θεσσαλονίκης (ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) καθώς και με διαφημιστικά γραφεία της πόλης.
Το 2007 ξεκίνησε να διδάσκει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, ως διδάσκων 407, σε εργαστηριακά μαθήματα ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής παραγωγής. Από το 2012 έως σήμερα είναι εκπαιδευτής ενηλίκων στα Δημόσια ΙΕΚ στην ειδικότητα «Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ» στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας