FOOD & BEVERAGE ΑΠΟΨΗ

Ωρίμασαν οι συνθήκες για ποιοτικό και “επώνυμο” κρασί σε ασκό (και όχι μόνο)…

Η κλιματική κρίση το απαιτεί

Καθώς οι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώθηκαν στο συνέδριο COP27 αυτόν τον μήνα, οι εκκλήσεις για τη βιομηχανία κρασιού έχουν γίνει ολοένα και πιο δυνατές για να αναλάβει δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Ήρθε η ώρα για τους παραγωγούς να μειώσουν τη χρήση μπουκαλιών και να χρησιμοποιήσουν για το ποιοτικό κρασί τους εναλλακτικές μορφές συσκευασίας όπως ο ασκός;

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες του τρέχοντος έτους συγκλόνισαν πολλούς. Για τους οινοποιούς όμως σε όλο τον κόσμο δεν ήταν έκπληξη.
Ενώ οι θερμοκρασίες έσπασαν όλα τα ρεκόρ και η ξηρασία απειλούσε τους αμπελώνες σε όλη την Ευρώπη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έδιναν μάχη με άνευ προηγουμένου, δυνητικά καταστροφικές βροχοπτώσεις και οι πυρκαγιές μαίνονταν σε ολόκληρη την Καλιφόρνια.

Όλα τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εκπομπές άνθρακα, οδήγησαν σε άνοδο των θερμοκρασιών και όλο και πιο ασταθή καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια και που αποτελούν πολύ πραγματικές απειλές για την οινοποιία παντού.

Οι οινοπαραγωγοί στην περιοχή Soave της Ιταλίας ήρθαν, φέτος τον Ιούλιο, αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου ξηρασία εκφράζοντας φόβους ότι στην περιοχή τους τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια δεν θα είναι δυνατή η παραγωγή κρασιού. Δεν είναι οι μόνοι. Προβλήματα ξηρασίας αναφέρθηκαν σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου.

Η ξηρασία στους αμπελώνες γίνεται πρόβλημα σε όλο τον κόσμο

Τελευταία, στον χώρο του κρασιού, από παραγωγούς και εμπόρους γίνεται λόγος για την “αειφορία”. Με πολλούς από αυτούς να αναλαμβάνουν αλλά και να υιοθετούν πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Παρά τις άξιες συγχαρητηρίων προσπάθειες των παραγωγών να “πρασινίσουν” την παραγωγή τους, είναι προφανές ότι το κύριο ρόλο στην κλιματική αλλαγή είναι η χρήση των γυάλινων μπουκαλιών.

Η κατασκευή και η μεταφορά γυάλινων φιαλών αντιπροσωπεύουν έως και το 68% του αποτυπώματος άνθρακα στον τομέα του κρασιού πέρα από το γεγονός ότι το γυαλί χρειάζεται τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να παραχθεί, το βάρος του προσθέτει σημαντικά στις εκπομπές άνθρακα κατά τη μεταφορά του.
Αν και έχουν γίνει κάποιες κινήσεις προς τη χρήση ελαφρύτερων φιαλών, φαίνεται να υπάρχει λίγη όρεξη να συζητηθεί οποιαδήποτε ουσιαστική ευρέως διαδεδομένη εναλλακτική λύση στη συσκευασία.

Με την ενεργειακή κρίση να δεσπόζει σε κάθε έκφανση της ζωής μας αλλά και με την παγκόσμια αστάθεια, λόγω του πολέμου, να κυριαρχεί, οι πρώτες ύλες για την παραγωγή του γυαλιού αυξάνονται κατακόρυφα. Συνεχείς είναι, τα τελευταία δύο χρόνια, οι αναφορές για δυσκολίες στην απόκτηση φιαλών και τα παράπονα για υψηλότερο κόστος.

Έρχεται λοιπόν η ώρα τα οινοποιεία να βρουν εναλλακτικές μορφές συσκευασίας.

Εναλλακτικές, πιο βιώσιμες μορφές υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό. Πρόκειται φυσικά, κυρίως, για τον ασκό και τα “τενεκεδένια” κουτιά, τα βαρέλια, τα χάρτινα μπουκάλια και οι θήκες. Οι παραπάνω συσκευασίες προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση στις εκπομπές άνθρακα κατά την κατασκευή και τη μεταφορά τους, αλλά έρχονται με τα εγγενή τους προβλήματα που εστιάζονται στην απήχηση που έχουν στους καταναλωτές.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στα επόμενα δύο χρόνια σίγουρα θα οδηγηθούμε και σε άλλες μορφές ενναλακτικής συσκευασίας χαμηλότερου κόστους από το γυαλί και περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον όσον αφορά το αποτύπωμα άνθρακα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι παραγωγοί είναι έτοιμοι να συσκευάσουν το ποιοτικό και επώνυμο κρασί τους σε μορφές όπως ο ασκός.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

(με πληροφορίες από το άρθρο της Kate Hawkings στο the-buyer.net)

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας