ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όλυμπος | Δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την “εκτόξευση” της παρολύμπιας περιοχής

Ο μύθος ότι η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα – ή στην καλύτερη εκδοχή του – μπορεί να κάνει ελάχιστα για τον Όλυμπο, σήμερα καταρρέει.

Με αφορμή την είδηση υποβολής του προκαταρκτικού φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του Ολύμπου στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO αναλογίστηκα τις δράσεις των τελευταίων χρόνων από πλευράς του δήμου Δίου-Ολύμπου για την παρολύμπια περιοχή.

Για να μην παρεξηγηθώ, το παραπάνω γεγονός φαίνεται πως δεν έχει καμία σχέση με το δήμο Δίου-Ολύμπου. Είναι μια δουλειά των υπουργείων Πολιτισμού & Αθλητισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.Φυ.Πε.Κ.Α.)

Η ενδεχόμενη ένταξη του μυθικού Ολύμπου στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO έρχεται ως επιστέγασμα μιας σειράς δράσεων και έργων που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Αρχής γενομένης από την τεράστια προβολή που πήρε ο Όλυμπος και η παρολύμπια περιοχή, με την Έκθεση σπάνιων αρχαιοτήτων από την πόλη του Δίου, στους χώρους του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης.

Ακολούθησαν οι στοχευμένες καμπάνιες στο εξωτερικό και στο εσωτερικό – κυρίως από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – με “σημαία” τον μυθικό Όλυμπο.

Στις μέρες μας, επί δημαρχίας Γερολιόλιου, έγινε η απομάκρυνση του κτίσματος του Α.Τ. Λιτοχώρου και άνοιξε ο δρόμος για τη διαμόρφωση της κύριας εισόδου προς το βουνό των Θεών. Μάλιστα, τους επόμενους μήνες ξεκινά αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για να έχει ο Όλυμπος την είσοδο που του αξίζει και να αποφευχθούν οι γραφικότητες που προτείνονται.

Το δικό μου μεράκι και η προσωπική ανάγκη να προσφέρω στον τόπο που ζει η πατρική μου οικογένεια από – τουλάχιστον – τα μέσα του 18ου αιώνα συνάντησαν την ηθική συμπαράσταση του δημάρχου Δίου-Ολύμπου και μετά από προσπάθεια και σκληρή δουλειά δύο χρόνων εντάξαμε στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς το έθιμο των Σίχνων που λαμβάνει χώρα – αδιάκοπα και επί εκατονταετίες – στο Λιτόχωρο τα Θεοφάνεια και “φωτίζει” την παρολύμπια περιοχή!

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εκτόξευση της τοπικής ανάπτυξης και ειδικότερα της ανάπτυξης του τουρισμού με τη σύνταξη ενός στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και κυρίως της προστασία της.

Τέλος, η διαχείριση των νέων δεδομένων και η αποδοχή τους από φορείς και κατοίκους αποτελούν το κύριο ζητούμενο της επόμενης μέρας.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας  

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας