ΑΠΟΨΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τσαβλής: “Το δις εξαμαρτείν…”

“Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης… θα αναζητήσουμε και θα δώσουμε τα κλειδιά της πόλης σε έναν αληθινό ηγέτη, διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι το δις εξαμαρτείν δεν μας τιμά και στο τέλος πληρώνεται ακριβά”

Του Δρ. Δρόσου Τσαβλή, Πνευμονολόγου MD, MSc, PhD, Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Θεσσαλονίκης, π. Πρόεδρου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας ανακοίνωσε χτες την εκ νέου υποψηφιότητά του για το Δήμο Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2023. Ένα χρόνο πριν λήξει τυπικά η θητεία του έκανε απολογισμό του «έργου» του και παρουσίασε τους άξονες πάνω στους οποίους θα βασίσει τη διοίκησή του αν επανεκλεγεί. Δήλωσε ότι παρέλαβε καμένη γη, δηλαδή μια πόλη σχεδόν κατεστραμμένη από τη διοίκηση Μπουτάρη, με σπασμένα πεζοδρόμια, ξεχειλισμένους κάδους σκουπιδιών, πλήρη αταξία στο κυκλοφοριακό, εγκληματικότητα, ανεπαρκείς συγκοινωνίες και ανύπαρκτους χώρους πρασίνου ή πάρκα σε αποσύνθεση. Κάποιος που δεν ζει στην πόλη αυτή ίσως και να πίστευε τα λεγόμενά του, διότι ο κ. Ζέρβας έκρυψε ή «ξέχασε» να μας πει ότι ο ίδιος ήταν αντιδήμαρχος στη διοίκηση Μπουτάρη και άρα συνυπεύθυνος για την κατάσταση την οποία περιέγραψε και δεν προσγειώθηκε ξαφνικά από το φεγγάρι στη Θεσσαλονίκη για να καθίσει στο δημαρχιακό θώκο. Ξέχασε να μας πει, λοιπόν, ότι επί 7-8 συναπτά έτη είχε χαρτοφυλάκια στην προηγούμενη διοίκηση και ήταν αναπληρωτής Δημάρχου, οπότε όσα κατήγγειλε χτες ή είναι ασύστολα ψεύδη για να δημιουργήσει εντυπώσεις ή όσο ήταν αντιδήμαρχος δεν ήξερε τι του γινόταν και ήταν παντελώς αδιάφορος. Ειλικρινά δεν ξέρω ποιο από τα δύο ισχύει.

Ας δεχτώ ως καλόπιστος ακροατής του Δημάρχου μας όλα τα προηγούμενα, όμως ας θυμηθώ και την προεκλογική περίοδο του 2019 που διεκδικούσε το Δήμο Θεσσαλονίκης με σημαία του 10 δεσμεύσεις απέναντι στην πόλη και τους πολίτες:

1) Πόλη καθαρή. Τι έχει κάνει τρία χρόνια μετά; Τίποτα απολύτως. Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε από τη βρώμα. Μας πνίγουν τα σκουπίδια σε όλες τις γειτονιές. Οι υπάλληλοι της καθαριότητας διεκδικούν τα δεδουλευμένα και τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, που δεν τους αποδίδει ο Δήμος παρά τις συνεχείς επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση για το σκοπό αυτό.

2) Άμεση τοποθέτηση λαμπτήρων για να μην υπάρχει σκοτεινό σημείο στην πόλη. Τι έχει κάνει τρία χρόνια μετά; Τίποτα απολύτως. Η μισή Θεσσαλονίκη είναι σκοτεινή (Τριανδρία, Τούμπα, Ξηροκρήνη), ενώ δαπανήθηκαν πέρσι, εν μέσω πανδημίας, 350.000 ευρώ για Χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και φέτος θα ξοδευτούν άλλες 370.000 ευρώ για τον ίδιο λόγο (τι έγιναν τα περσινά; Κάηκαν όλα; τα έκλεψαν οι καλικάντζαροι;).

3) Ο Δήμαρχος θα ήταν ο ίδιος εκπρόσωπος του Δήμου στο ΔΣ του ΟΑΣΘ για να τον ελέγχει. Τι έχει κάνει τρία χρόνια μετά; Τίποτα απολύτως. Οι συγκοινωνίες στην πόλη όχι μόνο είναι σε τέλμα, αλλά ξόδεψε και τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών (περί το 1.000.000 ευρώ) για να αγοράσει σκάρτα λεωφορεία που αυτοαναφλέγονται, χωρίς παράθυρα και κλιματισμό και να τα δωρίσει στον ΟΑΣΘ.

4) Ενέργειες για την ολοκλήρωση του σταθμού Βενιζέλου του μετρό άμεσα και όχι το 2023. Τι έχει κάνει τρία χρόνια μετά; Τίποτα απολύτως. Το Μετρό προχωράει χάρη στην «ΑΤΤΙΚΟ Μετρό», το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Πολιτισμού, εν μέσω συγκρούσεων (όχι πάντα άδικων) για τα ιστορικά μνημεία που βρέθηκαν στα έγκατα της γης. Καμία δράση δεν ανέλαβε ο Δήμαρχος, διότι τίποτα δεν είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου. Απλώς συμβαίνει μέσα στα όριά του.

5) Καθημερινή επικοινωνία Δήμου Θεσσαλονίκης και Τροχαίας. Τι έχει κάνει τρία χρόνια μετά; Τίποτα απολύτως. Η τροχαία κάνει τη δουλειά της όσο μπορεί και ο Δήμος επιτρέπει το κυκλοφοριακό χάος στην πόλη και το καθημερινό μαρτύριο των οδηγών επειδή δεν εφαρμόζει την κανονιστική φορτοεκφορτώσεων που έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο από το 2015.

6) Αναδιάρθρωση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης με απόδοση περισσότερων θέσεων. Τι έχει κάνει τρία χρόνια μετά. Τίποτα απολύτως. Η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρία παραμένει η ίδια, προς όφελος του Αθηναίου μεγαλοεπιχειρηματία και καμία νέα θέση δεν έχει παραχωρηθεί στους κατοίκους, παρά μόνο αυτές στην πλατεία Ελευθερίας, την οποία κατάντησε η διοίκηση Ζέρβα σαν πάρκινγκ σουπερ μάρκετ, αντί να δρομολογήσει τη μετατροπή της σε πάρκο μνήμης, όπως την έχει χαρακτηρίσει η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

7) Περιορισμός της αφισοκόλησης και των βανδαλισμών σε κεντρικά σημεία της πόλης. Τι έχει κάνει τρία χρόνια μετά; Τίποτα απολύτως. Όλοι έχουμε μάτια και βλέπουμε πόσο έχει καθαρίσει η Θεσσαλονίκη από αφίσες ή βανδαλισμούς.

8) Στήριξη της επιχειρηματικότητας. Όχι σε νεκρό εμπορικό κέντρο. Τι έχει κάνει τρία χρόνια μετά; Τίποτα απολύτως. Οι επιχειρηματίες του κέντρου, χτυπημένοι και από την πανδημία προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια ανοιχτά τα μαγαζιά τους, λόγω έλλειψης τουριστών και πτώσης της αγοραστικής δύναμης. Το να ανήκει η Θεσσαλονίκη στις πρωτεύουσες της γαστρονομίας δεν έλκει τουρίστες που ξοδεύουν χρήμα και στηρίζουν την τοπική οικονομία. Είναι μονό καλό θέμα για σέλφις και φλας. Εκτός αν η διοίκηση Ζέρβα θεωρεί ως στήριξη της επιχειρηματικότητας την πλήρη ασυδοσία στην έκπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και την καταπάτηση του κοινόχρηστου χώρου από ντόπιους και ξένους .. εξορκιστές.

9) Άμεση πάταξη του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου. Τι έχει κάνει τρία χρόνια μετά; Τίποτα απολύτως. Οι παράνομοι έμποροι και πωλητές απλώνουν τις πραμάτιες τους ελεύθερα σε όλη την πόλη πλήττοντας έτσι το Θεσσαλονικιό επιχειρηματία.

10) ΑΤΜ πιστοποιητικών. Θεσσαλονίκη έξυπνη πόλη. Τι έχει κάνει τρία χρόνια μετά; Τίποτα απολύτως. Η εγκατάσταση της CISCO, αλλά και άλλων κολοσσών, στη Θεσσαλονίκη δεν είναι έργο της διοίκησης Ζέρβα, αλλά της κυβέρνησης. Ο Δήμος απλώς προσέφερε το χώρο. Και όταν μιλάει ο Δήμαρχος για έξυπνη πόλη θα έπρεπε να κοκκινίζει μετά το φιάσκο του χακαρίσματος των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δήμου, που είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών, αλλά και απώλεια καταλόγων μεγαλο-οφειλετών στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Τρία χρόνια μετά η Θεσσαλονίκη όχι μόνο δεν είναι έξυπνη πόλη αλλά έγινε περίγελος διεθνώς με ευθύνη της διοίκησης Ζέρβα που δεν φρόντισε να έχει δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο φαινόμενο.

Αναπολώντας, λοιπόν κάποιος τις υποσχέσεις Ζέρβα του 2019, διαπιστώνοντας ότι ΚΑΜΙΑ από τις δεσμεύσεις αυτές δεν έγινε πραγματικότητα και ακούγοντας τη χθεσινή ανακοίνωση υποψηφιότητας, αρχίζει να προβληματίζεται για το αν ο Δήμαρχος γνωρίζει την αληθινή κατάσταση στην οποία έχει φέρει η διοίκησή του το Δήμο Θεσσαλονίκης ή αν επίτηδες κοροϊδεύει τους πολίτες για να υφαρπάξει την ψήφο τους γι’ άλλη μια φορά. Πώς όμως οι πολίτες να πειστούν από τα ωραία μεγάλα λόγια, τα στρας, τα φλάς, τα χαμόγελα, τις μακέτες, τις μελέτες, τα οράματα, τα σχέδια όταν άλλα ακούν τα αυτιά τους και άλλα βλέπουν τα μάτια τους; Πώς να δουν φωτεινό το μακρινό 2030, που τους ζητάει ο κ. Ζέρβας όταν βιώνουν το σκοτεινό 2022; Πώς να περιμένουν να λύσει τα προβλήματά τους μία διοίκηση όπου ο καθένας χορεύει στο δικό του σκοπό και ο μαέστρος είναι ανίκανος να συντονίσει; Αυτή η «σύνθεση δυνάμεων» της διοίκησης, που διαφημίζει ο κ. Ζέρβας, οδήγησε την πόλη στο χείλος του γκρεμού. Με αυτές τις ίδιες δυνάμεις βροντοφώναξε χτες ότι θα πορευτεί και στις εκλογές του 2023, επειδή «πέτυχαν» όλοι μαζί να μην έχει να ζηλέψει τίποτα η πόλη μας από τη Βαρκελώνη. Το ακούσαμε και αυτό και ακόμα κοιτάμε γύρω μας για να διαπιστώσουμε που βρισκόμαστε, Αριστοτέλους ή Ράμπλας.

Ακούσαμε και άλλα πολλά στην ανακοίνωση της νέας υποψηφιότητας του Δημάρχου Ζέρβα. Ακούσαμε για όλα τα κυβερνητικά έργα τα οποία σφετερίζεται ως δικά του και τα παρουσιάζει σαν επιτεύγματα της διοίκησής του. Και δεν βρίσκεται κάποιος να του θυμίσει ότι το μόνο που έχει προσφέρει στην πόλη εδώ και τρία χρόνια είναι άφθονη πίσσα και ασφαλτόστρωση, αποσπασματικά σε περιοχές και γειτονιές στα πλαίσια ενός μεγαλόπνοου ντεμέκ σχεδίου αναπλάσεως γειτονιών, μια ρημαγμένη νέα παραλία που την βλέπει η ψυχή μας και κλαίει, ένα κυκλοφοριακό χάος με τριπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, βουνά σκουπίδια στις γειτονιές, βασανισμένα αδέσποτα ζωάκια χωρίς φροντίδα και καταφύγιο, ξεραϊλα στα πάρκα, επικίνδυνες παιδικές χαρές, προβληματική σχολική στέγη, απουσία πάρκιγκ. Τι άλλο όμως πρέπει να του θυμίσει; Ότι έχει φροντίσει για άπειρες απευθείας αναθέσεις έργων, κυρίως μέσα στην πανδημία, και για το λόγο αυτό έχει μπει εισαγγελέας στο Δήμο και ελέγχει, ότι έχει δεχτεί δώρο από Αθηναίο επιχειρηματία ένα πολυτελέστατο αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του ως Δήμαρχος, ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας έχει ακυρώσει το έργο της ανακαίνισης των στεγάστρων των στάσεων του ΟΑΣΘ ως παράνομο διότι ο Δήμος το «έδωσε» σε φίλο Αθηναίο (πάλι) επιχειρηματία, ότι δεν ασκεί ως Δήμαρχος καμία απολύτως πίεση στον Υφυπουργό Αθλητισμού για να δοθεί το Καυτατζόγλειο στάδιο στον ΠΑΟΚ για αγώνες και προπονήσεις με αποτέλεσμα η ομάδα να καταφεύγει στις Σέρρες και το Βόλο, ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος, τα γήπεδα ΠΑΟΚ, ΑΡΗ, ΗΡΑΚΛΗ, η ανάπλαση της ΔΕΘ και το Flyover δεν είναι δικά του έργα, ότι βρήκε έτοιμες πολλές μελέτες για έργα μικρά και μεγαλύτερα της προηγούμενης διοίκησης και τις σερβίρει για δικές του και τέλος ότι επί των ημερών του ο ξένος ποιοτικός τουρίστας στην πόλη (με βάση στοιχεία από τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες) είναι προστατευόμενο είδος διότι τελεί υπό εξαφάνιση.

Όλα αυτά δεν μας τα είπε ο κ. Ζέρβας στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, για δύο λόγους θεωρώ προσωπικά. Είτε διότι ζει στο δικό του ονειρικό κόσμο, όπου έχει πραγματικά πιστέψει ότι όλα αυτά έχουν γίνει ή ότι μπορούν να γίνουν στην επόμενη πενταετία που θα διεκδικήσει, είτε διότι είναι ένας επαγγελματίας μυθοπλάστης που βασιζόμενος στη δύναμη της επικοινωνίας, της τεχνολογίας, της διαφήμισης και κυρίως των αθηναϊκών επιχειρηματικών συμφερόντων (και ο νοών νοείτω) θα καταφέρει να οδηγήσει τους πολίτες να τον ψηφίσουν.

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης όμως, όλοι εμείς, έχω την πεποίθηση, μετά την υγειονομική κρίση από την οποία εξερχόμαστε λαβωμένοι και την ενεργειακή κρίση στην οποία βυθιζόμαστε ενωμένοι και μη έχοντας δει πραγματικά τίποτα από τη διοίκηση του κ. Ζέρβα τα τελευταία τρία χρόνια, θα δώσουμε την απάντηση που αρμόζει στην ιστορία αυτής της ταλαιπωρημένης πόλης. Θα πούμε όχι σε ένα δήμαρχο της εικονικής πραγματικότητας, σε έναν δήμαρχο του μπλα μπλα, σε έναν δήμαρχο της μελέτης, της μακέτας και του θα θα θα. Θα προτιμήσουμε κάποιον που θα μας δώσει αληθινό όραμα, θα μας πιάσει από το χέρι και θα μας οδηγήσει στη Θεσσαλονίκη του 2030 και δεν θα μας τη δείξει από μακριά. Θα είναι ένας που θα βάλει στην άκρη το καλάμι του και θα σκύψει με αληθινό ενδιαφέρον στον άνθρωπο Θεσσαλονικιό. Θα αναζητήσουμε και θα δώσουμε τα κλειδιά της πόλης σε έναν αληθινό ηγέτη, διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι το δις εξαμαρτείν δεν μας τιμά και στο τέλος πληρώνεται ακριβά.

Πηγή: makthes.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας