ΑΠΟΨΗ

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ κάνει ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πολίτης για να εκφέρει άποψη, για να αμυνθεί, για να απαιτήσει λύσεις σε προβλήματα που είναι εμπόδια για την ισότητα, για την ισοδυναμία, για την δίκαιη ανάπτυξη για την εξάλειψη των ανισοτήτων, για να διαχειριστεί την καθημερινότητα του και να δημιουργήσει προοπτικές για καλό παρών και καλύτερο μέλλον, έχει μόνο μία επιλογή.

Του Κωνσταντίνου Χατζηιωαννίδη

Να κάνει πολιτική. 

α. Να κάνει πολιτική με την οργή του, με την αγανάκτηση του, με ατομικές – προσωπικές δράσεις, να κάνει πολιτική με την συμμετοχή του σε κάθε είδους εκλογές, βουλευτικές, αυτοδιοικητικές,  ευρωβουλευτικές, δημοψηφίσματα, ψηφίζοντας πολιτικές και κόμματα που τον στηρίζουν και αγωνίζονται μαζί του για την πλειοψηφία της κοινωνίας για τον κόσμο της εργασίας.

β. Να κάνει πολιτική με την συμμετοχή του στο συνδικαλιστικό κίνημα, στα σωματεία και στις οργανώσεις των εργαζομένων, των αγροτών,  των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων,  

γ. Να κάνει πολιτική με την συμμετοχή του σε κινήματα. Τα κινήματα είναι  πάμπολλα, όσα είναι και τα προβλήματα, είναι πολύχρωμα, είναι καινοτόμα, είναι ευφάνταστα,  είναι αυτόνομα, είναι μαζικά ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι, να είναι όλα αυτά. 

Οταν συμβαίνουν όλα  αυτά , τότε τα κινήματα προκαλούν ανησυχία, προκαλούν πανικό και αϋπνίες στους υπεύθυνους που δημιουργούν, που προκαλούν τα προβλήματα και  επιβεβαιώνουν την ρήση του ποιητή :

Εγώ είμαι τέκνο της Ανάγκης 
κι ώριμο τέκνο της Οργής.  

(Κώστας Βάρναλης)

Επιμένουμε στα κινήματα γιατί η ιστορία τους έδειξε ότι είναι σημαντική προϋπόθεση ώστε η πολιτική έκφραση α και β να είναι αποτελεσματικές. Στην Πιερία και στην Κατερίνη υπήρξαν πολλά τέτοια κινήματα κατά περιόδους, που κατέγραψαν την ιστορία τους και που προκάλεσαν και σφράγισαν εξελίξεις. Τα κινήματα είναι πρωτοβουλίες πολιτών που ξεφεύγουν από τα όρια των αρχικών δράσεων,  και επεκτείνονται βρίσκοντας μιμητές έξω από τους κύκλους της αρχικής ομάδας, όπως “το κίνημα της πατάτας”, “το κίνημα κατά των διοδίων” κλπ.

Στις ημέρες μας είναι έντονη και πολύ σημαντική η παρουσία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν,. Πιερίας, που για πάνω απ 15 χρόνια πρωτοστατεί σε πολλές εθελοντικές δράσεις με σπουδαιότερη το πολύμηνο πρόγραμμα  “Χαρίζω μια ημέρα από το καλοκαίρι μου στο Δάσος” με την συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών και δίπλα τις δράσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη, την φιλοξενία προσφύγων, την στέγαση αστέγων, για το περιβάλλον κλπ. 

Εντονη είναι η παρουσία και οι δράσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών και του κινήματος “I cant breathe” , που πρωτοστατεί στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας της Κατερίνης για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της έντονης, αποπνιχτικής και δυσάρεστης μπόχας – βρωμιάς αποτέλεσμα της ρύπανσης και μόλυνσης του περιβάλλοντος, της ασύδοτης, κερδοσκοπικής λειτουργίας διαφόρων μονάδων του πρωτογενούς τομέα με την ανοχή των θεσμικών εκπροσώπων του κράτους και της πολιτείας, της ΠΕ Πιερίας, και του δήμου Κατερίνης στην εξόφθαλμη παραβατικότητα συγκεκριμένων επιχειρηματικών μονάδων.

Η μαζικότητα των κινημάτων αυτών, η σταθερότητα, η αποφασιστικότητα, η διάρκεια, η ανθεκτικότητα, η επιμονή, η έρευνα, η μεθοδικότητα, ο πλουραλισμός, τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν, οι ρωγμές που προκαλούν στην αδίστακτη, στην ανεμπόδιστη κερδοσκοπική επιχειρηματική δραστηριότητα και στην πολιτική κάλυψη τους, έχουν “μπει στο μάτι” όσων κινούν τα αόρατα νήματα της παρανομίας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς που αναφέρθηκαν.

Δεν διστάζουν πλέον να χρησιμοποιούν μεθόδους μαφίας, του υποκόσμου, για τη λύση διαφορών. Ωμές απειλές, μεθοδευμένος εκφοβισμός, άμεση τρομοκρατία με αναφορές στην παραβίαση των σπιτιών μελών των κινημάτων και ενάντια στις οικογένειες τους. Τα τσιράκια τους, τα παλληκάρια τους, που ανέλαβαν την βρώμικη δουλειά, έχουν αποθρασυνθεί και δεν διστάζουν σε ανοικτή ακρόαση όπου ακούν δεκάδες πολίτες να δηλώνουν με αλαζονεία ότι δεν υπολογίζουν κανέναν, δεν φοβούνται την αστυνομία, ούτε τον ίδιο τον διευθυντή της, ούτε τον δήμαρχο Κατερίνης τους οποίους ανέφεραν ονομαστικά.

Είναι εύλογο το ερώτημα και προφανές. Γιατί αυτοί οι μπράβοι του υποκόσμου νοιώθουν τόσο σίγουροι? Που στηρίζονται?  Ποιος και πως τους προστατεύει? Η ανοχή είναι συνενοχή. 

Περιμένουμε από την εισαγγελία, την αστυνομία, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον δήμο Κατερίνης την προστασία των πολτών και την απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας