ΑΠΟΨΗ

Τριεδρική η Πιερία; Ουδέν κακό αμιγές καλού

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο υπάρχει το ενδεχόμενο η Πιερία να αποτελέσει μια από τις περιφέρειες που θα χάσουν μία έδρα λόγω μείωσης του πληθυσμού της στην Απογραφή του 2021.

Τα τελικά στοιχεία αναμένονται τον Δεκέμβριο του 2022.

Στην περίπτωση η μείωση του πληθυσμού είναι τέτοια που θα μετατρέπει την Πιερία σε τριεδρική περιφέρεια, αυτό θα ισχύσει από τις εκλογές που θα γίνουν το 2023. Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών – έως και το Δεκέμβριο του 2022 – δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή.

Αναμφισβήτητα η μείωση του πληθυσμού στην περιφέρεια και η αύξησή του στα αστικά κέντρα είναι μια αρνητική εξέλιξη που πρέπει να απασχολήσει τους εκάστοτε κυβερνώντες.

Παρόλα αυτά, ουδέν κακό αμιγές καλού ειδικά για την περίπτωση της Πιερίας.

Ας δούμε όμως ποια δεδομένα αλλάζουν.

Στις τριεδρικές περιφέρειες δεν υπάρχει δισταυρία άρα και αλισβερίσια – συμμαχίες μεταξύ των υποψηφίων του ίδιου κόμματος.

Το σύστημα κατανομής των εδρών είναι αναλογικό. Πράγμα που σημαίνει ότι τα κόμματα που λαμβάνουν πάνω από 14% – αν δεν κάνω λάθος – κερδίζουν μία έδρα. Το πρώτο κόμμα για να πάρει δεύτερη έδρα πρέπει να ξεπεράσει στο νομό το 44%.

Στις τριεδρικές περιφέρειες τα ψηφοδέλτια είναι πενταμελή.

Η ενδεχόμενη μετατροπή της Πιερίας σε τριεδρική μπορεί, σε βάθος χρόνου, να επιταχύνει τον “εξαγνισμό” του πολιτικού της συστήματος και να συμβάλλει στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Κι αυτό κρίνεται αναγκαίο γιατί είναι γνωστό ότι υπάρχουν εκλεγμένοι βουλευτές για πολλές θητείες και υποψήφιοι βουλευτές για ακόμα περισσότερες.
Έτσι νέοι βουλευτές θα προκύψουν, με νέες ιδέες και δημοκρατικότερη εκπροσώπηση της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή των Ελλήνων.

Στο χέρι τους από εκεί και πέρα είναι να εφαρμόσουν πολιτικές, σε βάθος δεκαετίας και μέχρι την επόμενη απογραφή, που θα κρατήσουν τον πληθυσμό στην Πιερία, θα τον “επαναπατρίσουν” και θα φέρουν νέους μόνιμους κατοίκους στην περιοχή.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας