
Το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη ετοιμάζονται για το δύσκολο ενεργειακό χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. Το “χορό” της χρήσης του επιβλαβούς, για το περιβάλλον, λιγνίτη άνοιξε η Γερμανία, ακολούθησε η Ολλανδία και από εχθές ακούγεται πως και η Ελλάδα θα ακολουθήσει αυτό το δρόμο.
Είναι γνωστό ότι στην κυβέρνηση επέλεξαν τη γρήγορη απολιγνιτοποίηση και την υποκατάσταση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα με μεγάλο ποσοστό φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο. Μια λύση μειωμένης ενεργειακής ασφάλειας καθώς το φυσικό αέριο είναι καύσιμο – ούτως ή άλλως – σε ανεπάρκεια αλλά και υψηλού κόστους κιλοβατώρας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος αυτό είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του συναλλαγματικό, χωρίς ουσιαστική επιστροφή μέρους του κόστους στην ελληνική αγορά, σε έντονη αντίθεση με το λιγνίτη που συμβάλλει στη τοπική οικονομία.
- Διαβάστε επίσης: Σχέδιο τεσσάρων σημείων για τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας
Αποτέλεσμα της μεγαλύτερης εξάρτησης από το φυσικό αέριο ήταν η χώρα μας να γίνει περισσότερο ευάλωτη στην ενεργειακή κρίση. Μια κρίση που άρχισε ήδη από το 2021 και επιδεινώθηκε με το πόλεμο στην Ουκρανία.
Εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, η κυβέρνηση ήδη έπρεπε να έχει έτοιμες λύσεις ώστε να έχει το χαμηλότερο δυνατόν κόστος καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Λύση σε αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει και η λειτουργία των νέων υπερσύγχρονων θερμοηλεκτρικών σταθμών λιγνίτη, τη στιγμή μάλιστα που η τεχνολογία τους έχει βελτιωθεί εξαιρετικά σε σχέση με τις παλαιότερες μονάδες μας.
- Διαβάστε επίσης: Κομισιόν | Από φθινόπωρο «θερμοστάτης» και στα καλοριφέρ
Αναμφισβήτητα πρόκειται για ώρα ευθύνης και αποφάσεων.
Η Κυβέρνηση οφείλει να αφήσει κατά μέρους τα ανεύθυνα συνθήματα, όπως ότι ο λιγνίτης είναι βαρίδι, είναι ακριβός, είναι ρυπογόνος, ας τελειώνουμε με το λιγνίτη γιατί οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και την ξεπερνούν. Η στάση αυτή, έως σήμερα, έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη του ορυκτού πλούτου και των υπαρχουσών επενδύσεων.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, επιτακτική κρίνεται η ανάγκη για μια μελέτη σκοπιμότητας για το ρόλο του λιγνίτη στην Ελλάδα κατά την ενεργειακή μετάβαση.
Σχολιάστε το άρθρο