ΑΠΟΨΗ

Δύσκολος ενεργειακός χειμώνας μπροστά μας – Επιστροφή στη χρήση του λιγνίτη

Δύσκολος ενεργειακός χειμώνας μπροστά μας - Επιστροφή στη χρήση του λιγνίτη

Το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη ετοιμάζονται για το δύσκολο ενεργειακό χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. Το “χορό” της χρήσης του επιβλαβούς, για το περιβάλλον, λιγνίτη άνοιξε η Γερμανία, ακολούθησε η Ολλανδία και από εχθές ακούγεται πως και η Ελλάδα θα ακολουθήσει αυτό το δρόμο.

Είναι γνωστό ότι στην κυβέρνηση επέλεξαν τη γρήγορη απολιγνιτοποίηση και την υποκατάσταση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα με μεγάλο ποσοστό φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο. Μια λύση μειωμένης ενεργειακής ασφάλειας καθώς το φυσικό αέριο είναι καύσιμο – ούτως ή άλλως – σε ανεπάρκεια αλλά και υψηλού κόστους κιλοβατώρας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος αυτό είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του συναλλαγματικό, χωρίς ουσιαστική επιστροφή μέρους του κόστους στην ελληνική αγορά, σε έντονη αντίθεση με το λιγνίτη που συμβάλλει στη τοπική οικονομία.

Αποτέλεσμα της μεγαλύτερης εξάρτησης από το φυσικό αέριο ήταν η χώρα μας να γίνει περισσότερο ευάλωτη στην ενεργειακή κρίση. Μια κρίση που άρχισε ήδη από το 2021 και επιδεινώθηκε με το πόλεμο στην Ουκρανία.

Εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, η κυβέρνηση ήδη έπρεπε να έχει έτοιμες λύσεις ώστε να έχει το χαμηλότερο δυνατόν κόστος καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Λύση σε αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει και η λειτουργία των νέων υπερσύγχρονων θερμοηλεκτρικών σταθμών λιγνίτη, τη στιγμή μάλιστα που η τεχνολογία τους έχει βελτιωθεί εξαιρετικά σε σχέση με τις παλαιότερες μονάδες μας.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ώρα ευθύνης και αποφάσεων.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αφήσει κατά μέρους τα ανεύθυνα συνθήματα, όπως ότι ο λιγνίτης είναι βαρίδι, είναι ακριβός, είναι ρυπογόνος, ας τελειώνουμε με το λιγνίτη γιατί οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και την ξεπερνούν. Η στάση αυτή, έως σήμερα, έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη του ορυκτού πλούτου και των υπαρχουσών επενδύσεων.  

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, επιτακτική κρίνεται η ανάγκη για μια μελέτη σκοπιμότητας για το ρόλο του λιγνίτη στην Ελλάδα κατά την ενεργειακή μετάβαση.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα