ΑΠΟΨΗ

Θα ξαναζήσουμε γεμάτες πλατείες με τον κόσμο να διαμαρτύρεται γιατί δεν μπορεί να επιβιώσει

Θα ξαναζήσουμε γεμάτες πλατείες με τον κόσμο να διαμαρτύρεται γιατί δεν μπορεί να επιβιώσει

Οι μαγαζάτορες λένε πως ζούμε μια από τις δυσκολότερες εποχές και περιγράφουν με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση στην αγορά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα φίλου που έχει – επί 40 χρόνια – συνοικιακό καφενείο στην Κατερίνη που “με πόνο ψυχής” αναφέρεται στην “κατάντια” που επικρατεί. “Με το ζόρι οι πελάτες μας ξοδεύουν 1,50€ κατά την έξοδό τους” και συνεχίζει: “Τους καταλαβαίνω, οι τιμές στα βασικά αγαθά και στα καύσιμα είναι στα ύψη”.
Είμαι σίγουρος χειρότερη είναι η κατάσταση στις μεγάλες πόλεις όπου ο κόσμος ξοδεύει ένα τεράστιο μέρος του εισοδήματός του σε ψωμί, σιτηρά, λαχανικά και εισιτήρια στα ΜΜΜ.

Ακόμη στην χώρα μας ο κόσμος δεν αντιδρά, είναι όμως κουρασμένος μιας και προέρχεται από τη λαίλαπα των μνημονίων και τις στερήσεις της πανδημίας που δεν φεύγει. Παράλληλα, εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης, παρακολουθεί την κοροϊδία των επιδομάτων.

Σίγουρα ο υψηλός πληθωρισμός φέρνει απαγορευτικές  τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες, ενώ μειώνει την αγοραστική δύναμη.  Παράλληλα ο πόλεμος διογκώνει την ενεργειακή κρίση που προϋπήρχε.

Όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα με την ακρίβεια να στερεί από τους πολίτες και τα παιδιά τους βασικά αγαθά στην προσπάθεια να εξοικονομήσουν χρήματα ώστε να ζεστάνουν, για κάποιες ώρες, το σπιτικό τους.

Γίνεται κατανοητό πως με την πάροδο του χρόνου οι υψηλές τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και των καυσίμων θα οδηγήσουν άμεσα στην απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου.

Έτσι η κοινωνία θα έρθει αντιμέτωπη με την ίδια της την επιβίωση και θα πάψει να είναι ανεκτική σε φαινόμενα διαφθοράς (τοπικής και πανελλαδικής), ξοδέματος του δημόσιου χρήματος σε ημετέρους καθώς και στην παραμικρή περίπτωση αδιαφάνειας.

Με αυτά ως δεδομένα, οι εικόνες των αγανακτισμένων στις πλατείες των μεγάλων πόλεων θα επανέλθουν για θέματα περισσότερο ζωτικής σημασίας, αυτή τη φορά, όπως η θέρμανση και η σίτιση.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα