FOOD & BEVERAGE ΑΠΟΨΗ

Κύπρος | Όμοδος, το απόλυτο κρασοχώρι

Μια επίσκεψη στο “Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη

Κύπρος | Όμοδος, το απόλυτο κρασοχώρι

Ξυνιστέρι, Μαύρο, Μαραθεύτικο, Γιαννούδι και Προμάρα μου ήταν λέξεις άγνωστες μέχρι πρότινος. Πόσο μάλλον να έμπαινα στη διαδικασία να μάθω ότι πρόκειται για γηγενείς ποικιλίες του Κυπριακού Αμπελώνα.

Και στο κρασί μόνο άσχετο δεν μπορείς να με πεις. Δεν είμαι δα και ο master of wine αλλά κάποτε περηφανευόμουν ότι έχω δοκιμάσει και έχω πουλήσει σχεδόν ολόκληρο τον ελληνικό αμπελώνα.

Μην κοιτάς που η ζωή και κάποιες άστοχες επιλογές με πήγαν πίσω. Εδώ είμαι ακόμα!

Μ ’αρέσει το κρασί! Το αναζητώ, το συζητώ, το γράφω, το πουλάω, μα πάνω από όλα το αγαπώ.

Μια αγάπη που ξεκίνησε από την εφηβεία και έφτασε σήμερα να είναι έρωτας για το κρασί εν γένει και ειδικότερα για τις γηγενείς ελληνικές ποικιλίες. Κι αν όλοι με το Ξινόμαυρο ξεκινήσαμε – άντε και με το Μοσχοφίλερο, το Αγιωργίτικο, το Ασύρτικο και τη Μαλαγουζιά – έχω να περηφανεύομαι ότι τον κορυφαίο οινολόγο, τον Άγγελο Ιατρίδη του Κτήματος Άλφα μαζί με τον συνέταιρό του αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη, τους γνώρισα μέσα στις λάσπες του αμπελιού και κάπου εκεί δοκίμασα και αμέσως δούλεψα τα κρασιά τους από τους πρώτους στην Ελλάδα. Τότε που το Κτήμα Άλφα ήταν στα μπετά και όχι το διαμάντι που είναι σήμερα.
Όπως και το γεγονός ότι υπήρξα ο πρώτος που πούλησε στην Πιερία το No1 κρασί όλων των εποχών, το Vinsanto Αργυρού 20ετίας – και την ώρα που κάποιοι έψαχναν να βρουν να πουλήσουν καμιά φιάλη, εγώ πουλούσα παλέτες! Διαφορετική αναφορά θα κάνω στα Chateau Carras του ’93 που αναζητούσα μια εποχή μανιωδώς και τα πουλούσα τη δεκαετία του 2000. Και πόσα ακόμα…

Με τα χρόνια, η σχέση μου με το κρασί δεν είναι απλά εμπορική, έχω αισθητήριο και οδηγούμαι στο να δοκιμάζω νέες ποικιλίες! Τελευταία γηγενείς και δη ελληνικές!

Αυτό το αισθητήριο με οδήγησε στην Άρτεμις Τουλάκη Οινολόγο MSc, PhD c. ζητώντας αρχικά μια συνέντευξη. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, μου είπε ότι θα βρίσκεται στην Κύπρο λόγω της συνεργασίας που έχει με το «Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη».

Η Κύπρος είναι αγαπημένη από τα μαθητικά χρόνια, τότε που ο πατέρας υπηρέτησε την Πατρίδα εκεί ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Άλλωστε όποτε σου δίνεται η ευκαιρία να επισκεφτείς μέρη αγαπημένα το κάνεις χωρίς δεύτερη σκέψη!

Μαζί με τον Γιώργο Καραλή της FnB brokers, που έχει κυρίως στο portfolio της κρασιά γηγενών ελληνικών ποικιλιών, βρεθήκαμε για μια μέρα στην Κύπρο για να επισκεφτούμε το Οινοποιείο του κυρίου Βασιλειάδη στο Όμοδος της επαρχίας Λεμεσού.

Το Όμοδος είναι σήμερα ένα από τα πλέον δημοφιλή ορεινά χωριά της Κύπρου. Ο οικισμός είναι σήμερα χτισμένος γύρω από το αρχικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού που αποτελεί και το κυριότερο αξιοθέατο της περιοχής.

Μάλιστα, οι πρώτες αναφορές στο χωριό γίνονται από την περίοδο της Φραγκοκρατίας.

Σε μικρή απόσταση από το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού Ομόδους, βρίσκεται ο Ληνός (πατητήρι σταφυλιών) ο οποίος κατά την παλαιά εποχή χρησιμοποιείτο για το στύψιμο σταφυλιών και την παραγωγή κρασιού. Στο εσωτερικό του θα δει κανείς όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί κάτοικοι για το στύψιμο του σταφυλιού. Σήμερα, ο Μεσαιωνικός Ληνός Ομόδους έχει κηρυχθεί σε Αρχαίο Μνημείο και αποτελεί ιδιοκτησία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Με μια λέξη, αν κάποιος θέλει να περιγράψει το Όμοδος, θα το έλεγε κρασοχώρι. Κι αν ήθελε και δεύτερη λέξη να χρησιμοποιήσει θα ήταν το “απόλυτο”. Όμοδος της Κύπρου λοιπόν, το απόλυτο κρασοχώρι.

Πριν πάμε στα του Κτήματος Βασιλειάδη, μου άρεσε η ιστορία που μου αφηγήθηκαν για το πως ο Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης ασχολήθηκε με την οινοποιία. Σας αναφέρω αρχικά ότι ο Χριστόδουλος Βασιλειάδης είναι δικηγόρος και με την επιστροφή του από τις σπουδές στην Αθήνα προχώρησε στη σύσταση της δικηγορικής εταιρείας “Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & ΣΙΑ ΔΕΠΕ”. Σύμφωνα με την ιστορία που μου είπαν, ο πατέρας του Χριστόδουλου, Γεώργιος Βασιλειάδης αμπελουργός και οινοπαραγωγός της περιοχής, κάποια ημέρα κι ενώ πήγαινε στα αμπέλια του, κάτω από τον καυτό κυπριακό ήλιο, ένιωσε μια αδιαθεσία με αποτέλεσμα να χαθεί και να τον μεταφέρουν στο δικηγορικό γραφείο του γιου του στη Λευκωσία. Εκείνη την ημέρα, ο Χριστόδουλος το “πήρε πάνω του” και υποσχέθηκε στον πατέρα του ότι θα αναλάβει αυτός τη συντήρηση των αμπελώνων και ο πατέρας του απλά θα επιβλέπει την όλη διαδικασία.

Κι έτσι και έγινε! Μάλιστα ο λόγος του Χριστόδουλου στον πατέρα συνεχίστηκε και μετά τον θάνατό του όταν ο Χριστόδουλος Βασιλειάδης ίδρυσε το οινοποιείο Οίνου Γη-Κτήμα Βασιλειάδη το 2017. Δεν ξέρω αν η ιστορία που μου είπαν είναι πέρα για πέρα αληθινή, είμαι όμως σίγουρος πως μόνο με μεράκι και αγάπη για τον τόπο σου και τους γονείς σου μπορείς να κάνεις ένα τόσο όμορφο οινοποιείο που δεν έχει σε τίποτα, μα τίποτα, να ζηλέψει από τα ελληνικά, ευρωπαϊκά σύγχρονα οινοποιεία.
Το μόνο που θα προσθέσω είναι το γεγονός ότι το οινοποιείο είναι πλήρως επισκέψιμο και παρέχονται υπηρεσίες ξενάγησης και γευσιγνωσίας. Παράλληλα λειτουργεί πρατήριο οίνου, αλλά και παραδοσιακών προϊόντων, καθώς και ένα εξαιρετικό εστιατόριο με θέα το χωριό και τις ψηλές βουνοκορφές του Τροόδους. Με ακοίμητο φρουρό την κορφή του Ολύμπου, μέσα από τους καταπράσινους αμπελώνες του κτήματος.

Αποκλειστικός στόχος του οινοποιείου είναι από τα 1.400 και πλέον στρέμματα που σήμερα καλλιεργούνται να παράγονται σταφύλια που με το “magic touch” και τη φιλοσοφία της ελλαδίτισσας  οινολόγου Άρτεμις Τουλάκη θα παραχθούν εξαιρετικά κρασιά.

Η Τουλάκη μιλάει με θαυμασμό για τον Κυπριακό αμπελώνα και για τις προοπτικές του. Χαρακτηρίζει αυτό που γίνεται σήμερα στην Κύπρο ως τη “νέα Σαντορίνη” και ετοιμάζεται να δημιουργήσει και να καινοτομήσει. Δεν χρειάζεται να γράψω άλλα για την Άρτεμις, που νιώθω σαν την ξέρω πολλά χρόνια μιας και οι απόψεις μας για το κρασί συμπίπτουν σε πολλά σημεία. Έχουμε πολλά να πούμε στη συνέντευξη που θα μας παραχωρήσει στο olympusmera.gr.

Άλλωστε αυτό που γίνεται με το “Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη” στην Κύπρο και τα δημιουργήματα της Άρτεμις άρχισε ήδη  να παίρνει διεθνείς διαστάσεις. Τα 20 μετάλλια που κοσμούν τους οίνους του κτήματος (9 χρυσά στη Γαλλία στο Gilbert & Gaillard και άλλα 11 νέα μετάλλια στο Decanter World Wine Awards 2022 & Concours Mondial de Bruxelles 2022) αποτελούν απόδειξη της καλπάζουσας πορείας του κτήματος που έχει πολλά να δώσει και κάποια να διορθώσει ώστε να γράψει χρυσές σελίδες στην ιστορία του κυπριακού και κατ’ επέκταση του ελληνικού αμπελώνα.
Διότι η Κύπρος ούτε μακριά είναι, ούτε ξένη προς εμάς τους Ελλαδίτες. Η γη της είναι ποτισμένη και με αίμα ελλαδιτών φαντάρων & αξιωματικών που το ’74 έδωσαν τα πάντα για να σταματήσουν τον Αττίλα ΙΙ αφήνοντας πίσω βωμούς και εστίες. Η Κύπρος είναι Ελλάδα και βαθιά ριζωμένα μέσα στην ψυχή μας τα μεγάλα “ΟΧΙ” του κυπριακού λαού και ο καθημερινός αγώνας των Κυπρίων για προκοπή και λευτεριά.

Αν δοκιμάσεις τους οίνους του κτήματος, το “νέα Σαντορίνη” της Τουλάκη παίρνει σάρκα και οστά σε κάθε γουλιά! Αν την “προκαλέσεις” και λίγο θα αρχίσει να σου “ανατινάζει” το νου με τα μεγάλα που ετοιμάζει, σε λευκά και ερυθρά, με βάση τις ποικιλίες Ξυνιστέρι και Μαραθεύτικο. Δεν κάνει όμως να γράψω παραπάνω για το μέλλον, μόνο να σχολιάσω ότι έχω ακόμα στο στόμα μου το σπινθήρισμα των λεπτών και άκρως eclectique φυσαλίδων στον ουρανίσκο μου, τα αρώματα εσπεριδοειδών στη μύτη μου και την εκλεκτή επίγευση μελιού της Commandaria, με το σωστά λίγο αλκοόλ, στο λαιμό μου!

Όλα τα κρασιά του κτήματος έχουν φοβερές δυνατότητες. 18 διαφορετικές ετικέτες υπάρχουν στην κυπριακή αγορά σήμερα συμπεριλαμβανομένων του παραδοσιακού αποστάγματος της Κύπρου Ζιβανία και της φυσικώς γλυκιάς Κουμανταρίας.

Για εμένα δύο από τις ετικέτες που ξεχωρίζουν είναι το λευκό premium Xinisteri  και το ερυθρό Οίκαδε που στα Αρχαία Ελληνικά “προς την Πατρίδα”, από την ποικιλία Γιαννούδι, με συνάρπασαν!

Άφησα για το τέλος την εμβληματική Κουμανταρία! Ως επιδόρπιος φυσικώς γλυκύς οίνος που είναι… Με τα αποξηραμένα φρούτα, μέλι και μπαχαρικά αλλά και το χαμηλότερο, σε σχέση με άλλες κουμανταρίες, αλκοόλ να σε ταξιδεύουν!

Στη νοτιοανατολική οροσειρά του Τροόδους εντοπίζονται τα δεκατέσσερα Κουμανταροχώρια της Κύπρου. Στους ξεχωριστούς αμπελώνες τους οι καρποί των γηγενών ποικιλιών Μαύρο και Ξυνιστέρι, λιασμένοι στον λαμπρό κυπριακό ήλιο, δημιουργούν την περίφημη Κουμανδαρία Οίνου Γη-Κτήμα Βασιλειάδη.

Το μπουκάλι από μόνο του σε προδιαθέτει! Για την επιλογή – και μόνο – της μπουκάλας, που λένε οι κύπριοι,  αξίζουν συγχαρητήρια στο κτήμα. Πραγματικά το κρασί με τη θρυλική διαδρομή, αλλά και την επωνυμία του ως το κρασί με την παλαιότερη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης στον κόσμο βρήκε το “σπίτι” που του πρέπει! Φαντάζομαι πολλά κτήματα στην Ελλάδα το ζηλεύουν…

Έφυγα από το Όμορος ενθουσιασμένος από τη φιλοξενία και τις προοπτικές του Κτήματος Βασιλειάδη. Καθώς το αεροπλάνο ανέβαινε ψηλότερα κοίταξα από το παράθυρο ανατολικά. Εκεί όπου η καρδιά χτυπάει ακόμα δυνατά! Στα κατεχόμενα του νου και της ψυχής μου!

Θα ξαναρθώ! Σύντομα…

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας