ΑΠΟΨΗ

Ποιες οι πρωτοβουλίες των τουριστικών δήμων της Πιερίας για την προσέλκυση τουριστών κρουαζιέρας από τη Θεσσαλονίκη;

Ποιες οι πρωτοβουλίες των τουριστικών δήμων της Πιερίας για την προσέλκυση των τουριστών κρουαζιέρας από τη Θεσσαλονίκη;

Μέχρι τα τέλη του 2021 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είχαν επιβεβαιωθεί 49 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, ενώ στην αρχή του 2022 προστέθηκαν άλλες 6, αγγίζοντας τις 55, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της πόλης. Τις τελευταίες ημέρες προγραμματίστηκαν άλλες 7 αφίξεις, εκτινάσσοντας τες σε 62.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, που ανανεώνονται συνεχώς, στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται, το επόμενο διάστημα, 17 κρουαζιερόπλοια. 

Οι επισκέπτες κρουαζιέρας

Σε κάθε λιμάνι η επίσκεψη διαρκεί συνήθως κάποιες ώρες και κάποιες φορές, ανάλογα με το πρόγραμμα, μπορεί να διαρκέσει και λίγες μέρες. Οι επισκέπτες διαμένουν μέσα στο πλοίο κι αυτή είναι η κυριότερη διαφορά τους σε σχέση με τους υπόλοιπους τουρίστες που μένουν σε ξενοδοχεία της περιοχής. Ένα κρουαζιερόπλοιο είναι στην ουσία ένα κινητό πολυτελέστατο ξενοδοχείο. Στα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια οι επιβάτες απολαμβάνουν τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες με εκείνες των πελατών ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων.

Οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων μπορεί τις περισσότερες φορές να είναι «ημερήσιοι» επισκέπτες και να μην διανυκτερεύουν στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό τμήμα της τουριστικής αγοράς. Ο λόγος είναι ότι ξοδεύουν χρήμα στις επισκέψεις τους και δημιουργούν έσοδα στις κατά τόπους επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με μελέτες, μια τουριστική περιοχή μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από τον τουρισμό της κρουαζιέρας απ’ ότι με την υπόλοιπη τουριστική κίνηση. Οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων βγαίνουν έξω από το πλοίο κάνοντας την βόλτα τους στην πόλη που έχουν επισκεφτεί και απολαμβάνουν  τον καφέ και το φαγητό τους σε εστιατόρια και καφετέριες της περιοχής. Παράλληλα μέσα στο τουριστικό “πακέτο” περιλαμβάνονται εξορμήσεις σε όμορες περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον.

Η ευκαιρία για την Πιερία

Ο Όλυμπος, το μυθικό βουνό των αρχαίων Ελλήνων, δεσπόζει στον ορίζοντα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα το οδικό δίκτυο “φέρνει” την περιοχή μας σε μια χρονική απόσταση λίγων ωρών.

Παράλληλα, οι “συντάκτες” του πακέτου εξορμήσεων μιας κρουαζιέρας προσπαθούν να παρουσιάσουν – όσο το δυνατόν – περισσότερες επιλογές εξορμήσεων για τους πελάτες τους.

Φαντάζομαι ότι με τα τμήματα σχεδιασμού εξορμήσεων των εταιρειών κρουαζιέρας έχουν ήδη έρθει σε επαφή οι τουριστικοί δήμοι της Πιερίας και έχουν προτείνει διάφορες εναλλακτικές στους συντάκτες.

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένω να μάθω τις ενέργειες που έχουν κάνει καθώς και τις προτάσεις τους.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας  

Πρόσφατα άρθρα