Το κείμενο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της μεγάλης πατριώτισσας και δημοσιογράφου Ζέζας Ζήκου που πριν λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή

Με τους φετινούς εορτασμούς συμπληρώνονται 201 χρόνια από την Επανάσταση των Ελλήνων το 1821. Την πιο λαμπρή στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας.
Με την περυσινή επέτειο των δύο εκατονταετιών μας δόθηκε η ευκαιρία να γιορτάσουμε και να θυμηθούμε πολλά. Δυστυχώς όμως η ευκαιρία χάθηκε ανάμεσα στην πανδημία και τις ανούσιες φιέστες της γνωστής επιτροπής.
Παρά την εμμονή ορισμένων ακαδημαϊκών και μεγάλου μέρους της τωρινής πολιτικής ελίτ να χαρακτηρίζουν την Επανάσταση του 1821 ως “φιλελεύθερη” κάτι τέτοιο δεν ισχύει και δεν μπορεί να ισχύει. Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε εθνικοαπελευθερωτική με βαθιά πίστη των πρωταγωνιστών στην Ορθοδοξία.
“Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία”, με αυτούς τους στίχους ο Σαμιώτης λόγιος Γεώργιος Κλεάνθης, κατέγραψε με στίχους τα ιδανικά των Αγωνιστών του ’21.
Το φρόνημα και η πίστη των Αγωνιστών του ‘21 υπάρχει μέσα στον λόγο και στις πράξεις τους. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έβαλε τον Σταυρό στην πρώτη σημαία που πρόχειρα κατασκεύασε, το δικό του Σίχνο λευτεριάς. Χαρακτηριστικά ο ίδιος είπε, μετά την απελευθέρωση, στους μαθητές του πρώτου Γυμνασίου της Αθήνας: “Όταν πήραμε τα όπλα, πρώτα είπαμε υπέρ Πίστεως και ύστερα υπέρ Πατρίδος”.
“Η Ελληνική Επανάσταση είναι η πιο πνευματική επανάσταση που έγινε στον κόσμο. Είναι αγιασμένη”, επισημαίνει ο Φώτης Κόντογλου. Και συνεχίζει: “Στην Πόλη κρεμάστηκε ο Πατριάρχης Γρηγόριος, ανοίγοντας πρώτος το μαρτυρολόγιο της Επανάστασης. Ο Αθανάσιος Διάκος πολέμησε σαν νέος Λεωνίδας και σουβλίστηκε για την πίστη του. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Ησαίας Σαλώνων, ο Ρωγών Ιωσήφ, ο Παπαφλέσσας… και άλλοι πολλοί πολεμήσανε για την αγιασμένη πατρίδα τους. Στην Τριπολιτσά κλειστήκανε στη φυλακή κατά την Επανάσταση οι δεσποτάδες του Μοριά και οι περισσότεροι πεθάνανε με αβάσταχτα μαρτύρια. Το ίδιο και στην Πόλη, φυλακωθήκανε και κρεμαστήκανε πολλοί δεσποτάδες”.
Οι πρωτεργάτες του 1821, ήταν Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Είχαν συνείδηση της διαχρονικής συνέχειας του Ελληνισμού. Το ομολογούν απερίφραστα οι ίδιοι. Το λόγο τους ακούμε και σήμερα να αντηχεί. “Γι’ αυτά πολεμήσαμε”, έλεγε ο Μακρυγιάννης, δείχνοντας σπασμένες αρχαίες κολώνες. Και ο πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδος, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ήθελε τα ελληνόπουλα να λαμβάνουν παιδεία ελληνορθόδοξη με κείμενα Χριστιανικά και Αρχαία Ελληνικά.
Κι όπως έγραψε – πέρυσι τέτοιες ημέρες – η αγαπημένη μου Ζέζα Ζήκου που πριν λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή: “Η εθνεγερσία του ‘21 έχει ιστορία δύο αιώνων. Είναι η τελευταία φάση μιας πορείας πλέον των 2.500 χρόνων. Ηταν πρωτίστως μια πατριωτική εξέγερση εναντίον των Οθωμανών και μια ακραία ανυπακοή προς την τότε ισχύουσα ευρωπαϊκή τάξη. Ταυτόχρονα, όμως, ήταν μια ανατροπή εκ βάθρων του τρόπου διά του οποίου το έθνος των Ελλήνων δεν επιβίωσε απλώς, αλλά διεδραμάτισε ρόλο σημαντικότατο στο πλαίσιο πολυεθνών και πολυπολιτισμικών αυτοκρατοριών, επί αιώνες.”.
Το κείμενο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της
Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας
Σχολιάστε το άρθρο