ΑΠΟΨΗ

Κύριε Καστανίδη να σας θυμίσω ποιοι έλεγαν «Λεφτά υπάρχουν» και η «Ελλάδα είναι Τιτανικός» το 2009

Η αποκατάσταση της όποιας ιστορικής αλήθειας αργεί, ειδικά αν βασίζεσαι στο ψέμα…

Του Γιάννη Παπαζαχαρία

Στο δίπτυχο της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας για την χρεοκοπία του 2009 και στο στήσιμο μιας νέας ιδεολογικής πλατφόρμας ώστε να γίνει η «δημοκρατική παράταξη» ξανά μεγάλη θα βασιστεί ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, βουλευτής Θεσσαλονίκης, Χάρης Καστανίδης.

Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας θα βασιστεί, σύμφωνα με αυτά που ο βουλευτής επικαλέστηκε εχθές στην Κατερίνη, σε μία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δεν είναι ευρέως γνωστή, είναι όμως δεδομένη, σύμφωνα με τον ίδιο – και αποκαλύπτει με τα «πλέον μελανά χρώματα» πως η κυβέρνηση της Δεξιάς το 2009 πτώχευσε τη χώρα, όπως και το 1893 όπου και πάλι τη χώρα τη χρεοκόπησε ο «φαύλος δεξιός», κατά τα λεγόμενά του, Θεόδωρος Δηλιγιάννης.

Ο υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, που εναγωνίως νοιάζεται για την ιστορική αλήθεια, καλό θα ήταν να ανατρέξει στα όλα όσα συνέβησαν επί ημερών του ΠΑΣΟΚ και επί των επί δικών του θητειών ως βουλευτής. Να θυμηθεί το «Λεφτά υπάρχουν» του ΓΑΠ – εν μέσω της μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009 – και τις δηλώσεις του περιφερόμενου σε όλο τον κόσμο υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου που διέσυρε τη χώρα μας με δηλώσεις του τύπου η «Ελλάδα είναι Τιτανικός».

Ο κ. Καστανίδης, καλό είναι να ψάχνει την ιστορική αλήθεια.
Αρκεί να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι στο αντι-δεξιό του μένος που έχει ρίζες στο 19ο αιώνα. Ειδικά αν θέλει να κάνει «άνοιγμα» προς την κοινωνία και να μην αγορεύει μεταξύ γνωστών και φίλων από το παρελθόν.

Ας πάμε όμως να δούμε το τι πραγματικά συνέβη και ποιος χρεοκόπησε τη χώρα, αλλά και πως δημιουργήθηκε το χρέος της.

Ποιος δημιούργησε το χρέος

Όταν το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία το 1981, παρέλαβε μια οικονομία με δημόσιο χρέος 32.8% του ΑΕΠ! 

Όταν παρέδωσε την εξουσία το 1989, το έλλειμμα  έφτασε στο 14.3% και το δημόσιο χρέος στον 61.5%. Δηλαδή, μέσα σε μια οκταετία οι Κυβερνήσεις Παπανδρέου διπλασίασαν το δημόσιο χρέος της χώρας!

Η αλήθεια είναι ακόμα χειρότερη, γιατί  στα επόμενα χρόνια κατέπεσαν εγγυήσεις του Δημοσίου που είχαν δοθεί για ΟΤΑ και ΔΕΚΟ και το χρέος  έφτασε στο 100% του ΑΕΠ. Λίγοι, θα θυμούνται την Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα που δεν μπορούσε να βρει χρήματα για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου.

Κατηγορείται ο Καραμανλής ότι πρόσθεσε χρέος 100 δις  την περίοδο 2004 – 2009.  Αποφεύγουν, όμως, να  εξηγήσουν πως προέκυψε το χρέος αυτό. 

Να ποια είναι η αλήθεια:

 Την περίοδο  2004 – 2009 πληρώσαμε:

-62 δισ ευρώ για τόκους προηγουμένων δανείων!

– 10 δισ, τα  οποία   δεν είχαν εγγραφεί   στους Προϋπολογισμούς από το 1996 έως το 2004!

-15 δις σε προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων.

-6  δισ. ευρώ για τα  νοσοκομεία. Η  Ε.Ε., μάλιστα,  απαίτησε νομοθετική ρύθμιση το 2004 για να νομιμοποιηθούν οι ισολογισμοί  των νοσοκομείων και να πληρωθούν αυτά τα 6 δισεκατομμύρια

Σύνολο 93 δις . Αυτό το χρέος είναι δημιούργημα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ!

Όμως, η κυβέρνηση Σημίτη δεν φόρτωσε μόνο το δημόσιο  με χρέος, φρόντισε να προεισπράξει και  μελλοντικά έσοδα του δημοσίου αποστερώντας έτσι έσοδα από τις επόμενες κυβερνήσεις!.

Να μερικά παραδείγματα.

-Με το άρθρο 14 του νόμου 2801 του 2000,   προεισέπραξε έσοδα του ελληνικού δημοσίου 4.000.000.000 ευρώ.

-Στις 13 Δεκεμβρίου 2001 εκχώρησε στην εταιρεία «ΑΙΟΛΟΣ» , 355.000.000 ευρώ και τα εισέπραξε τότε για το 2004 έως 2019!

-Το 2000 προείσπραξε έσοδα των κρατικών λαχείων, 650.000.000 ευρώ

-Προείσπραξε επίσης μελλοντικά έσοδα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, 2.000.000.000 ευρώ.

 Συνολικά, προείσπραξε  μελλοντικά έσοδα πάνω από 7 δις!

«Πλαστά στοιχεία»

Κούρασε το ότι στέλναμε «παραποιημένα στοιχεία» στους …αθώους εταίρους μας. Δηλαδή, εμείς οι …γάτοι καταφέρναμε να ….κοροϊδεύουμε ξένες τράπεζες, οίκους αξιολόγησης, διεθνείς επενδυτές, χρηματιστήρια, παγκόσμιο τύπο, ευρωπαϊκές αρχές και όργανα; Γλεντούσαμε σε βάρος αυτού του πολύπλοκου παγκοσμιοποιημένου συστήματος; Έλεος! Όλοι ήξεραν!

Στις 14-9- 2009 ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. κ. Αλμούνια, δημοσίως, επεσήμανε ότι όλοι γνώριζαν την κατάσταση και ότι η νέα κυβέρνηση, θα έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος και του χρέους και να τα παρουσιάσει στην Ε. Ε. μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Κάποιοι, σκοπίμως, δεν θέλουν να καταλάβουν την διαφορά μεταξύ πρόβλεψης-εκτίμησης και τελικού αποτελέσματος. Πράγματι, η κυβέρνηση Καραμανλή εκτιμούσε ότι το έλλειμμα του 2009, με την υλοποίηση των μέτρων περιορισμού του, που είχαν εξαγγελθεί τον Ιούνιο του ιδίου έτους, συν εκείνα που ανακοίνωσε ο Καραμανλής στην ομιλία του στη ΔΕΘ, θα μπορούσαν να το περιορίσουν στο 6%. Εκτίμηση ήταν! (Αλήθεια θυμάται κανείς τι …κουρνιαχτός είχε σηκωθεί, τι έγραφαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τι έλεγαν τα δελτία των καναλιών, μετά την ομιλία Καραμανλή στη ΔΕΘ;)

Μήπως ήταν μόνον η ελληνική κυβέρνηση που έκανε αισιόδοξη εκτίμηση; Όχι βέβαια!

Ας δούμε, ενδεικτικά, μερικά παραδείγματα:

Στις αρχές του 2009, η Ολλανδική κυβέρνηση προέβλεπε πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ, τελικά είχε έλλειμμα 5,4%.

Η Πορτογαλία εκτιμούσε έλλειμμα 3,9% το οποίο διαμορφώθηκε στο 9,3%!

Ακόμα και στη Μ. Βρετανία το έλλειμμα από 8,2% ανέβηκε σε διψήφιο νούμερο και έφτασε στο σε 11,4%!

Κατηγόρησε κανένας τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών για «πλαστά και παραποιημένα στοιχεία»;

Οκτώβριος του 2009

Αφού τα ξεκαθαρίσαμε αυτά, ας περάσουμε στα γεγονότα.

Πρώτον: Όταν αναφερόμαστε στο έλλειμμα του 2009 να ξεκαθαρίσουμε ότι η ευθύνη μέχρι και τον Σεπτέμβριο βαρύνει την Κυβέρνηση Καραμανλή, ενώ για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η ευθύνη ανήκει στον κ. Παπανδρέου.

Τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, του 2009 το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είχε επιτόκιο 4.5% και η αξιολόγηση της οικονομίας μας ήταν Α.

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009 (παραμονή των εκλογών), το επιτόκιο δανεισμού μας ήταν μόλις 1,29% υψηλότερο (spread 129) από το αντίστοιχο γερμανικό!

Δηλαδή, αυτοί οι αετοί των αγορών, όταν μας δάνειζαν, με αυτό το επιτόκιο, δεν ήξεραν για το έλλειμμα και περίμεναν να ενημερωθούν από τον κ. Παπακωνσταντίνου;

Οι αγορές σε δανείζουν αφού αξιολογούν πρώτα τις προοπτικές της οικονομίας.

Πράγματι στις 20 Οκτωβρίου ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε στο ECOFIN ότι το έλλειμμα για το 2009 θα εκτιναχθεί στο 12,7% του ΑΕΠ

Δυό μέρες αργότερα ο Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα από Α στο Α-.

Με πρόβλεψη ελλείμματος 12,7%, επισημαίνω!

Ο «μοιραίος» προϋπολογισμός του 2010

Στις 20 Νοεμβρίου κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2010.

Θέλετε να ξέρετε τι περιείχε ο προϋπολογισμός αυτός; Δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στα δημοσιεύματα της εποχής.

«Η Κυβέρνηση σε εφαρμογή των προεκλογικών της δεσμεύσεων» ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, αυξήσεις, στα όρια του πληθωρισμού, σε χαμηλούς μισθούς και συντάξεις και επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 1 δις!

Σε μια οικονομία με πρόβλεψη ελλείμματος 12.7% του ΑΕΠ η κυβέρνηση ανακοίνωσε παροχές!

Ακολούθησε μια ομοβροντία υποβαθμίσεων.

Στις 8 Δεκεμβρίου ο Fitch υποβάθμισε για δεύτερη φορά την ελληνική οικονομία στο επίπεδο ΒΒΒ+, στις 16 Δεκεμβρίου Standard and Poor’s έκρινε το πρόγραμμα της κυβέρνησης ανεπαρκές. Ακολούθησε τρίτη υποβάθμιση στις 23 Δεκεμβρίου από τον οίκο Moody’s.

Εν τω μεταξύ ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σ’ ένα ανεκδιήγητο «bankrupsy tour» ανά την υφήλιο, χαρακτήριζε την Ελλάδα διεφθαρμένη χώρα, ενώ έμεινε στην ιστορία και η δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου περί …τιτανικού!

Το καταστροφικό τελευταίο τρίμηνο του 2009

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να επιδεινώσει την κατάσταση της οικονομίας. Θέλετε μερικά παραδείγματα;

Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου το τελευταίο τρίμηνο του 2009:

-έδωσε την πρώτη δόση από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 500 εκατ. ευρώ!

-αύξησε τις δαπάνες για εξοπλιστικά 700 εκατ. ευρώ.

-μετέθεσε για το 2010 την είσπραξη του ΕΤΑΚ, από το οποίο είχαν προϋπολογιστεί έσοδα 600 εκατ ευρώ.

-κατάργησε τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους (τις οποίες επανέφερε μετά από ένα χρόνο), την επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια και τα σκάφη αναψυχής με προύπολογισμένα έσοδα 2,2 δισ. ευρώ.

-προχώρησε σε επιστροφές φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τις πάγωσε από τον Ιανουάριο.

-τις τελευταίες ημέρες του έτους, πλήρωσε 1,2 δισ. ευρώ για χρέη νοσοκομείων, χωρίς να κάνει την αναγκαία διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές για να περιορίσει την οφειλή.

-λόγω της χαλάρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού το τελευταίο τρίμηνο υπήρξε υστέρηση εσόδων της τάξεως των 2 δις ευρώ!

Επαναλαμβάνω, όλα αυτά γίνονται με εκτίμηση ελλείμματος 12.7% του ΑΕΠ!

Και, όμως, παρά τις παροχές, παρά τις υποτιμήσεις, παρά τη διαπόμπευση της χώρας, στις 21 Ιανουαρίου 2010 το spread του 10ετους ομολόγου ήταν λίγο πάνω από τις 300 μονάδες!

Μη πείτε ότι και πάλι δεν ήξεραν; Είχαμε γίνει βούκινο!

Η αμέριμνη κυβέρνηση των «ξεκούραστων» υπουργών, που ανέβαιναν δυο-δυο τα σκαλιά του Μαξίμου με τα σακίδια στην πλάτη, απολάμβανε την εξουσία, ενώ τα πράγματα συνέχιζαν να…. «βαίνουν καλώς εναντίον μας», κατά το ομότιτλο βιβλίο του Σκαμπαρδώνη.

Too little, too late…

Στις 3 Μαρτίου, 2010, ο ελληνικός λαός, που λίγους μήνες πρίν, είχε δώσει την τελευταία μεγάλη μονοκομματική πλειοψηφία στον Γ. Παπανδρέου επειδή πίστεψε ότι «λεφτά υπάρχουν», άκουγε εμβρόντητος τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει περικοπές ύψους 4.8 δις, ήτοι:

– Περικοπή του 14ου και του 13ου μισθού στο δημόσιο τομέα κατά 30%

– 12% περικοπή των πάσης φύσεως επιδομάτων δημοσίου

– Αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες

– Πάγωμα» όλων των συντάξεων

– Αύξηση 9 λεπτά στην βενζίνη και 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης.

– Απαλλαγή στον ειδικό φόρο πετρελαίου που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ

– Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά

– Περικοπή 5% στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

«Για το καλό μας», όπως λέει ο Μηλιώκας.

Ομως, ήταν ήδη πολύ-πολύ αργά. Οι αγορές μυρίστηκαν αίμα, η ελληνική κυβέρνηση ήταν εκτός τόπου και χρόνου, έτσι τα επιτόκια πήραν την ανηφόρα και τον Απρίλιο του 2010 ξεπέρασαν τις 1000 μονάδες.

Μετά ήρθαν οι ….σφήκες και από το ειδυλλιακό Καστελόριζο μάθαμε για τα μνημόνια…..

Μετά απο λίγες ημέρες μας ήρθε και η τρόϊκα.

(Με τη βοήθεια του οικονομολόγου Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη)

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας