ΑΠΟΨΗ

Αναστασιάδης | Ο Καποδίστριας πρέπει να είναι το πρότυπο όποιου θέλει ν’ ασχοληθεί με τα κοινά

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
Γεννήθηκε το 1776 και δολοφονήθηκε σαν σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου 1831.
Υπόδειγμα πολιτικού, ο οποίος εισήλθε στην δημόσια ζωή πάμπλουτος και εξήλθε πάμπτωχος.


Ικανότατος, καθώς συγκρότησε και οργάνωσε το νεοελληνικό κράτος, εκ του μηδενός. Σε λιγότερο από 3 χρόνια, ίδρυσε την Σχολή Ευελπίδων, ενώ μετέτρεψε τις ομάδες ατάκτων ενόπλων σε τακτικό στρατό. Έκοψε εθνικό νόμισμα, ίδρυσε την ταχυδρομική υπηρεσία, έκτισε το ορφανοτροφείο στην Αίγινα, ίδρυσε την Γεωργική σχολή Τίρυνθος, έχτισε παντού σχολεία, βιβλιοθήκες, δημιούργησε Ελληνικό και Γαλλικό τυπογραφείο, ίδρυσε ναυπηγεία στο Ναύπλιο και στον Πόρο, κατασκεύασε δρόμους, εισήγαγε πρώτος στην Ελλάδα την καλλιέργεια της πατάτας, δημιούργησε τράπεζα (Χρηματιστική Τράπεζα) στην οποία πρώτος κατέθεσε μέρος της περιουσίας του.
Όπως όλοι οι μεγάλοι Έλληνες, είχε και αυτός την τύχη της μοίρας που ακολουθεί τους ήρωες αυτού του τόπου (φυλακή, εξορία, δολοφονία). Με συνοδεία ενός και μόνο σωματοφύλακα, ο οποίος μάλιστα ήταν και μονόχειρας, ο Κρητικός Κοκόνης, δολοφονήθηκε από «Έλληνες» τους Μαυρομιχάληδες.
Ο μέγιστος αυτός κυβερνήτης, πρέπει να είναι το πρότυπο κάθε ανθρώπου που ασχολείται ή θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά. Διαβάζοντας κανείς το έργο του, θα πρέπει να αισθάνεται τουλάχιστον ντροπή, όταν σκέφτεται να πει ότι «δεν πρόλαβα σε 2 χρόνια..ή θα γίνει σε βάθος τετραετίας..»
Θωμάς Αναστασιάδης

Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης
ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ
thomas@anastasiadi.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας