ΑΠΟΨΗ ΒΙΒΛΙΟ

Άνθρωπος 4.0 | Μηχανές-δούλοι και στο κέντρο ο Άνθρωπος!

Της Ελίνας Διαμαντοπούλου

Δεν έχω διαβάσει ακόμη το βιβλίο αλλά τα όσα ειπώθηκαν κατά τη χθεσινή παρουσίασή του, τόσο από τους ομιλητές της βραδιάς όσο και από τον ίδιο τον συγγραφέα καλλιέργησαν μέσα μου μια… βιασύνη να το ξεκινήσω σήμερα κιόλας. 

Ο λόγος για το βιβλίο με τίτλο “Άνθρωπος 4.0” του Δημήτρη Λακασά, CEO της Olympia Electronics, που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία, μεταξύ πολλών άλλων, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταύρου Καλαφάτη. 

Αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν το “σύνδρομο του άγριου θηρίου”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λακάσας ο οποίος, όπως και όλοι οι άνθρωποι, βρέθηκε εγκλωβισμένος εξαιτίας της πανδημίας. Αιτία ωστόσο ήταν κατά την ταπεινή μου άποψη η ανάγκη να ειπωθεί η αλήθεια που διέπει κάθε μορφή δραστηριότητας σε τούτο τον πλανήτη: Ότι κυρίαρχος σε όλα θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος. 

Με αφορμή το βιβλίο ειπώθηκαν πολλές αλήθειες, κάποιες σκληρές που συνοδεύουν την τεχνολογική επανάσταση αλλά και προβληματισμοί που αφορούν τις προκλήσεις του μέλλοντος. Άλλωστε γιατί αγωνιούμε όλοι, αν όχι για το μέλλον των παιδιών μας; 

Κι όμως, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λακασάς, παρά το γεγονός ότι η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι εδώ, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στο τώρα αλλά και στο μέλλον, στην Ελλάδα φέτος μόλις το 3,8% των εισακτέων στα ελληνικά πανεπιστήμια σχετίζεται με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. 

Θεωρώ μάλιστα ότι αυτή ήταν μία από τις βασικές πληροφορίες της βραδιάς. Το πόσο ασύνδετη είναι ακόμη στην Ελλάδα η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Για ποια καταπολέμηση της ανεργίας μιλάμε λοιπόν όταν δεν τροφοδοτούμε την αγορά εργασίας με τα επαγγέλματα που έχουμε ανάγκη; 

Ακούστηκαν και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα από όλους όσους μίλησαν και κυρίως από τον συγγραφέα ο οποίος μοιράστηκε την εμπειρία του από τον τρόπο που στη δική του εταιρεία, την OLYMPIA ELECTRONICS, επιλέγουν προσωπικό:  

“We hire people and we built skills” δηλαδή “προσλαμβάνουμε ανθρώπους και χτίζουμε τις ικανότητες “ είπε συγκεκριμένα τονίζοντας την ανθρωποκεντρική διάσταση στο χώρο της εργασίας.  

Για το βιβλίο ο συγγραφέας ανέφερε: 

Ο “Άνθρωπος 4.0” έχει ως στόχο αφενός μεν να μην δώσει ένα φοβικό σύνδρομο στον απλό πολίτη για την τεχνολογία αλλά αφετέρου να δώσει το μήνυμα σε όλους μας ότι στη βάση αυτή είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Και η ελπίδα είναι, οι ιστορικοί του μέλλοντος να μετονομάσουν την 4η Βιομηχανική Επανάσταση ως την 1η Ανθρωποκεντρική Επανάσταση. Αυτό θα είναι μια μεγάλη επιτυχία για την ανθρωπότητα. Αυτό θα συμβεί μόνο αν επικρατήσει στον άνθρωπο ο Προμηθέας και όχι ο Επιμηθέας” (Σ.σ: δίπολο που ορίζεται μέσα στο βιβλίο)

Επιπλέον, όπως τόνισε, η επόμενη πανδημία θα είναι “ψηφιακή”, λέγοντας συγκεκριμένα ότι στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης δεν αρκεί να ελέγχεις τη γνώση και το κεφάλαιο. “Για να είσαι μπροστά θα πρέπει να ελέγχεις τα data. Μπροστά θα είναι αυτός που θα κάνει σοφή διαχείριση των data” υποστήριξε.

Κρίσιμη θα είναι, είπε ακόμη ο συγγραφέας, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης κάνοντας λόγο για μια “ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης”.

Όσο για τη θέση της μηχανής στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση ο κ. Λακασάς ήταν σαφής: Η μηχανή θα πρέπει να έχει τη θέση που είχε ο δούλος στην αθηναϊκή δημοκρατία! 

Για το βιβλίο, εκτός από τον συγγραφέα, μίλησαν:

-Μαρίκα Λάμπρου, Σύμβουλος Eπιχειρήσεων, Συγγραφέας (διαδικτυακά)
-Νικόλαος Παπαϊωάννου, Καθηγητής, Πρύτανης Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/κης

Παναγιώτης Κετικίδης, Καθηγητής-Αντιπρόεδρος Ερευνας & Καινοτομίας City College, University of York Campus

Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος, ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων

Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Alumil ΑΕ

Δημήτριος Μπουραντάς, Καθηγητής, Πρύτανης, New York College (διαδικτυακά)

-ο επιστημονικός επιμελητής του βιβλίου Δημήτριος Γούλιας, Οικονομικός Αναλυτής, ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων

Την εκδήλωση συντόνισε η Αλεξάνδρα Γούτα, δημοσιογράφος ΑΠΕ

Σημ: Ο “Άνθρωπος 4.0” κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.  To βιβλίο έγραψε ο CEO της Olympia Electronics κ. Δημήτρης Λακασάς  και επιμελήθηκε ο Οικονομικός Αναλυτής του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Γούλιας.

About the author

Ελίνα Διαμαντόπουλου

Η Ελίνα Διαμαντοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη.
Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε αθλητική εφημερίδα της συμπρωτεύουσας. Θα συνεχίσει θα εργάζεται σε αθλητικά έντυπα, αθλητικά ραδιόφωνα και γραφεία Τύπου στη Θεσσαλονίκη για περίπου μία δεκαετία.
Το 2008 επιστρέφει στην Κατερίνη όπου δημιουργεί την οικογένειά της και συνεχίζει να εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τοπικό Τύπο και την τηλεόραση. Σήμερα εργάζεται ως ανταποκρίτρια της TV100 στην Πιερία, ενώ παρουσιαζει την εκπομπή “Καθημερινά” που προβάλλεται Δευτέρα με Παρασκευή στις 16:00, στη DION τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας
Αγαπημένα της θέματα όσα αφορούν τον πολιτισμό, όχι μόνο γιατί σχετίζονται με τις σπουδές της αλλά κυρίως γιατί θεωρεί ότι στα θέματα του πολιτισμού “κρύβονται” οι σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής μας αλλά και γιατί κάθε θέμα, όπως η ίδια λέει, έχει με έναν διαφορετικό τρόπο και μία πολιτισμική διάσταση. Οι ανησυχίες της αυτές γύρω από τα θέματα του πολιτισμού την οδήγησαν σε πιο εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα σχετικά με τη διοίκηση των πολιτισμικών μονάδων....
Είναι παντρεμένη με το Χάρη και είναι μητέρα της Όλγας και του Γιώργου.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας