ΑΠΟΨΗ

Ο Όλυμπος “φάρος φωτεινός” για όλους τους ελεύθερους ανθρώπους

108 χρόνια από την κατάκτηση του μυθικού βουνού

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την κατάκτηση του υψηλότερου βουνού, την «θεοποίηση» τριών ανθρώπων και την ανάγκη όλων μας να κατακτούμε κορυφές.

Ήταν 2 Αυγούστου του 1913, μερικούς μήνες αφότου ο Ελληνικός Στρατός είχε απελευθερώσει την Μακεδονία, όταν Κάκαλος, Μπουασονά και Μπο-Μποβί πατούσαν εκεί που ανθρώπινο πόδι δεν είχε ξαναπατήσει, εκεί που οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν τοποθετήσει τους Ολύμπιους Θεούς «ζώνοντας» με μύθους και δοξασίες μια γεωγραφική περιοχή που κινούνταν – και ακόμα κινείται για πολλούς – στα όρια του μυθικού.

Ο απάτητος Όλυμπος, ο Όλυμπος της Ελεύθερης Ελλάδας και της Μακεδονίας είχε κατακτηθεί.

Ας θυμηθούμε το χρονικό:

Ο Όλυμπος "φάρος φωτεινός" για τους όλους τους ελεύθερους ανθρώπους

Η ιστορική κατάκτηση της κορυφής του Μύτικα δεν θα ήταν δυνατή αν ο Χρήστος Κάκαλος δεν συμμετείχε στην αποστολή.

Όντας κυνηγός γνώριζε πολύ καλά το βουνό και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι βάδιζε ξυπόλυτος στα δύσβατα μονοπάτια του Ολύμπου.

Οι δύο Ελβετοί αν και ήταν έμπειροι αναρριχητές δυσκολεύονταν να προχωρήσουν λόγω του βαρύ φωτογραφικού εξοπλισμού που κουβαλούσαν μαζί τους.

Μάλιστα, η κατάκτηση της κορυφής του Μύτικα κινδύνευσε να ήταν μια ακόμη αποτυχημένη απόπειρα και να μην γίνει από την συγκεκριμένη ομάδα.

Ο λόγος; Στη πορεία προς την κορυφή η αποστολή συνάντησε έντονη νέφωση, με  αποτέλεσμα η κορυφή του Ολύμπου να είχε «κρυφτεί» στα σύννεφα.

Τα χαράματα της 2ας Αυγούστου, έφτασαν εν μέσω πυκνής ομίχλης σε μία κορυφή, την οποία θεώρησαν ως την πιο ψηλή του Ολύμπου.

 Οι Ελβετοί πίστεψαν ότι είχαν φτάσει στην κορυφή, και ήταν έτοιμοι να γιορτάσουν την επιτυχία τους.

Χαρούμενοι, μάλιστα, έβαλαν τις κάρτες τους σε ένα μπουκάλι και το έθαψαν στο έδαφος και «βάφτισαν» το σημείο ως «κορυφή της νίκης».

Όταν όμως διαλύθηκαν τα σύννεφα, είδαν μπροστά τους την πανύψηλη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα.

Όταν κατάλαβαν το λάθος τους, ο Μπουασονά και ο Μποντ-Μποβί προβληματίστηκαν για το τι θα έκαναν.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο Κάκαλος και τους ρώτησε αν ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αναρρίχηση.

Αυτοί αφού το σκέφθηκαν απάντησαν καταφατικά.

Η αναρρίχηση συνεχίστηκε με τον Κάκαλο να τους οδηγεί από ένα επικίνδυνο μονοπάτι προς τον Μύτικα.

Στις 10:25 το πρωί της 2ας Αυγούστουσαν σήμερα, οι τρεις ορειβάτες, χάρη στην επιμονή του Χρήστου Κάκκαλου, κατάφεραν αυτό που κανείς δεν είχε πετύχει μέχρι τότε:

Να κατακτήσουν την κορυφή του βουνού των Θεών, στα 2.918 μέτρα, την ψηλότερη κορυφή, του Ολύμπου, τον Μύτικα.

Αργότερα ο Μπουασονά  έγραψε ότι στην επιθυμία του, για την κατάκτηση του Ολύμπου, τον ενέπνευσε ο μύθος του Προμηθέα, που έκλεψε τη φωτιά από την κατοικία των Θεών του Όλυμπου, για να τη δώσει στους ανθρώπους.

108 χρόνια οφείλαμε να κάνουμε πολλά, τουλάχιστον να εκμεταλλευτούμε το γεγονός. Σήμερα η ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου θα έπρεπε να αποτελεί σημείο συνάντησης όλων των ελεύθερων ανθρώπων και η παρολύμπια περιοχή να δουλεύει με βάση το μύθο της κατάκτησης.

Δυστυχώς ελάχιστα έχουν γίνει. Σε μια Ελλάδα που καθημερινά βυθίζεται στο βούρκο της πολιτικής παράνοιας, ο Όλυμπος και η κατάκτησή του ας αποτελέσουν το εφαλτήριο για την αναγέννηση της πατρίδας και φάρος φωτεινός για όλους τους ελεύθερους ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας