ΑΠΟΨΗ

Αν δεν ήταν ο Γκάλης δε θα θαυμάζαμε σήμερα τον Γιάννη

Με αφορμή τα 64α γενέθλια του Νίκου Γκάλη

64 Ιούληδες βαραίνουν τις πλάτες του μέγιστου Έλληνα καλαθοσφαιριστή όλων των εποχών.

Στις 23 Ιουλίου του 1957, στην 330 West 30th Street του Chelsea της Νέας Υόρκης, , σε ένα μαιευτήριο-νοσοκομείο που κατεδαφίστηκε το 1977 και δεν υπάρχει πια, γεννήθηκε το στερνοπούλι του Γιώργου Γεωργαλή και της Στέλλας Αργυριάδη, ο δικός μας αιώνιος και άφθαρτος, ο δικός μας Θεός που υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει, ο Νίκος Γκάλης.

Παιδί μεταναστών που άφησαν πίσω βιος και οικογένειες και πήραν το δρόμο της ξενιτιάς, για μια καλύτερη ζωή, μακριά από τη φρίκη του πολέμου και τις κακουχίες στη Ρόδο, από όπου καταγόταν ο Γιώργος Γεωργαλής και το μαγικό Κουρού Τσεσμέ στο Βόσπορο από όπου καταγόταν η Στέλλα Αργυριάδη.

Όταν το 1979 ο αείμνηστος Γιώργος Τσιλιγκαρίδης, ως έφορος στο μπάσκετ του Άρη Θεσσαλονίκης, περνούσε τον Ατλαντικό για να πείσει τον Νίκο Γκάλη και τους γονείς του να έρθει ο Νικ στη Θεσσαλονίκη, η κυρά Στέλλα ήταν άρρωστη στο κρεβάτι. Ο Γιώργος Τσιλιγκαρίδης, με μια εικόνα της Παναγιάς στα χέρια, υποσχέθηκε στην κυρα-Στέλλα ότι θα προσέχει τον Νικ σαν δικό του παιδί. Έτσι η κυρά-Στέλλα πείσθηκε και έδωσε τη συγκατάθεσή της για το ταξίδι του γιου της στη Θεσσαλονίκη.

Που να ‘ξεραν, ο αείμνηστος Τσιλιγκαρίδης και η κυρα-Στέλλα, πως εκείνη την ώρα έδιναν τη συγκατάθεσή τους για να γραφτεί η σύγχρονη ελληνική αθλητική ιστορία…

Τα κατορθώματα του Νίκου Γκάλη με τον Άρη Θεσσαλονίκης και την Εθνική Ελλάδας τον έβαλαν μέσα σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια κι ο Νίκος υπήρξε παιδί του κάθε Έλληνα. Οι επικές διαστάσεις των κατορθωμάτων του έβγαλαν γενιές και γενιές καλαθοσφαιριστών. Αναβάθμισαν το άθλημα, έφεραν δόξα και χαρά στην Πατρίδα, ο Γκάλης έγινε Θεός επί γης και πολλά παιδιά, το είπε και αυτό ο Γκάλης το ’87, παράτησαν τον «κακό δρόμο» και γέμιζαν τα γήπεδα. Έτσι χτίστηκαν και άλλα γήπεδα και στο όνομα του Γκάλη έπαιξαν μπάσκετ πολλοί.

Ο Γκάλης έγινε μύθος, τα νέα παιδιά που ήρθαν στην Πατρίδα μάθαιναν κάτω από τις μπασκέτες  την ιστορία και τα κατορθώματα του Θεού. Πολλά από αυτά σώθηκαν από τα ναρκωτικά, άλλα πήραν το δρόμο της επιστήμης, άλλα απλά συνέχισαν μια αξιοπρεπή ζωή. Σε όλους όμως φούντωσε μέσα στα στήθια η περηφάνια και η αγάπη για την Χώρα μας. Διότι η ιστορία δεν είναι τίποτα άλλο από στιγμές που γράφτηκαν για τα κατορθώματα ανθρώπων που κράτησαν ψηλά το Έθνος και το φρόνημα. Κι αυτά τα δυο ο Γκάλης τα έκανε με το παραπάνω. Μόνο που αντί για βιβλίο, κάποια παιδιά, τα έμαθαν μέσα στα γήπεδα και στις αλάνες. Κι αυτήν η ιστορία, των απλών ανθρώπων, δεν ξεχνιέται ποτέ.

Κάπου στα Σεπόλια, με αυτές τις ιστορίες και με αυτόν τον τρόπο, μεγάλωσε και ο Γιάννης Αντετοκούμπο.  Παιδί μεταναστών από τη Νιγηρία που οι γονείς του έκαναν κάθε θυσία ώστε ο Γιάννης να αξιοποιήσει το ταλέντο που του δόθηκε απλόχερα από το Θεό και τη φύση. Αυτές τις μέρες ο Γιάννης έφτασε στην κορυφή του κόσμου, έγινε ο κορυφαίος καλαθοσφαιριστής του κόσμου. Το αναγνώρισε κι ο Γκάλης αυτό. Σαν πατρικό χάδι και σαν σφραγίδα τον «έχρισε» διάδοχό του.

Διάδοχο στο μύθο, διάδοχο στην αγάπη για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την Ελλάδα.

Χρόνια Πολλά Νίκο Γκάλη, από καρδιάς, σε ευχαριστούμε για όλα!

I .Z. Παπαζαχαρίας

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας