ΑΠΟΨΗ

Ο Όλυμπος είναι μύθος και όχι (ακόμη) τουριστικός προορισμός

Ο Όλυμπος είναι μύθος και όχι (ακόμη) τουριστικός προορισμός

Από μικρό παιδί ακούω για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε ο Όλυμπος και οι ακτές του να τοποθετηθούν στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Στις μέρες μας –  λόγω της πανδημίας κατά κύριο λόγο – γίνονται οργανωμένες προσπάθειες για την προσέλκυση τουριστών από την εσωτερική αγορά.

Η αλήθεια είναι πως τα πλεονεκτήματα της περιοχής είναι πολλά. Η πρόσβαση στην Πιερία σχετικά εύκολη και η ιστορία μας μπορεί να «σταθεί όρθια και να σε κοιτάξει στα μάτια».

Σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχει κι ένας μύθος γύρω από τον οποίο «στήνονται» τουριστικά προϊόντα. Κι όπου δεν υπάρχει, οι άνθρωποι δημιουργούν μύθους ώστε να «στήσουν» το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Για κάποιον που έχει μελετήσει ελάχιστα τη μυθολογία, τα έπη του Ομήρου και την τοπική ιστορία μπορεί να αντιληφθεί ότι οι απαρχές του σύγχρονου κόσμου εδράζουν στην ευρύτερη περιοχή μας. Το παραπάνω το γράφω χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής.

Το πρόβλημα με εμάς, τους «μακάριους κατοικούντες» την περιοχή, είναι ότι ακόμα δεν μπορέσαμε να συνδέσουμε στο μυαλό του πιθανού επισκέπτη το μύθο και την ιστορία με την γεωγραφική περιοχή μας. Με άλλα λόγια, ο μύθος μας ξέφυγε και εμείς τρέχουμε και ποτέ δεν φτάνουμε. Γιατί δεν φτάνουμε; Γιατί δεν είμαστε έτοιμοι.
Μου έλεγε κάποτε η συμπαθέστατη Αθηνά Κρικέλη, με τα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ της για την περιοχή μας, ότι στην Αμερική δεν μπορούν να συνδέσουν στο μυαλό τους πως ο Όλυμπος δεν είναι μυθολογία και είναι πραγματικότητα.

Θα ήθελα λίγο να το εξηγήσω παραπάνω: Όταν λες σε κάποιον στο εξωτερικό είμαι από την Αθήνα του έρχονται αυτομάτως στο μυαλό η πρωτεύουσα, η Ακρόπολη, τα μουσεία κ.α. Όταν λες σε κάποιον είμαι από τον Όλυμπο, πρέπει να επεξεργαστεί πρώτα την πληροφορία και να σκεφτεί ότι πιθανά ο Όλυμπος είναι πραγματικός και μετά τα όποια υπόλοιπα. Αυτό που έγραψα και προηγουμένως, ο μύθος ξέφυγε και η πραγματικότητα τρέχει και δεν φτάνει. Ο μύθος ήταν πάντα εδώ, όπως και η περιοχή μας, σύνδεση αυτών των δύο χρειάζεται. Πρώτα στο δικό μας μυαλό και μετά στου εκάστοτε επισκέπτη.


Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω πως στόχος του άρθρου δεν είναι να μηδενίσει τις προσπάθειες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια και δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους «καρπούς». Άξιοι όσοι ασχολήθηκαν και προσπάθησαν.

Έχω στη διάθεσή μου διάφορα δημοσιεύματα για την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή του Ολύμπου από τις αρχές του 20ου αιώνα ακόμη. Όλα κινούνται στο ίδιο μοτίβο. Ο μυθικός Όλυμπος και τα γνωστά.
Κι έστω ότι οι επισκέπτες έρχονται εδώ. Τι βλέπουν; Έναν εντυπωσιακό ορεινό όγκο, όπως άπειρους σε όλον τον κόσμο, σχεδόν ανύπαρκτες υποδομές και… αυτά.
«Μα βλέπουν το βουνό», θα πει κάποιος. Κι εκεί είναι το λάθος. Το θέμα δεν είναι να δουν τον ορεινό όγκο, το θέμα είναι να γνωρίσουν και να έρθουν σε επαφή με όλα αυτά που έκαναν τον τόπο μυθικό.

Πολλά μπορούν να γίνουν. Υπάρχουν παγκοσμίως εταιρείες ανάδειξης τουριστικών προορισμών που κάνουν αυτή τη δουλειά. Εκεί πρέπει να απευθυνθούμε, αφού πρώτα λύσουμε τα δικά μας και αποδεσμεύσουμε πλήρως την αυτοδιοίκηση – πολιτική με την ανάδειξη του προορισμού.

Μια ανεξάρτητη αρχή , ας πούμε που θα στηρίζεται οικονομικά και από την Αυτοδιοίκηση, ή ακόμα και ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.) θα μπορούσε να αποτελέσει το όχημα προς την κατεύθυνση αυτή.

Με πρώτο βήμα την κοινή οπτική ταυτότητα και με στόχο τη σύνδεση του μύθου με τη γεωγραφική μας περιοχή. Για να γίνει σωστό τουριστικό προϊόν, να τοποθετηθεί στο παγκόσμιο τουριστικό ράφι και εντέλει οι επισκέπτες να ενδιαφερθούν για αυτό.

I. Z. Παπαζαχαρίας

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας