ΑΠΟΨΗ

Έωλη η Συμφωνία των Πρεσπών ελέω… Καραμανλή

Έωλη η Συμφωνία των Πρεσπών ελέω… Καραμανλή

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόταν συνεχείς προσπάθειες ώστε να «περάσουν» από τη Βουλή των Ελλήνων τα λεγόμενα μνημόνια που αφορούν τη Συμφωνία των Πρεσπών..

Ουσιαστικά επρόκειτο για τις εφαρμοστικές διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών που η ψήφισή τους θα αποτελούσε και την πλήρη εφαρμογή της.

Από τη σημερινή Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκαν διάφοροι ως υπερασπιστές της συμφωνίας που υπογράφηκε από τους Τσίπρα-Κοτζιά τονίζοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. είναι αδιάσπαστη και θα ψηφίσει τα «μνημόνια» με τα Σκόπια, όποτε και εάν αυτά έρθουν προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων.
Κάτι τέτοιο προφανώς και δεν είναι αληθές. Όπως αληθές δεν είναι και το επιχείρημα Μπακογιάννη για σύνθετη ονομασία – egra omnes – στο Βουκουρέστι, το 2008, συμπεριλαμβανομένου του όρου «Μακεδονία».
Και αυτό καλό θα ήταν να εξηγηθεί: Στο Βουκουρέστι μπορεί, λόγω διπλωματικών ελιγμών, να «έπεσαν στο τραπέζι» διάφορα ονόματα, αποκλειστικά και μόνο για να δείξουν προς τα έξω την πλήρη αδιαλλαξία Γκρουέφσκι που ήθελε, για το κρατίδιό του, το όνομα «Μακεδονία» και μόνο. Η αδιαλλαξία του Γκρουέφσκι έδωσε την ευκαιρία για το μεγάλο ΒΕΤΟ της Ελλάδας στο Βουκουρέστι που αποτελεί και το πλέον ηχηρό «ΟΧΙ» των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια, μαζί με το «ΟΧΙ» του τελευταίου πατριώτη ηγέτη της Κύπρου, αειμνήστου, Τάσσου Παπαδόπουλου στο σχέδιο Ανάν.

Ο Σαββόπουλος τραγουδά «σαν σκιές γυρνούν λόγια και εικόνες…»
Κάπως έτσι – ή μάλλον ακριβώς έτσι – έρχονται λόγια και εικόνες στο μυαλό για τους χειρισμούς στα εθνικά μας θέματα.
Κοινός «παρανομαστής» στο «εθνικά σωστό» ο Κώστας Καραμανλής. Απόγονος οικογένειας Μακεδονομάχων, από τις περήφανες Σέρρες και την ηρωική Πρώτη Σερρών, εκεί που το σπίτι του Εθνάρχη στέκει όρθιο για να μας θυμίζει – μεταξύ πολλών άλλων – και το δάκρυ του για τη μία και μόνο Ελληνική Μακεδονία.

Τα ερωτήματα που βασανιστικά περιμένουν απαντήσεις, βγαλμένες μέσα από τα μεγάλα «ΟΧΙ» του πρόσφατου παρελθόντος, είναι τα παρακάτω:  

Θα μπορούσε ποτέ ο πρόεδρος Κώστας Καραμανλής να εγκρίνει, με την ψήφο του, τη Συμφωνία των Πρεσπών; Σαφέστατα όχι.

Θα μπορούσε να «ρίξει» μια εκλεγμένη από το λαό κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Σαφέστατα όχι.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση, από πλευράς Κυριάκου, του γνωστού δείπνου, πριν ή μετά από αυτό δεν έχει καμία σημασία, ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε στον Κυριάκο το σαφές. Δεν υπήρχε – και δεν θα υπάρξει περίπτωση – ο πρόεδρος να επικυρώσει με την ψήφο του τη Συμφωνία των Πρεσπών και να παραδώσει το όνομα Μακεδονία – και όσα άλλα προβλέπονται – στο διπλανό κρατίδιο.

Έδωσε όμως στον Κυριάκο να καταλάβει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φέρει προς κύρωση τα λεγόμενα μνημόνια με τα Σκόπια. Υπάρχουν άλλωστε πάνω από 140 λόγοι αθέτησης της συμφωνίας από τους γείτονες.  

Διότι είναι άλλο πράγμα να λες πως εγώ δεν θα ψηφίσω και να προσπαθείς να πείσεις το συνομιλητή σου. Και άλλο πράγμα εγώ δεν θα ψηφίσω κι ας πέσει η κυβέρνηση. Ο νοών νοείτω…

Η βαθιά παραταξιακή συνείδηση και η συνεχής ανιδιοτελής στήριξη του εκάστοτε αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας από τον Καραμανλή είναι δεδομένη.

Η παρέμβασή του στο θέμα των μνημονίων με τα Σκόπια δείχνει ότι ο Καραμανλής είναι εδώ, έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα και στην παράταξη. Αποτελεί δε σήμερα τον μοναδικό πολιτικό που με άνεση και σύνεση μπορεί να ξεκαθαρίσει καταστάσεις που μοιάζουν δυσεπίλυτες. Μακριά από μικροπολιτικές και με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα