ΑΠΟΨΗ

Νίκος Δένδιας νέτα-σκέτα

Νίκος Δένδιας νέτα-σκέτα

Επιτέλους!

Ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερίκων Νίκος Δένδιας απάντησε όπως έπρεπε στις προκλήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Mevlüt Çavuşoğlu κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους στην Άγκυρα.

Διότι – και αυτό είναι κάτι που πρέπει να επισημανθεί εμφατικά – ο Νίκος Δένδιας απάντησε στις προκλήσεις του Τουρκου ΥΠΕΞ και στις αναφορές του περί “τουρκικής μειονότητας” στη δυτική Θράκη.

Η εν γένει εμφάνιση Δένδια στην Άγκυρα έρχεται μετά την “ηχηρή” παρέμβαση Καραμανλή και την ξεκάθαρη απάντησή του προς το σύστημα Σημίτη όπου ο πρώην Πρωθυπουργός αφού απάντησε (προς το σύστημα Σημίτη), έθεσε ως μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Ξεκάθαρες θέσεις που δεν έχουν να κάνουν με ανούσιες γενικότητες περί θαλασσίων ζωνών.

Οι καραμανλικές πολιτικές καταβολές του Νίκου Δένδια είναι γνωστές τοις πάσι. Δε νομίζω πως τίθεται θέμα αμφισβήτησης επ’ αυτών. Όπως δεν τίθεται θέμα και το σε ποια γραμμή εξωτερικής πολιτικής ανήκει.

Διότι δύο είναι οι γραμμές εξωτερικής πολιτικής που έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα για τα ελληνοτουρκικά. Δύο γραμμές με «διαφορετικές αντιλήψεις» όπως απαντά ο Κώστας Καραμανλής και συμφωνεί ο Κώστας Σημίτης.
Η μία γραμμή είναι αυτή των Σημίτη-ΕΛΙΑΜΕΠ και λοιπών ενδοτικών που διαπραγματεύονται ακόμη και την εθνική κυριαρχία.
Η άλλη γραμμή είναι η γραμμή Καραμανλή-Μολυβιάτη που εκφράζεται ρητά στην τελευταία δήλωση-απάντηση Καραμανλή: «Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο».

Ουσιαστικά εχθές ο Νίκος Δένδιας ανέτρεψε την γραμμή Σημίτη που κάποιοι θέλουν να επιβάλουν στην Ελλάδα.

Τα είπε νέτα-σκέτα χωρίς ξύλινη διπλωματική γλώσσα.
Είπε ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά, αυτή της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας, ξέκοψε οποιαδήποτε συζήτηση για εθνική μειονότητα στην Θράκη, για αποστρατιωτικοποίηση νησιών, για λύσεις το Κυπριακό, πέραν του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μίλησε για παραβατικές συμπεριφορές και χαρακτήρισε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης παράνομο και καταδικαστέο και τέλος ξεκαθάρισε πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να υπόκειται στο δίκαιο της θάλασσας, το οποίο η Τουρκία θα αναγκαστεί να το δεχτεί, εάν θέλει να έχει ευρωπαϊκή πορεία.

Και αυτό που πρέπει να βάλουν κάποιοι καλά στο μυαλό τους είναι ότι δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών ενώπιον ομολόγου του, είναι οι επίσημες θέσεις της Ελλάδας.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας