ΑΠΟΨΗ

Έφη Μπάσδρα | 26 Φεβρουαρίου 2021

Έφη Μπάσδρα | 26 Φεβρουαρίου 2021
Έφη Μπάσδρα

Συμπληρώνεται σήμερα ένας ολόκληρος χρόνος από την ανίχνευση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοιού στη χώρα μας, της πανδημίας που έμελλε να αλλάξει συνήθειες και συμπεριφορές ίσως για πάντα. Στο ενδιάμεσο η χώρα πέρασε από δύο κύματα πανδημίας, ένα πρώτο εντελώς ήπιο και ένα δεύτερο σφοδρό. Σήμερα το τρίτo κύμα βρίσκεται εν εξελίξει. Από την έναρξη της επιδημίας η χώρα μας σήμερα μετράει 186.469 συνολικά κρούσματα και 6.410 συνολικά θανάτους.

Σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 113,5 εκ κρούσματα και σημειώθηκαν 2,5 εκ απώλειες. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ένα δείκτη θνητότητας για τη νόσο Covid-19 γύρω στο 2,19% ποσοστό δεκαπλάσιο αυτού της γρίππης. Ασφαλέστερα δεδομένα θα προκύψουν στο τέλος της πανδημίας όποτε θέλει προκύψει, ελπίζουμε σχετικά σύντομα.  Στο ενδιάμεσο παρουσιάστηκαν τρείς παραλλαγές του ιού, η βρετανική, της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας που άλλαξαν τα δεδομένα όσον αφορά την μεταδοτικότητα του και τις άλλες συμπεριφορές του.

Με την έναρξη της πανδημίας υπήρξαν και τα πρώτα μέσα αντιμετωπισης της που ουσιαστικά επικεντρώθηκαν στην ιχνηλάτηση των φορέων, την απομόνωση, την εφαρμογή μέσων απολύμανσης (καθαρισμός χεριών κλπ) και τη θεραπεία.

Για την ιχνηλάτηση χρησιμοποιηθηκαν τεστ μοριακού προσδιορισμου (ποσοτική RT-PCR) με υψηλότατη ευαισθησία και ειδικότητα (ανω του 95%) και αργότερα εμφανίστηκαν τα γρήγορα τεστ (rapid) με χαμηλή όμως ευαισθησία, λίγο πάνω του 50%, που συνεχίζουν παρόλα αυτά να παρέχουν σημαντική πληροφόριση για την ποσότητα του ιικού φορτίου στον πληθυσμό.

Η θεραπεία πέρασε από πολλά στάδια και προτάθηκαν πολλά φάρμακα. Ένας άγνωστος ιός με δείκτη θνητότητας δεκαπλάσιο της γρίππης ήταν φυσιολογικό να χτυπήσει συναγερμό στην ιατρική κοινότητα. Αναφέροντας τις πιο κύριες θεραπείες, από την ξεχασμένη πια χλωροκίνη, την αζιθρομυκίνη, την ιντερφερόνη, και άλλα πολλά περάσαμε στο αντιικό ρεμδεσιβίρη, στην δεξαμεθαζόνη, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί πλάσμα απο ιαθέντες ασθενείς και μονοκλωνικά αντισώματα,. Τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών μέχρι σήμερα παρέχουν πληροφορίες που δείχνουν περιορισμούς και ειδικές συνθήκες για τη χρήση τους.

Με την ταυτοποίηση του ιού ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο και δεδομένα που δώθηκαν από την Κίνα ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες δημιουργίας εμβολίων. Το breakthrough ήρθε από την εταιρεία Pfizer που σε συνεργασία με την εταιρεία BioNTech προχώρησαν στην παρασκευή, του πρώτου mRNA εμβολίου δύο δόσεων κόβοντας πρώτες το νήμα, παίρνοντας έγκριση και διαθέτοντας εκατοντάδες εκατομύρια δόσεις εμβολίων στον κόσμο. Ακολούθησαν η εταιρεία Moderna ομοίως με mRNA εμβολιο δύο δόσεων και η εταιρεία Astra-Zeneca με εμβόλιο τύπου ιικού φορέα επίσης δύο δόσεων (με ενδιάμεσο δηλ όχημα αδενοιό). Σήμερα 84 εμβόλια διάφορων τύπων και εταιρειών βρίσκονται στο στάδιο παρασκευης και έγκρισης αποδεικνύοντας την ταχύτατη απάντηση της επιστήμης αλλά και των διεθνών οργανισμών δεδομένου ότι παλαιότερα ο χρόνος παρασκευής ως και τη διάθεση ενός εμβολίου έφτανε την πενταετία και φορές την ξεπερνούσε. Σήμερα παγκοσμιως έχουν εμβολιαστεί περίπου 222 εκ., 28.5 εκ απο αυτούς στην ΕΕ, και 66.5 εκ. στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί, παρά τα γενικότερα προβλήματα παροχής εμβολίων όπως αυτά προέκυψαν από τις δύσκολες συμφωνίες της ΕΕ, τρέχουν πολύ δυνατά και σήμερα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 840.864 δόσεις συνολικά (ποσοστό πληθυσμού 8.4% περιπου), εκ των οποίων 540.039 μονές (5.4%) και 300.825 (3%) διπλές δόσεις. Τα παγκόσμια δεδομένα καταγράφουν σημαντικά χαμηλό ποσοστό αντιδράσεων που περιορίζονται σε ήπια συμβάματα και εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό σοβαρών περιστατικών συσχετιζόμενων με τα εμβόλια. Πολύ πρόσφατες έγκυρες μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και μια δόση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech μπορεί να είναι προστατευτική στο 85 % των ανθρώπων μεταξύ 15 και 28 ημέρων μετά την πρώτη δόση. Δεδομένα για την διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια μένει να μελετηθούν.Οι εισαγωγές και οι νοσηλείες φαίνεται οτι περιορίζονται σημαντικά από δεδομένα χωρών με μεγάλο ποσοστό εμβολιασμων όπως το Ισραήλ.

Οι γνώσεις μας όσον αφορά την ανοσία που αφήνει ο ιός στους νοσήσαντες είναι περιορισμένες, δεδομένα από την Ισλανδία δείχνουν εξάμηνη+ ανοσία ενώ απαιτούνται αποτελέσματα από εκτενέστερες έρευνες που τρέχουν αυτή τη στιγμή.

Τι μας επιφυλλάσει το μέλλον

Ο Dr. Fauci σε πρόσφατη συνέντευξη δηλώνει αισιόδοξος για την παρασκευή αντιικής θεραπείας μέχρι το τέλος του 2021. Στο μεταξύ: – ο μαζικός εμβολιασμός,

– η γονιδιωματική επιτήρηση (παρακολούθηση δηλ. του ιου για μεταλλάξεις, ευτυχώς λόγω μεγέθους δεν μεταλλάσεται συχνά),

– η ανίχνευση του ιού με τη χρήση εξαιρετικά φτηνών τεστ περίπου στο 1 δολλάριο,

– η «εξοντωτική» ιχνηλάτηση των επαφών κρουσμάτων,

– η επιλεκτική απομόνωση των κρουσμάτων με παραδείγματα όπως αυτό της Ν. Ζηλανδίας (παρά τα όρια εφαρμογής του), και

– η χρήση μασκών (σήμερα προτείνονται διπλές μάσκες εξειδικευμενου τύπου) είναι σημαντικά όπλα στην αντιμετώπιση του ιού μέχρι την εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας.

Ο ιός ενδεχομένως να γίνει ενδημικός με χαμηλή παθογονικότητα οπως δείχνουν και τα νέα δεδομένα και τα αποτελέσματα εκτεταμένων ερευνών θα δείξουν αν χρειαστούμε και αναμνηστικές δόσεις.

Στα αισιόδοξα μηνύματα ανήκουν τα νέα εμβόλια που ήδη συζητούνται απέναντι σε μία ευρεία γκάμα κορονοιών που θα αντιμετωπίσουν πιθανές μελλοντικές επιδημίες. Ήδη ανάλογα τέτοια εμβόλια, για πολλαπλά στελέχη της γρίππης, πανγριππικά θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε,  έχουν κατατεθεί προς έγκριση από εταιρείες.

Στην ανασκόπηση αυτή παρατέθηκαν περιληπτικά μόνο ιατρικά δεδομένα και δεν αναφέρθηκαν επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχολογική σφαίρα και στο οικονομικό επίπεδο. Εχουμε να μάθουμε πάρα πολλά ακόμη και έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος της πανδημίας. Σίγουρα ο κόσμος θα έχει αλλάξει κατά πολύ και ίσως αριθμούμε τα χρόνια πριν και μετα τον κορονοιό. Στο τέλος της πανδημίας θα έχουμε μάθει πολλά για την υγειονομική και κοινωνικο-οικονομική αντιμετώπιση της.    

Σήμερα όμως ένα χρόνο μετά έχουμε κάθε λόγο να αρχίσουμε και πάλι να αισιοδοξούμε. Καλή δύναμη σε όλους!!

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα