ΑΠΟΨΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ

Ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Κ. Ζιαζιάς για την Επανάσταση του Ολύμπου

Αποκελιστικά στο olympusmera.gr

Ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Κ. Ζιαζιάς για την Επανάσταση του Ολύμπου

Είναι αυτοαποδεικτο γεγονός ότι η ιστορική μοίρα του Ελληνισμού ειναι τραγική και συγχρόνως ηρωική ,καθώς δεν κατεκτησε και δεν χάρηκε τίποτα απ’ όσα του ανήκουν, χωρίς να χύσει κρουνούς αίματος, χωρίς να στήσει βωμούς.

Στην περιμάχητη Μακεδονία, στην περιοχή του Ολύμπου ,το επαναστατικό κίνημα του 1878 έλαμψε σαν φωτεινό απελευθερωτικό άστρο παντού στη χώρα, παντού όπου τα καριοφιλια και η καρδιά κελαηδούν και πάλι στην εθνική μας μνημη.

Τον Απρίλιο του 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας δείχνοντας ενδιαφέρον για το σλαβικό στοιχείο και την εθνική χειραφέτηση των Βουλγάρων. Το ενδιαφέρον των Ρώσων για τους Βούλγαρους εξυπηρετούσε και τους πολιτικούς τους σκοπούς δηλαδή, την κάθοδο στο Αιγαίο και την Μεσόγειο.

Ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος λήγει με την ήττα της Τουρκίας. Η Ρωσία επιβάλλει την υπογραφή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου με την οποια επέβαλε στην ηττημένη Τουρκία τη δημιουργία της «μεγάλης Βουλγαρίας», ενός τεχνητού κατασκευάσματος. Η τερατώδης εκείνη Συνθήκη εξυπηρετούσε τις βλέψεις του πανσλαβισμού, σφαγίαζε τα δίκαια του Ελληνισμού και καταδίκαζε τη Μακεδονία και τη Θράκη σε δουλεία βουλγαρική.

Οι Μακεδόνες εξεγέρθηκαν για να ματαιώσουν το πολιτικό, ιστορικό και εθνικό έγκλημα κατά των Ελλήνων. Τον Φεβρουάριο του 1878, πριν εκατόν σαράντα τρία χρόνια, οι ηρωικοί κάτοικοι του Ολύμπου και των Πιερίων ,πήραν τα όπλα και το μολύβι των εθνικών διακηρύξεων για να φωνάξουν από τον Όλυμπο και τα Πιέρια, ότι η Μακεδονία είναι και θα αγωνιστεί να παραμείνει ελληνική ,σε μια σκοτεινή και ζοφερή περίοδο .

Την ίδια μέρα που υπογραφόταν η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, στις 19 Φεβρουαρίου 1878 οι αντιπρόσωποι των γειτονικών χωριών καταφτάνουν στο Λιτόχωρο, εκλέγουν και σχηματίζουν την ιστορική Προσωρινή Επαναστατική Κυβέρνηση της Μακεδονίας – με πρόεδρο τον Λιτοχωρινό πρόκριτο Ευάγγελο Κοροβάγκο.

Το πρώτο από τα έργα της προσωρινής κυβέρνησης ήταν η σύνταξη διακήρυξης που απευθυνόταν προς τις κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων. Με το έγγραφο αυτό η επαναστατημένοι Μακεδόνες κήρυσσαν «την ένωσιν της Μακεδονίας μετά της μητρός Ελλάδας» και ζητούσαν από την Ευρώπη να υποστηρίξει το δίκαιο αγώνα τους και να προστατέψει τα γυναικόπαιδα από την τουρκική θηριωδία. Και η διακήρυξη καταλήγει :
«Διά τούτο ηναγκάσθημεν να καταφύγωμεν εις τα όπλα, ίνα αποθάνωμεν τουλάχιστον ως άνθρωποι και Έλληνες, εάν δεν μας επιτραπή να ζήσωμεν ως άνθρωποι λογικοί και ελεύθεροι».

Η Μακεδονική Επιτροπή που συστήθηκε με την παρότρυνση της Ελληνικής κυβέρνησης, συγκροτεί εκστρατευτικό σώμα 500 εθελοντών με καταγωγή από τη Μακεδονία, με αρχηγό τον Κοσμά Δουμπιώτη, λοχαγό και βοηθούς τους οπλαρχηγούς Γ. Τζαχείλα, Μ. Αποστολίδη, Μ. Τζίμα, Ν. Βλαχάβα, Τόλιο και Γιάννη Λάζο. Από την Αττική αναχωρούν τα ατμόπλοια « Ύδρα» και «Βυζάντιο», που μεταφέρουν το επαναστατικό σώμα με πολλά πολεμοφόδια. Το σώμα αποβιβάζεται τη νύχτα 15 προς 16 Φεβρουαρίου 1878 στην Πλάκα Λιτοχώρου, όπου ειδοποιημένοι οι Λιτοχωρίτες τους περιμέναν. Πρώτοι τους υποδέχθηκαν οι ψαράδες Βασίλειος Λαλούμης και Δημήτριος Κυπαρισσάς. Κατόπιν Λιτοχωρίτες μετέφεραν και αποθήκευσαν τα όπλα και τα πολεμοφόδια στο μετόχι της μονής του Αγίου Διονυσίου στην θέση Σκάλα.

Δυστυχώς το κίνημα του Ολύμπου κατασταλεί , από τους Τούρκους , λόγω της μη επαρκούς στρατιωτικής προετοιμασίας και συντονισμού αλλα και των υπερτερων τουρκικών δυνάμεων .

Η Επανάσταση του Ολύμπου το 1878 και τα αποτελέσματα της στο στρατιωτικό τομέα δεν παρουσιάζουν επιτεύγματα. Διπλωματικά όμως, ενίσχυσε πολύ την θέση της Ελλάδας στο Συνέδριο του Βερολίνου, που αναθεώρησε τους όρους της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, περιόρισε δηλαδή την Βουλγαρία στα φυσικά της σύνορα και απέδωσε στην Ελλάδα 3 χρόνια μετά, την Θεσσαλία και μέρος της Ηπείρου.

Παρά την κατάληξή της, η Επανάσταση του Ολύμπου κράτησε ζωντανό το επαναστατικό φρόνημα της Μακεδονίας και έθεσε τις βάσεις για τον Μακεδονικό Αγώνα των αρχών του 20ού αιώνα.

Δυστυχώς ομως εμείς οι νεότεροι Ελληνες δεν τιμήσαμε τους αγώνες των προγόνων μας , τους αγώνες των Μακεδονομαχων και «κατορθώσαμε» να παραδώσουμε το ιστορικό όνομα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ στους ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ……..

Ευγνώμονες προς τους Επωνυμους και Ανωνυμους Αγωνιστές της Επανάστασης του Ολύμπου και προς τους αθάνατους νεκρούς του ΕΘΝΟΥΣ και σε πνευματική πανδαισία , συνομιλία και ευχαριστία, με τις ιερές σκιές τους, κλίνουμε ευλαβικά το γονυ, για απότιση με υπερηφάνεια του οφειλόμενου φόρου τιμής και ας βροντοφωνάξουμε σε όσους στρέφουν βέβηλο βλέμμα στην ιερή αυτή γη, ότι εδώ ειναι Ελλάδα . Ειναι η γη του Αλεξάνδρου και του Παύλου Μελά, γη Ελληνική . Το λέει η ιστορία,, το δείχνουν οι τάφοι των προγόνων μας. Το τραγουδούν και τα πουλιά, το λένε οι πέτρες και τα βουνά .

Πιστοί στις αρχές του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ , της Ελευθερίας , της Εθνικής Ενότητας, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση και κάθε απειλή εναντίον της ΠΑΤΡΙΔΟΣ μας. Ο δρόμος του χρέους για κάθε Ελληνα ειναι πασίγνωστος . Ας τον ακολουθήσουμε και όλοι ας αναλογιστούμε τα μεστά λογια του Εθνικού μας Ποιητή Κωστή Παλαμα «χρωστάμε σ`εκείνους που μας γέννησαν , που θα ρθουν, θα περάσουν , κριτές θα μας δικάσουν , οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας