ΑΠΟΨΗ

Το γκράφιτι στο “Τσαλοπούλειο” και οι ιστορίες για αγρίους περί “πειραματικής τοιχογράφησης”

Το γκράφιτι στο "Τσαλοπούλειο" και οι ιστορίες για αγρίους περί "πειραματικής τοιχογράφησης"

Αν κατάλαβα καλά ο Σύνδεσμος Αρχιτεκτόνων Πιερίας (ΣΑΔΑΣ) και οι λοιποί θεσμικοί φορείς που συνυπογράφουν τη σημερινή ανακοίνωση (δες ΕΔΩ), ούτε λίγο ούτε πολύ, ενημερώνουν τους δημότες της Κατερίνης ότι όσοι αποφάσισαν και όσοι εκτέλεσαν τις εργασίες για την υλοποίηση του τεράστιου – αμφιβόλου αισθητικής – γκράφιτι που άλλαξε την όψη του περιβάλλοντος χώρου του “λιτοχωρίτικου” Τσαλοπούλειου, παρανόμησαν.

Και αυτό γιατί δεν μπήκαν στον κόπο να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη, από την κείμενη νομοθεσία διαδικασία, καθώς δεν ζητήθηκαν ούτε φυσικά ελήφθησαν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς προστασίας (στην προκειμένη περίπτωση από την Εφορεία Νεώτερων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας) καθώς «η πρώην Οικία Τσαλόπουλου έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Γ/54900/2288, ΦΕΚ 750Β’/6-9-1979. Ως εκ τούτου χρήζει ειδικής μεταχείρισης και εγκρίσεων τόσο από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ΠΕ Πιερίας όσο και από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, για κάθε εργασία στο κέλυφος του κτιρίου, εντός και εκτός αυτού, τόσο στον περιβάλλοντα χώρο όσο και στις όμορες με αυτό ιδιοκτησίες» όπως πολύ ορθά επισημαίνουν οι επιστημονικοί φορείς της πόλης. Το παράνομο της όλης διαδικασίας δεν νομίζω ότι αίρεται από την –κατά τα αναφερόμενα στην ανωτέρω ανακοίνωση –  δήλωση του Αντιδημάρχου Δόμησης περί «πειραματικής τοιχογράφησης».

Αυτό που επίσης συμπεραίνω εγώ διαβάζοντας την  ανακοίνωση – και ρίχνοντας και μια ματιά στην ισχύουσα νομοθεσία – είναι ότι άμεση συνέπεια των όσων λένε οι επιστημονικοί φορείς της πόλης είναι ότι τον Αντιδήμαρχο Δόμησης, καθώς και κάθε υπεύθυνο για την περίφημη τοιχογραφία, πρέπει να τους καλέσει ο αρμόδιος Εισαγγελέας για να ζητήσει τις απόψεις τους στο πλαίσιο έρευνας πιθανής διάπραξης αδικημάτων που προβλέπονται από την Νομοθεσία Προστασίας Αρχαιοτήτων/Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αν το πράξει, είμαι σίγουρος ότι θα βρει πολύ ενδιαφέροντα τον ισχυρισμό περί «πειραματικής τοιχογράφησης».

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας


Σημείωση: Το Αρχοντικό Τσαλόπουλου χαρακτηρίζεται στο άρθρο “λιτοχωρίτικο” γιατί ο Λιτοχωρίτης Δημήτριος Τσαλόπουλος το έκτισε το 1908 και έζησε εκεί μέχρι τον θάνατό του, σε ηλικία 91 ετών, το 1962. Ο Τσαλόπουλος χρημάτισε βουλευτής (αναφέρεται ως βουλευτής Θεσσαλονίκης) για την περίοδο από τις 31 Μαΐου 1915 ως τις 29 Οκτωβρίου 1915 και από τις 12 Ιουλίου 1917 ως τις 20 Σεπτεμβρίου 1920 και ξανά (στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση) από το 1915 ως το 1917 και από το 1920 ως το 1922.
Το έργο του χαρακτηρίζεται σπουδαίο καθώς ήταν μέλος της επιτροπής που παρέδωσε την Κατερίνη στον ελληνικό στρατό, κατά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, στις 16 Οκτωβρίου 1912. Μαζί με τον πεθερό του, έχτισε το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Κατερίνης, ενώ πολύτιμη ήταν και η προσφορά του στον Μακεδονικό Αγώνα, μέσω της απόρρητης συνεργασίας που είχε με τον Πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά και τον καπετάν Ματαπά. Επίσης, συνεργάστηκε με το Επίσκοπο Παρθένιο Βαρδάκα.
Κλείνω τη σύντομη σημείωση με ένα απλό ερώτημα: Που βρίσκεται το περιβόητο πλούσιο αρχείο Τσαλόπουλου με όλα τα έγγραφα της απελευθέρωσης και σημαντικά στοιχεία για την ιστορία του τόπου μας;

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα