ΑΠΟΨΗ

Πραγματικοί Εθνικοί ευεργέτες και Πιερία…

Πραγματικοί Εθνικοί ευεργέτες και Πιερία...
Ιάκωβος Τσούνης
Εθνικός ευεργέτης

Ως Εθνικοί ευεργέτες ορίζονται τα άτομα τα οποία είναι γνωστά για μεγάλο αριθμό φιλανθρωπιών, δωρεών προς ένα έθνος.

Γνωστοί εθνικοί ευεργέτες των Ελλήνων είναι οι Γεώργιος Αβέρωφ, Κωνσταντίνος Ζάππας και τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστός, στο ευρύ κοινό, ο 97χρονος Ιάκωβος Τσούνης βετεράνος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναφέρω με έμφαση το “έγινε γνωστός, στο ευρύ κοινό” διότι κανείς εθνικός ευεργέτης δεν επιδιώκει την αυτοπροβολή του, ούτε επενδύει στην προσφορά του για να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό. Τον ενδιαφέρει – ΜΟΝΟ – η προσφορά στην Πατρίδα.

Ο Ιάκωβος Τσούνης διαθέτει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο Στράτευμα. Δηλώνοντας ότι επιθυμεί να φύγει από τη ζωή όπως ακριβώς ξεκίνησε, ξυπόλητος, χαρίζει την περιουσία του στις «Άγιες» όπως τις αποκαλεί, ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι απόγονος των πολεμιστών της Εθνεγερσίας του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων, ενώ και ο ίδιος πολέμησε σε ηλικία 16 ετών στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940, όντας έτσι ο νεότερος βετεράνος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, με διεθνή αναγνώριση.

Η συμβολή του Υπτγου ε.τ. Τσούνη προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι διαχρονική και τεράστια. Προσφάτως και μεταξύ άλλων, με δωρεές του έχει πραγματοποιηθεί η προμήθεια 60 ελαστικών λέμβων (7-10 ανδρών) για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και έχουν ανακαινισθεί πτέρυγες κλινικών του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών και του 417 Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ). Το συνολικό ύψος της περιουσίας που διέθεσε είναι 23 εκ. ευρώ.

Όμως, τι σχέση μπορεί να έχουν όλα τα παραπάνω με την Πιερία;

Η απάντηση είναι καμμία απολύτως σχέση.

Στην Πιερία, αιρετοί αλλά και υπουργοί που επισκέπτονται την περιοχή, βαφτίζουν “εθνικούς ευεργέτες” ανθρώπους που αδιαμφησβήτητα έχουν κάνει κάποιες δωρεές. Παρόλα αυτά, απέχουν έτη φωτός από το να χαρακτηριστούν “εθνικοί ευεργέτες”. Συνήθως, τις δωρεές ακολουθούν “εκδηλώσεις τιμής” προς τον φερόμενο ως “ευεργέτη” και δελτία τύπου που εξαίρουν τον ρόλο των εθνικών ευεργετών εν γένει.

“Ποιούμε την ανάγκη φιλοτιμία” θα δικαιολογηθούν κάποιοι εκ των ευεργετηθέντων.

Τα μεγάλα λόγια όμως και οι χαρακτηρισμοί ευτελίζουν την πραγματική έννοια των τίτλων τιμής και θέτουν πολύ χαμηλά τον πήχη.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα